Fuat Oktay: Ölümüne yardıma giden güvenlik güçlerine dil uzatan haysiyetsizler var
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "İlk gün hava şartları izin vermedi. 4 helikopter gitmeye çalıştı. Ölümüne giden güvenlik güçlerine dil uzatabilecek haysiyetsizlere bunu ithaf ediyorum" dedi. İlk andan itibaren ekiplerin AFAD merkezde olduğunu ve görevlendirmelerin yapıldığını söyleyen Oktay, "Biz Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, ilk andan itibaren, 04.17'den itibaren buradaydık. Birbirimizle iletişim halindeydik" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile AFAD Koordinasyon Merkezi'nde, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yürütülen çalışmalara ilişkin bilgilendirme yaptı.
"İlk andan itibaren devlet olarak biz Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, ilk andan itibaren, 04.17'den itibaren buradaydık" diyen Oktay, "Birbirimizle iletişim halindeydik ve AFAD merkezde hemen sonrasında burada ve buradan çok acil bir şekilde görevlendirmeler yapıldığını ve bakanlarımızın o hava şartlarında yerlerini aldıklarını, silahlı kuvvetlerimizin, polisimizin, jandarmamaımızın, her birinin görevlerinin başında olduklarını söylememize rağmen bizi savunmaya çekmeye zorlayanlar var biz onların seviyesine düşmeyeceğiz. Milletimiz devletimizin tüm gücüyle yanında olduğunu görmekte." şeklinde konuştu.
Deprem sonrasında "siyaset devşirmenin peşinde olanlar" bulunduğunu söyleyen Oktay, "Hala siyaset devşirmenin peşinde olanlar var yüzleri dahi kızarmadan. Tüm milletimiz tek yürek olmuş, bütün dünya tek yürek olmuş, her bir canı kurtarmaya çalışan bütün milletin vebalini bu insanların bu insanlara yüklüyorum. Eğer kendileri utanmazlarsa bu vebal onlara yeter diye düşünüyorum. Sadece burada, merkezde çalışan her bir kardeşimize bakın hiçbirisi birbirini sen hangi fikirdensin, hangi görüştensin diye sormaz. Bizim aklımıza gelmez böyle bir şey. Türkiye'nin her yerinden gelen insanlar burada canhıraş herkesin yüzlerinden okunuyor. Bu durumu siyaset malzemesi yapmaya çalışacak kadar seviyesizleşen, bu durumu hala ajite etmeye çalışan yaraları sarmaktan ziyade, bazı zihniyetler var" ifadelerini kullandı.
Arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü belirten Oktay, "Sayı azalmış olsa da biz son derece dikkatli davranıyoruz. 163'ün altına inmiş durumda, enkazların hemen hemen tamamına ulaşmış durumdayız. Bunlar da tamamlandıktan yine dikkatli olarak iş makinelerini daha yoğun olarak kullanıyor olacağız. Ama çok dikkatli olarak. Çünkü enkaz altında hala kaybedilen yakınlarımız olduğunu bildiğimizden dolayı, o hassasiyetle enkazların kaldırılması ve cesetlere ulaşılması birincil hassasiyetlerimiz arasında" dedi.
Deprem bölgesinde görevlendirilen güvenlik görevlileriyle ilgili bilgi veren Fuat Oktay, "Şu anda sahada 76 bin 97 emniyet personelimiz, 64 bin 728 jandarmamız var, 41 bin 149 Türk Silahlı Kuvvetleri'nden olmak üzere toplam 181 bin 423 güvenlik personeli karada görev yapıyor. Bunun içerisine Sahil Güvenlik dahil değil" diye konuştu.
"İlk gün hava şartlarının helikopterin özellikle havalanmasına müsaade etmediğini açıklamıştım" diyen Oktay, şöyle devam etti:
"Bir komutanımız helikopterleri sahaya sürüyor. 4 helikopterimiz ilk etapta gitmeye çalışıyor, gidemiyor. Tekrar geliyor, tekrar gidiyor. Tekrar geliyor ve en sonunda verdiği talimat şu: Savaştayız arkadaşlar, gerekirse ölüme gideceksiniz ama gideceksiniz. Ölümüne yardıma giden güvenlik güçlerine dil uzatabilecek kadar haysiyetsizlere de bunu ithaf etmek isterim. Bunun gibi yüzlerce binlerce isimsiz kahramanımız var."
Depremzedelerin kalması yaklaşık 6 bin konteyner kurulduğu ve çalışmaların sürdüğünü söyleyen Fuat Oktay, "Hasar tespit çalışmaları yoğun şekilde devam ediyor. Şu an itibariyle toplanda 830 bin 806 bina çalışılmış durumda. Bunun 105 bini yıkılmış, yıkılacak veya ağır hasarlı. İnceleme yapılan binaların 407 bin 786'sı hasarsız. Yani binaların yüzde 49'u içinde oturulabilir. 205 bin 86 bina az hasarlı" dedi.
"HİÇBİR ÇOCUĞUMUZU MAĞDUR ETMEYİZ"
Oktay, “Refakatçısı olmayan çocuklar üzerinden siyaset yapanlar var. Bin 713 çocuktan bin 141’i ailelerine teslim edildi" dedi.
Tahliye merkezleri ve hava yolları aracılığıyla 374 bin 313 kişinin deprem bölgesinden tahliye edildiğini bildiren Oktay, refakatsiz çocuklar konusunda şunları kaydetti:
"Refakatsiz çocuklarla uzaktan yakından alakası olmayan isimlerin, sadece marka görünümlü posterlerle veya birkaç kişinin bir araya gelip yaptığı gösterilerle, refakatsiz çocuklara devletin kayıtsız kaldığı şeklindeki bir dedikoduya asla müsaade etmemiz mümkün değildir. Çocuklar bizim başımızın tacıdır, çocuklarımız sadece bugünümüz değil geleceğimizdir. Onlar için ne yapsak azdır ve asla bir tanesini bile mağdur etmeyiz ve kimseye de muhtaç etmeyiz. Aile Sosyal Politikalar Bakanlığımız her bir çocuğun takipçisidir. Sağlık Bakanlığımız aynı şekilde, orada her bir refakatsiz çocuğumuz hemen kontrol altına alınmakta, kayıt altına alınmakta. Şu anda da refakatsiz çocuklarımızın sayısı 1589'dur. Bu 1589 çocuğumuzun ailelerine teslim edileni 953'tür. Bu güzel haber, bir de hastanede takip ettiğimiz 556 çocuğumuz var. O da Sağlık Bakanlığımıza emanet ama Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız da aynı şekilde takibini yapıyor. Yine Sevgi Evleri gibi çocuk birimlerimiz var, 80'i orada. Diğer tarafta kimlik belirlemeye çok ciddi şekilde önem veriyoruz. 1342'sinin kimliğini belirlemiş durumdayız. Geriye kalan 247'sinin de kimliklerini belirlemeye çalışıyoruz."
"EVİN YUVAN OLSUN" PROJESİ
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenenler için planlanan “Evim Yuvan Olsun” projesinin detaylarını açıkladı.
Oktay, şunları kaydetti:
"Türkiye'de yaşayıp ikinci evi olan ya da yurt dışında yaşayıp Türkiye'de ikinci evi olan, kullanmadıkları evlerini veya yazlık evlerini depremzede ailelerin kullanımına bedelsiz olarak sunmak veya evlerini uygun şartlarda depremzede ailelerin oturması için kiralamak isteyen hayırseverlerimiz, gönül rahatlığıyla evimyuvanolsun.org sitesinden başvurabilirler. Eğer bu siteden başvurabilirlerse bu defa bu evler kaymakamlıklarımız aracılığıyla süreli olarak depremzede ailelerimizin, özellikle dezavantajlı depremzede ailelerimizin, kullanımına sunacağız. Yani ev sahibiyle afetzede kardeşlerimizi karşı karşıya getirmekten ziyade doğrudan, arada kaymakamlığın garantörlüğünde bir sistemi ve süresi bittiğinde de yine aynı kamu otoritesinin garantörlüğünde evinin teslim edileceği bir sistem bu. Ola ki evde bazı sıkıntılar olursa o da yine sigorta sistemiyle de sigortalayarak yapılıyor olacak. Yine bu platformda bağışçılarımız, depremzede aileler için kira yardımında da bulunabilirler. Yani birisi kira yardımında bulunursa bir başkası da kiralık verirse onun kirası bağışlanan kiradan ödenebilir."
Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, ise, “6 Şubat 2023'te yaşanan Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen vatandaşlarımızın barınma sorununun çözümüne katkı sağlamak üzere 'Evim Yuvam Olsun' uygulaması hayata geçirilmiştir. Ülkemizin dört bir yanında, kullanmadıkları evlerini depremzedelere açmak ve onları misafir etmek isteyen vatandaşlarımızın olduğunu biliyoruz. Bu nedenle hayırsever insanlarımızın güvenilir bir uygulama ile evlerini bedelsiz olarak ya da indirimli bir bedelle kiralayarak ihtiyaç sahiplerine sunabilecekleri bir sistem hayata geçiriyoruz. Ev tahsis etme imkanı olmayan vatandaşlarımıza ise nakdi bağış yolu depremzedelere barınma desteği verme olanağı tanıyoruz. Bu sayede oluşan konaklama imkanlarını, depremden etkilenen vatandaşlarımızın istifadesine sunuyoruz” denildi.
Evim Yuvan Olsun kampanyasının detaylarına şöyle devam edildi:
"Evini Bedelsiz Olarak Depremzedelere Açanlar: Boş/kullanmadığı evini depremzedeler için en az 3 ay süre ile açanların başvurusu alınır. Başvurular, evin bulunduğu ilçenin Kaymakamlığı tarafından yerinde incelenir. Kaymakamlığın uygun bulduğu evler bedelsiz olarak Kampanyaya dahil edilir. Kaymakamlık ile ev sahibi arasında “Ödünç Sözleşmesi” imzalanır. Belirlenen depremzede aile eve Kaymakamlık tarafından yerleştirilir.
Kaymakamlık ile ev sahibi arasında ‘Kira Sözleşmesi’ imzalanır
Evini İndirimli Bedelle Kiraya Verenler: Evini piyasa koşullarına göre uygun bir bedelle depremzedelerin kullanımı için 1 yıllığına kiraya vermek isteyenlerin başvuru alınır. İstenen kira bedeli, evin gerçek ederinin belirgin bir şekilde altında olması beklenir. Kaymakamlıklar evin uygunluğunu ve kira bedelinin indirimli olduğunu yerinde teyit eder. Kaymakamlığın uygun bulduğu evler Kampanyaya dahil edilir. Kaymakamlık ile ev sahibi arasında 'Kira Sözleşmesi' imzalanır. Belirlenen depremzede aile eve Kaymakamlık tarafından yerleştirilir.
Ev için belirlenen kira bedeli, AFAD hesabında toplanan kira bağışlarından karşılanır. Nakdi Kira Yardımı Yapmak İsteyenler: Depremzede ailelerin kullanımı için evi ile kampanyaya katılmayan vatandaşlarımız, nakdi kira desteğinde bulunabilir. Bu destekler, bu kampanya kapsamında ‘indirimli olarak kiralanacak’ evlerin ödemelerinde kullanılır.
Kampanyaya Katılım İçin Evin Tahsis Süresi: Depremzedelere evlerini bedelsiz tahsis etmek isteyenler en az 3 aylık bir taahhüt ile kampanyaya katılabilirler. İsterlerse bu süreyi 12 aya kadar uzatabilirler. Evini indirimli bir bedelle kiraya vermek isteyenlerin ise standart 1 yıl süre ile evlerini açmaları gerekmektedir.
Depremzedeler Nasıl Belirlenir?
Kampanya kapsamına dahil edilen evlere yerleştirilecek depremzede aileler AFAD ve İçişleri Bakanlığı birimleri tarafından belirlenir. Evlere yerleştirme yapılırken engelli, yaşlı, düzenli tedavi gerektiren kronik hastalığı bulunan vb. dezavantajlı bireylerin bulunduğu aileler ile depremde aile fertlerini kaybetmiş çocuklu ailelere öncelik verilecektir.
Evin Faturalarını Kim Ödeyecek?
Kampanya kapsamında depremzedelerin yerleştirildiği evlerin elektrik, su, doğalgaz faturaları, depremzedelerin kaldığı dönem için Kaymakamlık tarafından ödenecektir. Bu hususta ev sahibine ilave bir gider doğmaması sağlanacaktır.
Eve veya Evdeki Eşyalara Bir Zarar Gelirse?
Depremzede ailelerin kullanımları nedeniyle evde veya evdeki eşyalarda bir zarar oluşması ihtimaline karşın Türkiye Sigorta bir güvence sunmaktadır. Depremzedelerin kullanımına bedelsiz veya kiralama yoluyla açılan evler, Tek Yürek Bina ve Eşya Sigortası kapsamına alınmaktadır. Sigorta primleri Türkiye Sigorta tarafından karşılanmaktadır.
Kampanya Paydaşları Kimler?
Türkiye’nin en büyük emlak listeleme platformlarından üçü kampanyaya destek olmaktadır. emlakjet.com, hepsiemlak.com, sahibinden.com. Bu platformlar, sahip oldukları büyük müşteri havuzlarını bu kampanyaya yönlendirmektedir. Evini depremzedelere açmak isteyenler, istedikleri bir platformdan başvuru formu dolduracak kampanyaya katılabilmektedir. Bu platformlarda doldurulan başvuru formları, kurulan entegrasyon ile İçişleri Bakanlığının sistemlerine iletilmektedir. Kampanya web sayfası: Kampanya hakkında detaylı bilgi edinmek isteyenler için bir web sitesi hazırlanmıştır: www.evimyuvanolsun.org. Bu sitede, uygulama süreç akışları ile kural ve koşullarına dair ayrıntılı bilgi yer almaktadır. Ayrıca, nakdi kira yardımında bulunmak isteyenler için gerekli yönlendirme de bu platformda yapılmaktadır”
(İHA-AA)