Katıldığı programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, yarın açıklanacak yeni ekonomi paketiyle ilgili bilgi verdi. Oktay, “Bu enflasyonla mücadeleye daha da odaklanan bir paketimiz olacak” dedi. Tepki çeken elektrik faturalarına ilikin de konuşan Oktay, “Bunu önümüzdeki hafta yapılacak ilk kabinede değerlendireceğiz” dedi.

Fuat Oktay: Yeni ekonomi paketi üç ayaktan oluşacak, enflasyonla mücadeleye odaklanacağız

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, yarın açıklanacak üç ayaktan oluşan ekonomi paketine ilişkin, "Hazine ve Maliye Bakanlığımız bunun üzerinde çalışıyor, bugün de Cumhurbaşkanımızla yine görüşmeleri olacak. Bu enflasyonla mücadeleye daha da odaklanan bir paketimiz olacak" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Anadolu Yayıncılar Derneğince düzenlenen "Anadolu Soruyor" programına katılarak canlı yayında soruları yanıtlayan Oktay, siyasi ve ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

'FİYAT ARTIŞI YAŞANAN ÜRÜNLERDE DÜŞÜŞ BEKLİYORUZ'

Türkiye'de kasım-aralık aylarında dövizdeki hareketlenmenin ardından AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 20 Aralık 2021'de açıklanan tedbir paketiyle bu hareketlenmenin durdurulduğunu söyleyen Oktay, dolar yükselirken fiyatı artan ürünlerde tekrar fiyat düşüşü görmeyi beklediklerinin altını çizdi.

Oktay, "İş dünyasıyla da ısrarla üzerinde durduğumuz konu bu. Bu fiyatların inmesi gerekiyor. Tabii ki herkes anladığımız kadarıyla biraz daha ekonomide önünü görmeye çalışıyor. Birinci ayını neredeyse doldurdu, oradaki istikrar sağlanmış durumda. Ümit ediyoruz daha da iyiye gidecek, daha da farklı seviyelerde hep birlikte göreceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Bu süreçte Türk lirasını yeniden değerli hale getirmek üzere atılan adımlara işaret eden Oktay, "Liralaşma politikası diye ifade ettiğimiz adımla dolarizasyondan Türkiye'yi çıkarmaya çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

Oktay, bu politikayla döviz, altın gibi hem dolarizasyona hizmet eden hem de paranın ekonomiden yastık altına kaymasına sebep olan unsurları tekrar ekonomiye kazandırmak ve Türk lirasına çevirmek için çalıştıklarının altını çizerek, tüm bireyler ve iş dünyasıyla birlikte bu sağlanabilirse Türkiye'nin önünde hiçbir engel kalmayacağını iddia etti.


'GÜNDEM YASTIK ALTINDAKİ ALTINLAR: EKONOMİYE KAZANDIRALIM'

İş insanlarına ve yurttaşlara sürece güvenme çağrısında bulunan Oktay, birikimlerini dolar, avro gibi farklı mevduatlar yerine Türk lirası olarak değerlendirenler için "Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat" ürününün devreye alındığını ve bu sayede kurdaki oynaklık sebebiyle kayıp yaşanmadığını aksine kazanıldığını söyledi.

Oktay, yastık altındaki altınları hedef alan yeni modelle ilgili çalışmalara ilişkin de "Altın aldın, evinde, kolunda tuttuğunda bir kazancın var mı, yok. İlave yükü de var. Bunları getirip bankaya, kuyumcuya verip bu altını istediğin zaman da geri alabilirsin. Hem bunu ekonomiye kazandıralım hem de bunun üzerindeki kazançtan sana ilave getirini verelim. Yani hem altın olarak kalsın ama ilave de kişiler bundan kazanıyor olsun" diye konuştu.

'YENİ PAKET ENFLASYONLA MÜCADELEYE DAHA DA ODAKLANAN BİR PAKET OLACAK'

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin fiyat artışlarına karşı alınacak tedbirler, yastık altındaki altınların finansal sisteme entegrasyon modeli ve Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli finansman paketini yarın kamuoyuna açıklayacağını belirten Oktay, KGF destekli paketin; yatırımların, çok özel projelerin teşvik edilmesi, ayrıca ara malı olarak dışarıdan alınan ürünlerin içeride üretilmesi, yerlileştirilmesine yönelik olduğunu anlattı.

Oktay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hazine ve Maliye Bakanlığımız bunun üzerinde çalışıyor, bugün de Cumhurbaşkanımızla yine görüşmeleri olacak. Bu, enflasyonla mücadeleye daha da odaklanan bir paketimiz olacak. Burada iş insanlarımızla, çalışanlarımızla, tüm vatandaşlarımızla 'Türk liramıza güveniyoruz kendi ürünlerimize güvendiğimiz gibi' dediğimiz andan itibaren, ne enflasyon ne dövizdeki hareketlilik, bunların hepsini kırıp, yıkıp geçeriz."


'ELEKTRİK FATURALARI İLK KABİNE TOPLATISI’NDA DEĞERLENDİRİLECEK'

Oktay, elektrikte hem emtia artışlarının hem de enerjideki artışın fatura olarak yansımasının neden olduğu rahatsızlıkların farkında olduklarını söyledi.

Oktay, "Bazı STK'lar ile küçük işletmelerin, esnafın dile getirdiği sıkıntıların nasıl hafifletilebileceğiyle alakalı elektrik dağıtım firmalarıyla görüşmeler bugün de devam ediyor. Kabineye kadar da bununla ilgili çalışmalar olacak. Bunu önümüzdeki hafta yapılacak ilk kabinede değerlendireceğiz. Cumhurbaşkanımızın onayıyla da bir somut karar çıkacaktır" dedi.

AA