Bir transfer sezonu daha geçti ömürden, zaten zaman dediğin nedir ki, geçer. 20 Premier Lig takımının ara transferde harcadığı paranın toplamı 61,2 milyon sterlin. Geçen yıl bu zamanlar harcanan 218,3 milyon sterlinin üçte birinden daha az, son on yılın en düşük transfer harcaması, malum kesat zamanlar. Bundan önceki kesatlık rekoru 86,7 milyon sterlin ile 2012’nin ara transferinde. Kulüplerin ara transfer harcamalarında temkinli olmaları şaşırtmasın, geçmek bilmeyen beter bir virüsün gölgesinde futbol da nasibini aldı kötü zamanlardan, salgın nedeniyle Mart 2020'den bu yana maçlara seyirci alınmadı, haliyle kulüpleri maç günü gelirinden mahrum bıraktı. Yaradan kimseyi yoklukla sınamasın, en hovarda kulüpler bile eldekiyle yetinmek durumunda! Geçenlerde okumuştum, bilindik bir menajer, “25 milyonun üzerindeki transferler yakın gelecekte istisna olacak, futbol ekonomisi küçülmek zorunda!” diyordu.

2019-20 hesaplarını yayınlayan 5 Premier League kulübünün ortalama gelirlerinde yüzde 12'lik düşüş bildirdiğini hatırlatalım. Brighton (yüzde 10), Everton (yüzde 1), Manchester United (yüzde 19), Southampton (yüzde 15) ve Tottenham Hotspur (yüzde 15). Sadece 6 Premier League kulübü bu pencerede transferler için kesenin ağzını açtı. Velhasıl Ada takımları bizim borç batağındaki üç İstanbullu kadar hovarda değil, ülke futbolunun alışıldık 'renklerine bağladı', 'transfer tahtası açıldı' klişelerinin yerine onlar gelirle gideri ayarlama peşinde, malum borç en büyük yoksulluktur. Bize gelince, 60 bin kişilik statlarda bir avuç gazeteciyle maç izlemek içinde yalnızlık ve hüzün barındıran yazık bir hikâye, muhtemel bu sezon da böyle geçer.

***

“Kış yalnızca yoksullara gelir” der şair enfes dizelerinde, bizim Fulham da o yoksullardan, para olarak olmasa da onlar da puan yoksulu. 21 maçın sadece ikisinde 3 puan sevinci yaşadılar, kasım ayından beri kazanamadılar. Ligdeki durumları, filmin esas oğlanından sürekli dayak yiyen figüran misali! Yeni senenin ilk 4 maçını kaybettiler, kulüp tarihinde bir ilk! Londra derbilerinde karneleri 19 maçta sadece 2 beraberlik. Ara transferin sessizlerinden, 7 oyuncusunu farklı takımlara kiralarken takıma tek katılan Bordeaux'nun forveti Josh Maja. Kalan maçlarda göz doldurursa 9 milyon sterlin karşılığında takıma katılacak. 22 yaşındaki Nijeryalı, Sunderland formasıyla League One'da 16 gol bulduktan sonra Ocak 2019'da Ligue 1'e gelmişti.

Rakip West Ham sezonun dişli takımlarından, son 6 maçın 5'ini kazandılar, puan cetvelinde Liverpool’un arkasından 5. sırada ilk 4'ü zorluyorlar. Fulham 3-4-2-1 dizilişinde, gol umutları Cavaleiro’nun arkasında Lookman, Loftus-Cheek ikilisi. İlk bölümde Lookman ve Loftus-Cheek’in vuruşlarıyla rakip kaleyi yokluyor ev sahibi, istekli, iştahlı başladıkları maçta Lookman topu rakip kaleye taşıyan oyuncuları. 12’de gole yaklaşan West Ham oluyor, soldan Creswell’in ortasına yakın mesafeden dokunamıyor Bowen, devamında sezonun en iyi transferlerinde Soucek dar açıdan kaleyi bulamıyor. Bastıran yağmurla birlikte tempoyu artırıyor Fulham, orta sahada Reed ataklara yön veren oyuncuları. West Ham’da golcüleri Antonio’nun arkasında Bown, Lingard, Benrahma üçlüsü, iyi kapanan rakip savunma karşısında pozisyon üretmekte zorlanıyorlar. 35’te o ana kadar sahanın en iyisi Lookman’ın vuruşu az farkla dışarı çıkıyor. Tüm baskısına, enerjisine rağmen gol yollarında bitirici oyuncularının olmayışı önemli eksikleri. Topa yüzde 61 oranında sahip oldukları, rakip kaleyi 8 kez yokladıkları devre golsüz kapanıyor.

2. devreye baskıyla başlıyor misafir takım, ama 47’de gelişen Fulham atağında Loftus-Cheek ceza sahasına girerken düşürülüyor, serbest vuruşta Lookman barajı geçemiyor. 53’te maçın en net pozisyonunda, kaleci Fabianski ile karşı karşıya kaldığı anda kaleyi bulamıyor Loftus-Cheek, Fulham golden oluyor. Gidişattan hoşnutsuz David Moyes 57’de Bowen ve Benrahma’nın yerine Noble ve Yarmolenko’yu sahaya sürüyor. Değişiklikler hareket getiriyor West Ham’a, 64’te Rice’ın ortasına kafayı vuran Coufal direkleri geçemiyor. 70’te Fulham’ın kullandığı kornerde savunmanın ortasından gelen Tosin yakın mesafeden kafayla kaleyi bulamıyor. Fulham’da 78’de Lamina ve Robinson yerlerini Mitrovic ve Maja’ya bırakıyor. Uzatmanın son dakikasında Fulham atağında kale önünde Mitrovic’den önce topa müdahale eden Rice mutlak golü önlüyor. Bitime yakın Soucek’in Mitrovic’e hareketini VAR incelemesi sonunda kırmızı kart olarak yorumluyor hakem Mike Dean, Mitrovic’in rakibin hareketinin kasti olmadığını söylemesine rağmen Soucek oyun dışı kalıyor. David Moyes, maç sonu basın toplantısında, kararın skandal olduğunu, hakem adına utandığını dile getiriyor. Velhasıl, yakaladığı pozisyonlara rağmen golü bulamayan Fulham 9. beraberliği. Maçın adamı Edemola Lookman, ama üç puana yetmiyor. Atilla İlhan enfes dizelerinde, “Hayat zamanda iz bırakmaz, bir boşluğa düşersin bir boşluktan, birikip yeniden sıçramak için, elde var hüzün” der. Muhtemel bu sezon Fulham’ın hikâyesini en güzel anlatan.c