Full yerli ve milli

»Yerli ve milli dediniz, sahil, dağ ne varsa yabancılara sattınız.

»Yerli ve milli dediniz, kendi tohumumuza değil, İsrail’den alacağımız tohuma muhtaç bıraktınız.

»Yerli ve milli dediniz, Mercedeslerden inmiyorsunuz hayırdır? Bir de bazılarınız ibret olsun diye iade ediyor filan. Neyin ibretiyse?

»Yerli ve milli dediniz, gençlere anadillerinde yazmayı bile öğretemediniz. Eğitimi cahilleştirdiniz.

»Yerli ve milli dediniz, tünelleri, köprüleri Japonlara yaptırdınız. İnşaat dışında gelişen sektörümüz kalmadı. Ar-Ge’yi kuruttunuz.

»Yerli ve milli dediniz, dünyada herkesin kullandığı siteleri yasakladınız, tuhaf tuhaf kanunlarla internetin çoğunu keyfe göre kapattınız, yabancı yatırımcıyı ülkeden kaçırmakla kalmadınız, yerli ve milli bilişim sektörümüz olmasın, gelişmeyelim diye her yasağı koydunuz.

»Yerli ve milli dediniz, devlet kurumlarında yamalı bohça Windows kullandınız.

»Yerli ve milli dediniz, milli değerlerimizi, antik şehirlerimizi baraj suları altında bıraktınız. Bir de utanmadan üzerine çıkıp “Vatandaş 200 yıl beklemiş, bir 200 yıl daha beklesin” dediniz.

»Yerli ve milli dediniz, Rusya’nın doğalgazı önünde eğildiniz. Sizin eğilmeniz sizi bozmaz ama vatandaşı karda kışta Rus doğalgazına bağımlı yaptınız.

»Yerli ve milli dediniz, tarımı bitirdiniz. Çiftçinizi ezdiniz, kendi topraklarınızın nimetine göz devirdiniz.

»Yerli ve milli dediniz, ona buna atar yaptınız ama iPhone kullanmaktan vazgeçemediniz. Bir de utanmadan milletinize “Yabancı telefon almayın yeaa, onlar patates” dediniz. Elinizden altın kaplama iPhone’unuz hiç düşmedi.

»Yerli ve milli internet dediniz, sosyal medya en kötü şey dediniz, başınız sıkıştı mı Facetime’dan bağlandınız.

»Yerli ve milli dediniz, yerli ve milli akademisyenlerinize, bilim insanlarınıza düşman kesildiniz. Ülkede aklı çalışan, kafası dünya standartlarında kim varsa kaçırmaya yemin ettiniz. Gençlerimiz yurt dışında başarı üzerine başarı kazanırken, buradaki gençlerinize her şeyi yasak ettiniz. Sokakta yürüse gaza, okulunun önünde dursa copa boğdunuz.

»Yerli ve milli dediniz, dünyada 3-4 tane olan ormanlık araziye nükleer santral dikmeye karar verdiniz.

»Yerli ve milli dediniz, o nükleer santralı da Çernobil gibi başarılara imza atıp Ruslara verdiniz.

»Yerli ve milli dediniz, trafikte her yıl binlerce vatandaşınızın ölmesine göz yumdunuz. Sanki düşmanınız ölmüşçesine umursamadınız. Vatandaşını eğitmeyip denetlemeyip kendi kaosunuzun içine hapsettiniz.

»Yerli ve milli dediniz ama bakanlarınızın içinde İngiliz, Amerikan vatandaşı olanlar oldu.

»Yerli ve milli dediniz, lüks yatlarınıza vergiden kaçmak için Delaware bayrağı çektiniz. Türk bayrağı asanlara “Ya bunlarda zerre akıl yok” diye baktınız.

»Yerli ve milli dediniz ama binlerce yıllık tarihe sahip Anadolu’nun sadece son 600 yıllık kültürüne sahip çıkmaya çalıştınız. Onu da beceremediniz zaten. Restorasyon yerine pimapen yaptınız.

»Yerli ve milli dediniz, yöresel mimarileri yok edip yerine her yeri bir örnek TOKİ’lerle betona boyadınız. Yerli ve milli kimliği yok ettiniz.

»Yerli ve milli dediniz ama ne dediğinizi siz de bilemediniz. Padişah tarafından adı konmuş hastaneye, adını koyan padişahın adını vererek geçmişe bağlısınız sandınız.

»Yerli ve milli diye diye, ülkenin tüm yerlilerini ve millilerini birbirine düşman hale getirdiniz. Ülkeyi demir yumrukla yönetip toplumu bastırarak bir arada tutacağınızı sandınız.

»Yerli ve milli dediniz, bu yerlerin ve bu milletin hiçbir farklılığını görmek istemediniz. Tüm renklere gözlerini kapadınız. Toplumu içinden çatlattınız.

»Yerli ve milli dediniz, kömür ocaklarında 301 kişi hayatını kaybedince 1800’lü yıllardan, İngiltere’den örnek verdiniz.

»Yerli ve milli dediniz, çocuklarınızı yurt dışında okuttunuz.

»Yerli ve milli dediniz ama ne dediğinizi siz de bilemediniz. Hoşgörü toplumu olabilecekken hoşgörüsüzlük toplumu yarattınız.

“Ne dediğini bilen insandan korkulur ama ne dediğini bilmeyen her zaman daha tehlikelidir.”

-Tatar Atasözü