Büyük bir kaosun içinde olan Beşiktaş’ın maddi durumuyla ilgili konuşan Futbol Ekonomisti ve Finans Kartalları Üyesi Tiryaki, “Bugünkü durum tabiri caizse bağıra bağıra geldi” diyor

Futbol ekonomisti Gökhan Tiryaki: Beşiktaş bu noktaya göstere göstere geldi

EREN TUTEL

2019-2020 sezonuna felaket bir başlangıç yapan Beşiktaş gün geçtikçe daha kötüye gidiyor. Hem finansal hem de sportif anlamda çok zor günlerden geçen siyah-beyazlı ekibin Şampiyonlar Ligi’nde namağlup grup liderliğinden bu duruma nasıl düştüğü oldukça merak edilen bir konu. Bu soruya Futbol Ekonomisti ve Finans Kartalları üyesi Gökhan Tiryaki ile yanıt aradık.

‘ORMAN’IN ROLÜ BÜYÜK’

Uzun dönemdir Beşiktaş’ın finansal durumuyla ilgili çalışmalar yapan Tiryaki, kulübün bugünkü durumunda olmasında başkan Fikret Orman’ın başrolü oynadığını dile getiriyor ve özellikle Avrupa başarılarından sonra yapılan hamleleri çok yanlış bulduğunu belirterek, “7.5 yıl kesintisiz olarak kulübü yöneten birinin iyi olan ve kötü olan her şeyde birinci derece sorumluluğu vardır. Beşiktaş’ın mali disipline sahip olduğu dönem sportif başarının da geldiği dönem. Bu mali disiplin bizim kendi insiyatifimiz ile değil UEFA’nın FFP kuralları neticesinde oldu. Beşiktaş’ın mali disiplin olarak en iyi iken bir sezonda en kötüye evrildi. ‘Daha çok harcayarak Şampiyonlar Ligi’ne gideriz’ yanılgısı kulübü buralara getirdi. Somut bir örnek vereyim Marcelo’yu 6.5 milyon avroya sattık. Yerine aldığımız Pepe’ye 1.5 senede 10 milyon avro para harcadık. Marcelo ile şampiyonluklar kazandık. Pepe ile ise hiçbir şey...” ifadelerini kullanıyor.

Beşiktaş’ın içine düştüğü durumun kendisini şaşırtmadığını belirten Gökhan Tiryaki, göz göre kulübün felakete sürüklendiğini ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürüyor: “Bugünkü durum tabiri caizse bağıra bağıra geldi. Kongrelerde ve fırsat bulduğumuz her ortamda bugünlerin geleceğine ile ilgili uyarılarda bulunduk. Futbol kulüplerinde şöyle bir durum söz konusu; kulüplerde gelir arttıkça mali disiplin olmadığından dolayı giderler kontrolden çıkıyor ve bu da borcun artmasına neden oluyor. Gelir tuzağına Beşiktaş yönetimi de düştü. Şampiyonlukların ve Şampiyonlar Ligi’ne katılımın sürekli olacağı zannedilerek bütçeler yapıldı. Maaş bütçeleri 90 milyon avronun üzerine dahi çıktı. Bu yönetim hatalarının sonucunda da bugüne geldik.”

‘KABUL EDELİM, İFLAS ETTİK’

Türk futbolunun iflas ettiğini bunun kabul edilerek düzenlemeler yapılması gerektiğini söyleyen Tiryaki, “Çözüme nereden başlayacağız. Acilen spor kulüpleri yasasını çıkararak yasal zemini hazırlamakla başlamalıyız. Artından da futbolla ilgili kurum ve kulüplerin yapısal bozukluklarını düzeltmeliyiz. Yasal ve yapısal sorunları çözmeden yapılan her şey boşa harcanmış çabadan başka bir şey olmayacaktır. Yasal değişiklikler kulüplerde görev alan yöneticilerin yaptıkları hatalardan dolayı sorumlu ve dolayısı ile cezai müeyyide ile karşılaşacakları şekilde düzenlenmeli” diyor.

***


KARTAL’IN KONUĞU ALANYA
BEŞİKTAŞ, Süper Lig’in yedinci haftasında bugün Vodafone Park’ta Alanyaspor’u konuk edecek. Saat 16.30’da başlayacak mücadeleyi Mücadeleyi Arda Kardeşler yönetecek. Bu sezon ligde henüz istediği sonuçları alamayan siyah-beyazlı takım, 6 maçta sadece bir kez kazanabildi. Rakipleriyle 2 kez berabere kalan ve 3 mağlubiyet yaşayan Beşiktaş, 5 puanla 16. sırada bulunuyor. Lige iyi başlangıç yapan Alanyaspor ise 6 maçta yenilgi yaşamadı. 4 kez kazanan ve 2 beraberlik alan Alanyaspor, 14 puanla zirvede yer alıyor.