Futbol tarihinin en iyi çalım hareketleri

Futbola da bir görsel sanat gözüyle bakarsak, bu sporu güzel kılan şeylerden birinin de yaratıcı çalımlar olduğunu söyleyebiliriz. İşin ucunda “bilinmezlik” var sonuçta… Zaten en çok da ne yapacağı belli olmayan futbolcuları izlemek keyifli değil midir?Neymar, Ronaldinho, Quaresma daha da eskilerden Okocha… Böyle oyuncuların imza hareketleri de vardır. İzlemeye doyum olmayan, en çok da onlara yakışan hareketler…

Peki, o efsane çalım hareketleri nasıl doğdu, sonrasında bu hareketleri en güzel kimler uyguladı? Redbull'un Türkiye resmi sitesinde bu çalımlara dair yapılan derleme tüm futbol severlere nostaljik anlar yaşatabilir.

İşte o çalımlar!

Bergkamp Çalımı

Aslında bu çalımı daha önce de deneyen, uygulayan çok isim vardı. Mesela, Brezilya’nın “yetenekli ama yaramaz” yıldızlarından Edmundo da bu çalımı çok severdi. Ancak Bergkamp, Newcastle United maçında attığı gol öncesinde bu hareketi öylesine estetik yaptı ki, çalımın adı tarihe “Bergkamp çalımı” olarak kazındı. Emirates Stadı’nın önündeki heykelle de o çalım ölümsüzleştirilmişti.

Flip Flap (Elastico)

Evet, Ronaldinho’nun yürürken bir rahatlıkla yapabileceği çalıma geldi sıra. Ancak bu çalım aslında, 60’lı yıllar futbolunda sahne alan bir başka Brezilyalı Rivellino’ya ait. Yine de biz bu çalımı en çok Ronaldinho’nun üzerindeyken sevdik!

Ronaldo Çalımı (Step Over)

Söz konusu isim El Fenomeno Ronaldo’ysa, dünya üzerindeki tüm çalımlar onun çalımı aslında… Ama en çok da “step over” denilen feyk hareketlerini yapmayı severdi. O yüzden bu çalımın yaratıcısı belki o olmasa da, onun imzası olarak kaldı akıllarda. 98 UEFA Finali’nde o hareketlerin sonunu golle tamamlaması, unutulmazdı.

Cruyff Dönüşü

Adı üstünde, Cruyff dönüşü… Yani Cruyff dışında herhangi bir futbolcu bu çalımı denerken, “destur” demek zorunda… Hollanda efsanesi, bu hareketi futbolseverlerin aklına 1974 Dünya Kupası’nda kazımıştı. Ekran başında maçı izleyen milyonlarca kişi, tıpkı Cruyff’un karşısındaki rakibi gibi topu aslında içeriye orta yapacağını sanmıştı, ama onun planı farklıydı…

Zidane Çalımı (Marseille Roulette)

Galiba sadece ve sadece Zidane’a yakışan bir çalım… Zaten adı da boşuna “Zidane Çalımı” olarak kalmadı. Playmaker’lık konusunda belki de dünyanın en iyisi olan Zinedine Zidane, özellikle de orta saha civarındayken bu hareketi yapmaya bayılırdı. Ama sadece tribünleri gaza getirmek için değil, gerçekten de o anda yapılacak en doğru çalım hareketi o olduğu için yapardı.

Gökkuşağı Çalımı

Neymar başta olmak üzere her Latin kökenli futbolcunun damarlarında akan çalıma geldi sıra. Gökkuşağı çalımının ünlü olması ise 1981 yapımlı Zafere Kaçış (Escape to Victory) filmine dayanıyor. Arjantin’in efsane futbolcusu Osvaldo Ardiles, filmde Nazi takımına karşı attığı gökkuşağı çalımıyla filmin en etkileyici sahnesine imza atmıştı.

Okocha Çalımı

Fenerbahçe’de de forma giyen ve hiç şüphesiz Afrika kıtasının gelmiş geçmiş en iyi 10 numarası Okocha da ayağından her çalım gelen futbolculardan. Ancak kendisine has çalımı var ki, izlemesi bile keyifli. Onun oynadığı döneme yetişen birçok çocuk, bu çalımı mahallede denemekten helak oldu…

Hokus Pokus Çalımı

Yine Ronaldinho’yla özdeşleşen bir çalım daha… Neymar ve Anderson da bu çalımı sıkça dener ama en çok Ronaldinho’ya yakışır. Çalımı ise tarif etmeye gerek yok, gerçekten hokus pokus!