Koronavirüs salgını nedeniyle futbola ara verilmişti. Bu süreçte evlerinden antrenmanlarını yürüten futbolcular, bu haftayla beraber takım olarak antrenmanlara başladılar. Futbolcuların yeniden topbaşı yapması, liglerin devam etme tarihiyle ilgili soruları da beraberinde getirdi. Nihat Özdemir’in bugün yapacağı basın açıklamasında konuya dair açıklama yapması bekleniyor

Futbolda 'geri dönüş' sinyalleri

Koronavirüs nedeniyle Süper Lig’e ara verilmiş ve futbolcular evlerinde antrenmanlarına devam etmişlerdi. Ancak bu hafta bazı futbol takımlarının küçük gruplar halinde sosyal mesafeyi koruyarak da olsa takımla birlikte antrenmanlara başlaması ve normalleşme planlarının konuşulması, liglerin başlama tarihiyle ilgili soruları da beraberinde getirdi. TFF Başkanı Nihat Özdemir’in bugünkü Yönetim Kurulu toplantısının ardından yapacağı açıklamada konuyla ilgili soruları yanıtlaması bekleniyor.

"LİGLERİN BAŞLAMASI TFF’NİN KENDİ İRADESİYLE ALINACAK BİR KARAR"

5 Mayıs’ta, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı bir açıklamada, TFF Başkanı Nihat Özdemir’le bakanlıkta bir araya geldiklerini, bakanlık çalışmalarını ve salgının seyriyle ilgili bilgilerin Özdemir'e aktarıldığı ve durum değerlendirmesi yaptıklarını bildirdi.

Bakan Koca’nın konuyla ilgili açıklaması şöyle:

"Koronavirüsle mücadelenin halen bütün toplumda ana gündem maddesi olduğu, diğer konuların pandemi tedbirleri kriterine göre ele alındığı bir dönemdeyiz. Bugünkü görüşmede müsabakaların devamı konusunda somut bir talep gündeme gelmemiştir. Tarafımızdansa herhangi bir yönde öneride bulunulmamıştır. Görüşmemiz, bir talep ve o talebe dönük karar hazırlığı yönünde değil, daha çok istişare amaçlı olarak gerçekleşmiştir. Liglerin devamı konusu, futbol federasyonumuzun kendi iradesi ile alacağı bir karardır. Talep edilmesi durumunda sağlık açısından alınması gereken önlemler konusunda Bilim Kurulu görüşleri de alınarak federasyona bildirilebilecektir.”

TFF YÖNETİM KURULU TOPLANIYOR

Türkiye Futbol Federasyonu’ndan yapılan açıklamada TFF Yönetim Kurulu’nun toplanacağı bildirildi.

Yapılan açıklamada, "Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, 6 Mayıs 2020 Çarşamba günü yapılacak TFF Yönetim Kurulu toplantısının ardından video konferans aracılığıyla basın mensupları ile bir araya gelecek. Yeni tip koronavirüs salgını süreciyle ilgili saat 14.00'te açıklamalarda bulunacak olan Nihat Özdemir, daha sonra da gündeme ilişkin basın mensuplarının sorularına yanıt verecek" ifadelerine yer verildi.

Bugün yapılacak olan basın açıklamasında liglerin devamı hakkındaki soruların yanıt bulması bekleniyor.

LİGLERİN BAŞLAMASI NE KADAR GÜVENLİ?

Öte yandan Ankaragücü takımından bir futbolcunun koronavirüs testinin pozitif çıkması, liglerin başlamasının hastalığın yayılması bakımından ne kadar güvenli olacağı tartışmalarını da beraberinde getirdi.

Konuyla ilgili daha öncesinde Habertürk canlı yayınında açıklamalarda bulunan bilim kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, futbolun sadece oyuncu ve teknik heyetten oluşmadığını, bir takımın yöneticisinden diğer çalışanlarına kadar çok kalabalık bir ekip olduğunu ve bu koşullarda virüsü kontrol altında tutmanın zor olacağını söylemişti. Alpay Azap konuşmasının devamında, “Okulların açılması konusunda Mayıs’ın sonunu bekleyip görelim diyoruz, ligler için de bunu bekleyip görmek lazım” ifadelerini kullandı.

Virüsün terden ve kandan bulaşmayacağını, sadece solunum yolu sıvılarından bulaştığını söyleyen Azap, futbolcuların yakın temasta olmasından kaynaklı olarak hasta olan bir oyuncunun diğerine bulaştırma olasılığının yüksek olduğunu söyledi.

FIFA Sağlık Komitesi Başkanı Michel D'Hooghe, liglerin başlamasıyla ilgili yaptığı açıklamada, futbolun bir temas oyunu olduğunu ve sosyal mesafe kurallarının geçerli olduğu sürece futbolun başlamaması gerektiğini söyleyerek, müsabakalara başlamak için en erken tarihin Eylül ayı olduğunu ifade etmişti.

FIFA’DAN 5 OYUNCU DEĞİŞİKLİĞİ ÖNERİSİ

Öte yandan futbola verilen bu uzun aranın ardında oyuncuların antrenman ve maç eksikliklerinden kaynaklı olarak sakatlıkların yaşanma ihtimalinin artması nedeniyle FIFA 27 Nisan tarihinde, oyuncu değişikliği sayısını 5’e yükseltmeyi önermişti.

FIFA’nın önerisine göre takımlar, 90 dakika içinde 3 yerine 5 değişiklik yapabilecek. Eleme usulüyle oynanan ve uzatmaya giden maçlarda ise 6. oyuncu değişikliği gerçekleştirilebilecek.

Takımlar 5 oyuncu değişikliğini, karşılaşmalardaki gereksiz duraksamaları engellemek için devre arasında ve müsabaka sırasında oyunu en fazla 3 kez durdurabilecek şekilde yapacak.

Futbolda oyun kurallarından sorumlu Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB), FIFA'nın önerisini onaylaması halinde 5 oyuncu değişikliği hakkı hayata geçirilecek.