TESFED Başkanı Alper Özdemir e-sporun geleceğinin parlak olduğunu belirterek, “Futbolun 40-50 yılda geldiği noktaya e-spor 4-5 yılda geliyor” ifadelerini kullandı

‘Futbolun 40-50 yılda geldiği  noktaya e-spor 4-5 yılda ulaşıyor’

Türkiye E-Spor Federasyonu (TESFED) Kurucu Başkanı Alper Afşin Özdemir, Türkiye’de 46 milyon internet kullanıcısından 32 milyonunun bilgisayar oyunları oynadığını söyledi. Özdemir Türkiye’de e-spora olan ilginin her geçen gün arttığını belirterek, “E-spor, büyüme hızıyla müzik ve film endüstrisini çoktan geride bıraktı. Bu yeni nesil spor, özellikleteknolojinin içinde doğan ve geleneksel sporlara kendini yakın hissetmeyen Z kuşağının tutkusu haline geldi” diye konuştu.

Dijital oyunlarla büyüyen genç kuşağın e-spora ilgisinin dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızlı bir artış gösterdiğinedikkati çeken Özdemir, “Geçen yılın rakamlarına göre 46 milyon internet kullanıcısının 32 milyonu mobil, bilgisayar ya da konsol oyunları oynuyor. E-spora ilgi gösteren grup isedaha çok 14-25 yaş aralığındaki gençlerden oluşuyor. Türkiye’de 4 milyonu aşkın e-spor taraftarı bulunuyor.” ifadelerini kullandı.

Özdemir, e-sporun geniş bir tanıma sahip, son dönem gelişen bir spor dalı olduğunu belirterek, “E-spor olarak adlandırılan elektronik spor, bilgisayar, konsol, mobil platformlar üzerinden çevrimiçi veya çevrimdışı, bireysel veya takım olarak oynanan bir spor dalı. Beceri, refleks, el-göz koordinasyonu, hızlı karar verme, takım ve kaynak yönetimi gibi yeteneklerin ön plana çıktığı bir spor dalı” ifadelerini kullandı.

futbolun-40-50-yilda-geldigi-noktaya-e-spor-4-5-yilda-ulasiyor-684187-1.

‘30 YILLIK BİR GEÇMİŞ VAR’

Teknolojinin gelişmesiyle dünyanın değiştiğini ve bununla birlikte yeni eğlence alanlarının ortaya çıktığını aktaran Özdemir, şunları kaydetti: “Bu anlamda spor da değişiyor, dönüşüyor. Profesyonel alanda e-spor olarak adlandırılan dijital oyunların geçmişi 30 yıldan daha eski. İlk dijital oyunların tarihi, televizyona bağlanan konsollarla ve kişisel bilgisayarların ilk yaygınlaşmaya başladığı dönemde oynanan oyunlara dayanıyor. E-spor ekosisteminin aktörleri, oyun şirketleri, yarışma, turnuva ve organizasyonlar, takımlar, platformlar, oyuncular, sponsor markalar ve hayran kitlesinden oluşuyor. E-sporda her oyun ve turnuva, kendi kurallarını belirliyor.”

‘ZAMAN ALACAK’

Özdemir, Türkiye’nin genç nüfusunun e-sporun gelişimi için büyük bir avantaj olduğunu ancak bunun tabana yayılmasının zaman alacağını söyledi. Bu nedenle ilgili tarafların iş birliğinin önemli olduğunu belirten Özdemir, şunları ifade etti: “E-spor ekosistemindeki tüm tarafların iş birliği içinde çalışması ve üzerlerine düşen katkıyı sunması, Türkiye’nin e-sporda atılım yapması için başlıca kolaylaştırıcı olacaktır. Ayrıca, Türkiye’de e-sporun gelişiminin ivme kazanması için bütün uluslararası e-spor markalarının, Türkiye’de temsilcilikler açması ve yerli e-spor markalarının çoğalması gerekli.”

Özdemir, e-sporun devlet ve kamuoyu nezdinde tanınması ve öneminin kavranması için zamana ihtiyaç olduğunu belirterek, “Futbolun 40-50 yılda geldiği noktaya e-spor 4-5 yılda geliyor. Yatırımlar yapılıyor, ligler düzenleniyor. Federasyon olarak bize düşen, sektörün tüm paydaşlarının hayatını elimizden geldiğince kolaylaştırmaktır. Sektörden herkese kapımız açık. Ülkemizi dünyada bir numaralı e-spor ülkesi yapmak için elimizden geleni yapacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

‘ÇALIŞTAY GERÇEKLEŞTİRDİK’

Türkiye’de e-sporun gelişimi için geride kalan yıl Milli Eğitim Bakanlığı ile bir iş birliği protokolü imzaladıklarını anımsatan Özdemir, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Ayrıca Türkiye’de ilk kez konunun tüm paydaşlarını bir araya getiren ve e-sporun her yönüyle masaya yatırıldığı 1. E-spor Çalıştayı’nı gerçekleştirdik. Yine ülkemizde e-sporun resmiyet kazanması için önemli bir adım niteliğinde olan Türkiye’nin ilk resmi e-spor turnuvası ‘TESFED Vodafone Freezone Türkiye Kupası’nı hayata geçirdik.”

AA