İşgalin başından bu yana Ukrayna’ya 3,6 milyar avrodan fazla para aktaran Batı, taarruz uçağı gönderme kararıyla savaşı yayma peşinde. Rusya, NATO üyesi ülkelerin göndereceği uçakları vuracağını açıkladı.

Füze, tank, uçak... Savaşı yayıyorlar
Slovakya ve Polonya Ukrayna'ya toplam 17 MiG-29 taarruz uçağı göndereceğini açıkladı. (Fotoğraf: AA)

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya’nın Ukrayna işgali devam ederken ABD liderliğindeki Batılı ülkeler de savaşın yayılarak uzaması için her yola başvuruyor. Uzun menzilli füzeler ve tankların ardından bu kez de taarruz uçağı gönderme kararı alınmasıyla bir yılı aşkın süredir devam eden savaşta farklı bir aşamaya geçilecek. NATO üyesi Polonya ve Slovakya’dan Ukrayna’ya toplamda 17 Sovyet yapımı MiG-29 savaş uçağı verileceğini açıklaması bu ülkeyi cephanelik haline getirecek.


Uçakların 13’ünü, Polonya ise 4’ünü sağlayacak. Savaşın başından bu yana Ukrayna’ya milyarlarca avro yardım ve bir o kadar da silah tedariki yapılırken Slovakya ve Polonya’nın bu kararı Fransa, Almanya gibi Batılı ülkeleri dahi endişelendirdi. Her iki ülke de savaşın çapını genişleteceği endişesiyle buna karşı çıkıyor.

Kremlin ‘vururuz’dedi

Doğu Avrupa ülkelerinin Ukrayna’ya savaş uçağı gönderme kararına Rusya yönetiminden sert tepki geldi. Kremlin Sarayı Sözcüsü Dmitry Peskov, Ukrayna'nın taarruzu için gönderilen savaş uçaklarının imha edileceğini söyledi. Peskov bu hamlelerin “özel askeri operasyonlarının” sonucunu etkilemeyeceğini söyledi.

Asla durmuyorlar

Savaşın sona ermesi için hiçbir adım atmayan Almanya, Fransa, İtalya dâhil birçok Batı ülkesi en az 3,6 milyar avronun savaşta heba olmasına göz yumdu. Sağladığı fonlarla Ukrayna’yı kendisine borçlandıran Batı aynı zamanda silah ve araç tedarikleri silah tüccarlarının da yüzünü gülmesini sağladı. Batı’nın şu ana kadar Ukrayna’ya yaptığı yardımlar dudak uçuklattı.

***

Biden’dan Putin’e ‘savaş suçlusu’ sözü

ABD Dışişleri Bakanlığı, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkındaki yakalama kararına ilişkin Rusya’nın Ukrayna’da savaş suçu işlediğine dair şüphe olmadığını ve sorumluların hesap vermesini istediklerini açıkladı. Beyaz Saray’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Joe Biden ise karara ilşkin “Bence haklı bir karar” ifadelerini kullandı, Putin’in savaş suçu işlediğini söyledi.

***

fuze-tank-ucak-savasi-yayiyorlar-1139794-1.

***

Putin, 9. yıldönümünü kutlayan Kırım’da

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Donetsk Halk Cumhuriyeti İnsan Hakları Ombudsmanı Daria Morozova’nın konseyde konuşması teklifini reddetti. Rusya’nın teklifi üzerine toplanan BMGK’nin 15 üyesinden 8’i teklif için hayır oyu kullanırken 4 üye lehte, 3 üye ise çekimser oy verdi.
Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım’ın ilhakının 9. yıldönümü nedeniyle gittiği Sivastopol kentine bağlı Hersones’teki Sanat Okulu ve Korsun Çocuk Merkezini ziyaret etti. Putin, Kırım’ın Rusya’ya ait olduğunu süyledi. Kırım ve Sivastopol, 16 Mart 2014’te yapılan ve yüzde 96.7 ‘Evet’ oyunun çıktığı referandum sonrasında 18 Mart 2014’te resmen Rusya’ya bağlanmıştı. Bölge Valisi Mihail Razvojayev, direksiyon başına geçen Putin’in Sivastopol’a kendisinin geldiğini belirtti.