Koronavirüs salgını tüm dünyayı etkisi altına alırken, yerküredeki ekonomik ve sosyal adaletsizliği de gözler önüne serdi. BM, en yoksul 700 milyon kişiye destek için 90 milyar dolara ihtiyaç olduğunu söyledi. Bu, G20 ülkelerinin 8 trilyon dolarlık destek paketinin yaklaşık yüzde 1’ine denk geliyor

G20’nin destek bütçesinin sadece yüzde 1’i, 700 milyon yoksul insana çare olabilir

HABER MERKEZİ

Birleşmiş Milletler (BM), koronavirüsle mücadelede dünyadaki en yoksul 700 milyon insanın, gıda ve sağlık gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması için 90 milyar dolara ihtiyaç olduğunu açıkladı.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, yaptığı açıklamada, koronavirüs salgının henüz dünyanın en yok yoksul bölgelerine ulaşmadığı hatırlatılarak, 3-6 ay arasında salgında pik noktanın görülebileceğini belirtti.

Business Insider'da yer alan habere göre, dünya nüfusunun yüzde 10’unu oluşturan yaklaşık 700 milyon kişinin koronavirüs karşısında en savunmasız kesim olduğunu kaydeden Lowcock, bu insanların halihazırda insani yardım alan 30 ila 40 ülkede yoğunlaştığını sözlerine ekledi. Lowcock, “virüs yayıldıkça ve hükümetler kısıtlama önlemleri aldıkça bu kişilerin gelirlerinde büyük bir düşüş yaşanacağını” belirtti.

FİNANS KURULUŞLARINA ÇAĞRI YAPTI

BM yetkilisi, yoksulları bu pandemiden korumak için 60 milyar dolarlık meblağa ihtiyaç duyulduğunu, artı 30 milyar dolarla da açlık tehdidiyle baş edilebileceğini ve sağlık hizmetlerine ulaşımın sağlanabileceğini söyledi.

Lowcock, 90 milyar doların üçte ikisinin Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi uluslararası finans kuruluşlarından gelebileceğini aktardı. Lowcock, “Bu kuruluşlar bazı insanlara nasıl yardım edeceklerini düzenleyen kuralları değiştirmeliler. Örneğin, faiz oranlarını azaltmalı ve borç ertelemesine gitmeliler” ifadelerini kullandı.

BM temsilcisi Lowcock’un açıkladığı maliyet, dünyanın en gelişmiş ekonomileri olarak gösterilen ülkelerin koronavirüsle mücadele için oluşturdukları 8 trilyon dolarlık destek paketinin yaklaşık yüzde 1’ine tekabül ediyor. Sadece ABD, ülke içinde koronavirüsle mücadeleye 2 trilyon dolar ayırmıştı.