Biarritz’teki G7 Zirvesi protestolarla başladı. Zirve için günler öncesinden kent yakınlarında kamp kuran binlerce kişi liderleri Amazonlar’daki yangınlara ve iklim değişikliğine karşı harekete geçmeye çağırdı

G7’ye hayır, başka bir dünyaya evet

Dünyanın en gelişmiş yedi ülkesini bir araya getiren G7 Zirvesi Fransa’nın güneybatısındaki Biarritz kentinde başladı. ABD, Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya, Japonya ve Kanada liderlerinin bir araya geldiği ve ana teması eşitsizlikle mücadele olarak belirlenen zirve pazartesi sona erecek. Biarritz’de adeta olağanüstü hal ilan edilirken, protesto gösterilerine katılacak yabancıların hemen sınırdışı edilmesi yönünde düzenleme yapıldı. Biarritz’e giriş çıkışlarda kontroller yapılırken, kent merkezine eylemcilerin yaklaşmasına izin verilmedi.

LİDERLER SESİMİZİ DUYMALI

Biarritz’e yaklaşık 30 kilometre mesafede bulunan Hendaye’de günler öncesinden kamp kuran zirve karşıtları ilk günde meydandaydı. Hendaye’de düzenlenen eyleme binlerce kişi katıldı. 48 yaşındaki sarı yelekli Alain Missana protestoya katılmasını “en üst düzey kapitalist liderler burada ve onlara mücadelemizin devam ettiğini göstermek istiyoruz” sözleriyle açıkladı. Missana “Zenginlere daha fazla para, fakirlere ise bir hiç. Amazonlar yanıyor, buzullar eriyor. Liderlerin bizi dinlemesini sağlayacağız” dedi. Eylemciler LGBT haklarından Filistin’e kadar birçok toplumsal soruna değinen pankartlar taşıdı. “G7’ye hayır, farklı bir dünyaya evet”, “Dünya liderleri, Amazonlar yanıyor. Harekete geçin!” pankartları da dikkat çekti.

TRUMP'A UYARI, RUSYA'YA RET

Rusya’nın çağrılmadığı zirveye ABD Başkanı Trump, Fransa lideri Macron, Almanya Başbakanı Merkel, İngiltere Başbakanı Johnson, İtalya Başbakanı Conte, Japonya Başbakanı Abe ve Kanada Başbakanı Trudeau katıldı.

Zirve öncesinde konuşan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, ülkeler arasındaki ticaret savaşlarının devam ettiği bu dönemde zirvenin “dayanışma ve birlik” açısından önemli bir sınama niteliği taşıdığını ifade etti. ABD Başkanı Trump’ın başlattığı ticaret savaşlarını ima eden Tusk, “Ticaret savaşları ekonomik durgunluk getirir” uyarısında bulundu. Tusk, ABD Başkanı Donald Trump’ın Rusya’nın tekrar G7 Zirvesi’ne davet edilmesine yönelik açıklamalarına ilişkin, “Rusya’nın 2014’te üyelikten çıkarılmasına neden olan sebepler hâlâ geçerliliğini koruyor. Hatta Rusya’nın Azak Denizi’ndeki kışkırtmaları gibi yeni nedenler de eklendi” diye konuştu.

ORTADOĞU DA GÜNDEM

Zirvesi öncesi canlı yayında Fransızlara hitap eden Macron, Lübnan, İran, Suriye ve Ukrayna’daki sorunların ele alınacağını ifade ederek, “Eğer yarın İran nükleer silaha sahip olursa, bu konu bizi bizzat ilgilendirir. Ortadoğu karışırsa bizi de etkiler. Libya’daki sorunları çözmezsek toplu olarak Akdeniz’deki bu göç skandalına maruz kalmaya devam edeceğiz” dedi.

Macron, zirvenin önemli gündem maddeleri arasında dünya ekonomisinin de yer aldığına işaret ederek, “Ticari gerilimlerin herkes için kötü olduğu konusunda ortaklarımızı ikna etmeyi hedefliyorum” ifadesini kullandı. Amazon’un tüm insanlığın ortak değeri olduğuna işaret eden Macron, bölgedeki yangınların herkesi ilgilendirdiğini söyledi. Macron, G7 karşıtı grupların görüşlerini de dikkate aldığını dile getirerek, “Onları sakin olmaya ve diyaloğa çağırıyorum” ifadesini kullandı.