Galata Kulesi'nde restorasyon adı altında yapılan tahribat için CHP'li Aydoğan, Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti.

Galata Kulesi'nde yaşanan tahribat için araştırma komisyonu talebi

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nden (İBB) alınarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilen 1500 yıllık Galata Kulesi'nde restorasyon adı altında duvarların yıkıldığı görüntülerin ardından Meclis Araştırma Komisyonu kurulması talebinde bulunuldu.

165 yıl boyunca İBB mülkiyetinde olan ve son yerel seçimlerin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilen Galata Kulesi’nde E-S Yapı tarafından yürütülen restorasyon çalışması sırasında tarihi kulenin içindeki duvarların inşaat aletleri ile yıkıldığı görüntüleri toplumda büyük bir infial yarattı.

CHP'li Turan Aydoğan tarafından Meclis'e sunulan dilekçede Anayasanın 98. Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 104 ve 105 inci maddeleri gereğince Meclis Araştırma Komisyonu kurulması talep edildi.

Aydoğan'ın Meclis başkanlığına sunduğu dilekçede şu ifadelere yer verildi:

Galata Kulesi’nin tahrip edilmesi olayı diğer tüm tarihi ve kültürel miraslarda olduğu gibi bir dünya mirası olması nedeniyle sadece İstanbulluları değil tüm ülkeyi hatta dünyayı ilgilendiren bir durumdur.

Tarihsel ve kültürel birikimiyle dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alan ülkemizde, bu zengin tarihin somut göstergeleri olan varlıklarımız “restorasyon” adı altında ciddi tahribatlara maruz kalmaktadır.

Daha önce “restore” edilerek tarihi ve kültürel dokusu bozulan, yıllarca ayakta kalmayı başarmış olmasına rağmen restorasyon işleminden sonra tarihi dokusunu yitiren tarihi ve kültürel varlıklarımıza örnek olarak;

Cenevizlilerden kalma Ocaklı Ada Kalesi restorasyonu, Hatay Arkeoloji Müzesi, Roma Mozaikleri, ilk inşaatı 1685 yılında tamamlanan İshak Paşa Sarayı'nın cam tavanı da bu restorasyon facialarından biri olarak gösterilmektedir. Bu sayılanların dışında daha birçok örnek sunulabilir.

Bu tabloya bakıldığında konunun derinlemesine araştırılması ve Meclis’in sorunun çözümü noktasında somut adımlar atması gerektiği açıkça görülmekte olduğu için Anayasanın 98. Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 104 ve 105 inci maddeleri gereğince Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve teklif ederiz.