Galata Kulesi’nde tarihi yapının duvarlarını hilti ile oyan ‘restorasyon’un proje olmadan yapıldığı ortaya çıktı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, restorasyonu yapan firmaya soruşturma açıktı

Galata Kulesi'ndeki skandal restorasyonun projesi yokmuş: Firmaya soruşturma!

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Galata Kulesi'nin restorasyonunu yapan firmaya soruşturma açtı. ‘Restorasyon’un proje olmadan yapıldığı ortaya çıktı.

Gazeteci yazar Çiğdem Toker'in sosyal meyda hesabından paylaştığı savcılık soruşturması yazısında, İstanbul 2 Numaralı Kültür Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan projenin onay belgesi istendi. Yazıda ayrıca E.S Yapı'nın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na aykırı davrandığı ve sorumluların bilgilerinin paylaşılması istendi.

Toker de söz konusu soruşturmaya ilişkin savcılık yazısını, "Gerekçe: Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na aykırılık. Savcılık, 2 No'lu KVTV Koruma Kurulu'na gönderdiği yazıda ‘varsa’ onaylı projeyi istedi" ifadeleriyle paylaştı.

PROJE YOKMUŞ!

Öte yandan, İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, Galata Kulesi’nin içinde hiltiyle yapılan yıkımın bir onaylanmış restorasyon projesi dahilinde gerçekleşmediğinin ortaya çıktığını açıkladı. Polat, yıkımın yapıldığı 12 Ağustos’ta yaptıkları şikayetin koruma kurulu tarafından işleme alınmadığını, bir gün sonra restorasyon projesinin onaylandığını açıkladı. Polat, "Proje var denilmesine karşın, koruma kurulunun aykırı uygulamaları görmezden gelerek uygulama sonrasında (13.08.2020) restorasyon projesi onaylamış, o tarihte onaylı bir restorasyon projesi olmadığı tasdik edilmiştir" dedi.

Polat, Twitter hesabından, 12 Ağustos günü yaptıkları şikayet başvurusunun yazısını ve restorasyon projesinin hilti ile işlem yapılmasından bir ün sonra yani 13 Ağustos günü onaylandığını gösteren belgeleri paylaştı.

galata-kulesi-ndeki-skandal-restorasyonun-projesi-yokmus-firmaya-sorusturma-774336-1.

İBB’NİN YERİNDE İNCELEMESİ ENGELLENMİŞTİ

Polat şunları yazdı:

“Galata Kulesi’nde herhangi bir restorasyon proje izni olmadan yapılan yıkım ve diğer uygulamalara aynı gün (12.08.2020) yaptığımız şikayet koruma kurulunda 16 gün sonra bugün işleme alınıyor. Yıkımdan sonra toplantıda projeler onaylanıp şikayet yazımız gündeme alınmamıştı. Yıkım ve içeride tespitimiz engellenen diğer uygulamalar için 12.08.2020 tarihli şikayet yazımız aşağıdadır. Bu yazı 12.08.2020 de hem faks, hem mail hem de elden ulaştırılmasına rağmen proje gündeme alınmamış, işleme konu edilmemiştir. Proje var denilmesine karşın, koruma kurulunun aykırı uygulamaları görmezden gelerek uygulama sonrasında (13.08.2020) restorasyon projesi onaylamış, o tarihte onaylı bir restorasyon projesi olmadığı tasdik edilmiştir.

Denetim birimimiz KUDEB’in (İBB Koruma Uygulama Denetim Birimi) marifeti ile yerinde inceleme çabamız engellendiği bu süreçte kurul temsilcimiz üzerinden İBB olarak bu projesiz, onaysız yıkıma karşı kurul kararında karşı oy kullanarak şerhimizi kayıt altına aldık. Şerhimiz aşağıdadır. Kamuoyunun takdirine sunarım. İstanbul’un tarihi eserleri turistik ve tarihsel servetimizdir. İstanbul’un serveti üzerine titremek gerekir. Yegane vazifesi korumak olan kurumlara, korumaları gerekenin İstanbul’un tarihi olduğunu, müteahit firmalar olmadığını hatırlatmak isterim. Tuz kokmasın.”

'ÇOK TRAVMATİK BİR DURUM'

Mahir Polat’ın paylaştığı, 13 Ağustos tarihli, Galata Kulesi’nde kazı yapılmasına izin verilmesine dair karar belgesi şöyle:

Mahir Polat, hilti ile yıkımın ortaya çıkmasının ardından da şunları söylemişti: “Tarihi yapıda böyle bir çalışmaya izin verilmesi mümkün değil. Onaylanmış bir uygulama olmadığı için restorasyon demekte zorlanıyoruz. Zaten uygulamanın kendisi de restorasyon tipinde bir uygulama değil. Tarihi beden duvarları ağır makinalı cihazlarla ekipmanlarla parçalanarak yok ediliyor. Kabul edilebilir bir şey değil. Açıkcası restorasyon projesi hem yok, olsa bile bu tür bir uygulama restorasyonda kabul edilebilir bir uygulama değil. Tarihi beden duvarı geri dönüşsüz bir şekilde şu an tahrip edilmiş bir durumda. Çok travmatik bir durum” diye konuştu.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Galata Kulesi’nin idaresi, geçtiğimiz mayıs ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçmişti ve o zaman bu konu hayli gündemde kalmış, çok konuşulmuştu. En son Kule'de yapılan 'hiltili yıkım' görüntüleri sosyal medyada büyük yankı uyandırmıştı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Galata Kulesi restorasyonu sırasında çekildiği belirtilen görüntüler nedeniyle suç duyurusunda bulunmuştu.