Galataport davasında bilirkişi imar planlarını kamu yararına aykırı buldu: Kıyılar kamuya kapatıldı, Çevre Düzeni Planı yok sayıldı, sit alanı ‘koruma’ ilkelerine aykırı planlandı

Galataport itirazı

Galataport projesinin imar planlarını 2012’de onaylayan Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun kararına açılan davada bilirkişiden projenin iptaline yol açabilecek bir rapor geldi. Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası’nın Danıştay 6. Dairesi’nde açtığı davada bilirkişi, planları kamu yararına aykırı buldu.

Raporda kıyının kamuya kapatıldığı, Beyoğlu kentsel sit alanında yer alan projenin planlarının ‘koruma’ vasfı taşımadığı, Tarihi Tophane Meydanı ve tescilli Karaköy rıhtımında Koruma Kurulu kararlarının çiğnendiği; planın İstanbul’un anayasası kabul edilen Çevre Düzeni Planı hükümleriyle uyumsuz olduğu vurgulandı. İnşaat Mühendisleri Odası Avukatı Taner Savaş, bilirkişi raporunun ardından davanın planların iptaliyle sonuçlanması gerektiğini belirtti. İşte bilirkişinin Galataport projesine ilişkin itirazları:

1. ÇEVRE DÜZENİ PLANI'NDA 'ÖZELLEŞTİRME' HEDEFİ YOK:

Bilirkişi, Salıpazarı Kruvaziyer Limanı hakkında Çevre Düzeni Planı’nda doğrudan bir plan hedefi bulunmadığına dikkat çekti. Çevre Düzeni Planı’nda liman yatırımlarının bütünlüklü olarak ele alınması vurgusu yapıldığını ve bir kitle turizmi olan kruvaziyer turizmin ön plana çıkarılmadığını belirtti. Çevre Düzeni Planı’nda yer alan “kentin turizm potansiyelinin çevreye, topluma ve kültürel varlıklara zarar vermeden geliştirilmesi” vurgusuna dikkat çeken bilirkişi, bu kriterlere uyulması uyarısı yaptı. Özelleştirmenin plan hedeflerinde yer almadığı belirtildi.

2. TOPHANE 'MEYDAN' OLARAK DÜZENLENMEDİ:

Galataport projesi 1993’te İstanbul 1 No’lu Koruma Kurulu tarafından ilan edilen Beyoğlu kentsel sit alanında yer alıyor. Ancak bilirkişi, proje için hazırlanan planların 2863 sayılı Koruma Kanunu’na göre ‘koruma amaçlı imar planı’ koşullarına aykırı olduğunu tespit etti.  İstanbul 2 No’lu Koruma Kurulu’nun projeyle ilgili 2012’de aldığı kararda, Tarihi Tophane Meydanı’na özgün karakterinin yeniden kazandırılması gerektiği vurgusu vardı. Kurul kararında Tophane Meydanı için “Osmanlı anıtları ile bezenmiş ‘denize açık meydan’ özelliği ile Osmanlı mimarlığının bir açık müzesi niteliğindedir” deniyordu. Galataport planlarında ise kurulun bu vurgusu dikkate alınmayarak bu alana kamusal, açık alan kullanımı olarak belirlenmiş ‘meydan’ işlevi değil; ‘rekreasyon alanı’ işlevi verildi. Bilirkişi planların kurul kararına aykırı olduğunu belirtirken, ‘koruma amaçlı plan’ vasfını taşımadığını vurguladı.

3. KIYIYA 'KRUVAZİYER LİMAN' KAMU YARARINA AYKIRI:

Raporda, kıyı şeridinin 1 km boyunca kruvaziyer liman alanı olarak planlanmasıyla kıyının tümüyle kamuya kapalı hale getirileceği belirtildi. Özelleştirmeye konu edilen alanlarda kamu yararının sağlanmasının titizlikle değerlendirilmesi gerektiği, ancak kamu yararının sağlanmasına yönelik karar alınmadığı belirtildi.

4. DOLGU TESCİLLİ RIHTIMI KAPATACAK:

Galataport proje alanında kültür varlığı olarak tescillenmiş Karaköy yolcu salonu, Çinili Han, Paket Postanesi, TDİ Genel Müdürlüğü yapılarının toplam inşaat alanlarının planda belirlenmediği belirtildi.  Bilirkişi, Karaköy rıhtımına yapılacak dolgunun tescilli rıhtımı kapatacağını ve 2 No’lu Koruma Kurulu kararına aykırı olduğuna da dikkat çekti.