Galataport şantiyesinde Disk Dev Yapı-İş’e üye 4 işçi için işten çıkarma kararından geri dönülmedi. Hak mücadelelerine devam eden işçiler “Direnişimize kaldığımız yerden devam edeceğiz” dedi.

Galataport’ta geri dönüş yok

Deniz Güngör

Disk Dev Yapı-İş’e üye oldukları için işten çıkarılan Galataport işçilerine taleplerinin görüşülmesi için verilen süre pazartesi günü doldu. Sendika, firma yetkililerinin yapılan görüşmeler sonucunda işten çıkarma kararından geri dönülmediğini açıkladı. İşçilerin, İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) kurallarına uymadığı iddiasıyla işten çıkarılmalarını değerlendiren Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, “Direnişimize kaldığımız yerden devam edeceğiz. Arkadaşlarımızın işten çıkarılmasının asıl nedeni iş güvenliği değil, sendikalı olmalarıdır” ifadelerini kullandı.

İstanbul Karaköy’de bulunan Galataport şantiyesinde Met Mühendislik A.Ş taşeronu ISIT-AŞ Fatih Memiş firmasına bağlı olan 4 işçi, Dev Yapı-İş Sendikası’na üye oldukları için işten çıkarıldı. 30 Haziran’da işlerini geri istedikleri için direnişe geçen işçilere ulaşan firma yetkilileri, işçilerin taleplerini değerlendirmek için pazartesi gününe kadar süre talep etmişti. Sürenin sonunda sendika, işten çıkarma kararından geri dönülmediğini açıkladı.

Sendikalı 4 işçinin İSG kurallarına uymadıkları iddiasıyla işten çıkarıldığını söyleyen Karabulut, “Arkadaşlarımızın işten çıkarılmasının asıl nedeni İSG değil, sendikalı olmalarıdır. İSG kurallarına uymayan ana firmadır. Şantiyeye girip denetim yapsak, bunu çok net görürüz” dedi. Gizli çekilmiş fotoğraflarla beraber hukuksuz bir şekilde işçilerin işten çıkarılmasını asla kabul etmeyeceklerinin altını çizen Karabulut, “Her şey patronların çıkarı doğrultusunda gerçekleşiyor. Amaç örgütlenmeyi baltalamaktır. Ancak arkadaşlarımız kararlı, bu hukuksuzluk son bulana kadar direnişimize devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

BARETLER KALİTESİZDİ

Galataport şantiyesinde işten çıkartılan işçi Sedat Kaya, “Biz şantiye içerisinde ağır şartlar altında çalışıyorduk. Bize verilen baretler kalitesizdi. Ayakkabılarımız yırtıldığı zaman yenisini istiyorduk ancak bu taleplerimizi bile karşılamıyorlardı” dedi.

Şantiye içerisinde iş güvenliğine dair gerekli önlemlerin alınmadığına dikkat çeken işçi Ömer Çelik ise, “Kalitesiz malzemeler nedeniyle iş kazaları yaşandı. Sessimizi çıkardığımızdaysa ‘Bu kazaları bilerek yapıyorsunuz’ benzeri yanıtlarla karşılaştık” ifadelerini kullandı. İş kazalarını önlemek için işçilere verilen malzemelerin daha kaliteli olması gerektiğini söyleyen Çelik, “Eğer malzeme isteklerimizi karşılasalardı iş kazası yapmazdım. Kalitesiz ve eksik malzemeler nedeniyle akciğerim ve boğazım hasar aldı. Ancak tedavi gördüğüm sırada aldığım raporları da kabul etmediler. Galataport şantiyesinde birçok ihlal yaşanıyor ve biz bunlar duyulsun, son bulsun istiyoruz ” dedi.