Galatasaray öğrencilerinden Boğaziçililere destek mesajı

HABER MERKEZİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne Melih Bulu’yu atamasına tepkiler sürüyor. Galatasaray Üniversitesi (GÜ) Siyaset Bilimi master öğrencileri yayımladıkları bildiriyle Boğaziçili öğrencilerin ve akademisyenlerin yanlarında olduklarını duyurdu.

Galatasaray Üniversitesi master öğrencilerinin çağrısında şu ifadeler yer aldı: Rektör, üniversitelerde öğrenci, akademik personel olan ya da olabilmek için olağanüstü fedâkarlıklar yapan çocuklarınızı, kardeşlerinizi, ana-babanızı, arkadaşlarınızı, ya da bizzat sizleri fişletebilecek, soruşturabilecek, akademik geleceğinizin sona ermesini, hatta son yıllarda görüldüğü gibi vatandaşlık haklarınızı bile yitirmenizi sağlayabilecek, üniversitelerinizi karakola çevirebilecek yetkilerle donatılmış kişidir. Bu yüzden rektörün kim olduğu tüm kamuoyunu ilgilendirir.

Üniversitenin tüm bileşenlerinin, en geniş ve demokratik doğrudan katılım yöntemlerini işleterek meşru bir rektör belirleme hakları vardır. Baskı ve zor koşullarının hüküm sürdüğü, devlet organlarının siyasal kararlarını terör araçları kullanarak uyguladığı, temel hak ve hürriyetlerin ilga edilmesinin olağanlaştığı bir ülke vatandaşlarının, gayri meşru, zorba yönetime karşı mümkün olan her türlü aracı kullanarak direnme hakkı vardır. Bu hak, uluslararası sözleşmeler ve tarihsel teamüllerce güvence altına alınmıştır.”

Öte yandan Boğaziçili akademisyenler dün de yağmur altında eylemlerinden vazgeçmedi ve rektörlüğe sırtını dönmeye devam etti.