10 Ekim Katliamı’nın altıncı duruşmasında İstanbul Valiliği’ne, IŞİD'in Türkiye sınır emiri İlhami Balı’nın Hayır ve Ensar Derneği üyeliği olup olmadığı soruldu. Mahkemeye yanıt veren Valilik, Balı’yı sadece FETÖ ile ilişkili olabileceği değerlendirilen dernekler yönünden araştırarak, üyeliği bulunmadığını belirtti.

Gar Katliamı Davası: IŞİD’in sınır emiri, sadece FETÖ yönünden sorgulandı

Burcu CANSU

103 kişinin katledildiği yüzlerce kişinin yaralandığı 10 Ekim Ankara Katliamı’na ilişkin, 16 firari sanık ve “insanlığa karşı suç işlemek” ile yargılanan Erman Ekici yönünden devam eden davanın yedinci duruşması yarın Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Duruşma öncesi mahkeme dosyasına giren yeni evraklar incelendiğinde, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, Jandarma Komutanlığı’nın, Antep ve Kilis Mahkemeleri’nin, İçişleri Bakanlığı’nın bilgi ve belgeleri yine göndermeyerek gizlediği tespit edildi.

Dava dosyasına giren ve yanıt gelmeyen belgeler şu şekilde:

İSTANBUL VALİLİĞİ, HAYIR VE ENSAR VAKFI’NI İNCELEMEDİ

Bir önceki celse verilen ara kararda İstanbul Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü’ne IŞİD'in Türkiye sınır emiri İlhami Balı’nın Hayır ve Ensar Derneği’nde çalışıp çalışmadığı, üye olup olmadığı ve bu dernek hakkında IŞİD terör örgütü kapsamında işlem yapılıp yapılmadığı hususunda bilgi istendi.

İstanbul Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü, mahkemeye gönderdiği cevap yazısında Hayır ve Ensar Derneği’nin 25 Aralık 2012’de kurulduğunu, 8 Mayıs 2015’te fesih edildiğini belirtti. Valilik, Balı’yı OHAL KHK’ları ile kapatılan ve FETÖ/PDY ile ilişkili olabileceği değerlendirilen derneklerin yönetim ve denetim kurullarında araştırdığını ve herhangi bir tespitte bulunamadığını kaydetti.

SANIKLAR “ALBÜMÜ İNCELEDİK” DESE DE ALBÜM YOKMUŞ

IŞİD Terör Örgütü üyelerine ilişkin fotoğraf teşhis işlemlerinde kullanılan fotoğraf albümü veya listenin temini için ilgili yerlere yazılan müzekkereye de “olumsuz” yanıt geldi.

Birçok duruşmada sanıklar kendilerine gösterilen albümlerden kişi tespiti yaptığını belirtmesine karşın Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığına ve Jandarma Genel Komutanlığı Kriminal Daire Başkanlığı, “teşhis işlemlerinde kullanılan bir albüm ya da liste olmadığını” savundu.

TAPE KAYITLARI YİNE GÖNDERİLMEDİ

Gaziantep 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nden sanıklar İlhami Balı ve Deniz Büyükçelebi hakkında tape iletişim kayıtlarının tamamı ile dosya örneğinin tamamının istendi. Sanık İlhami Balı yönünden Kilis Cumhuriyet Başsavcılığının tape kayıtları istendi. Fakat ne Antep ne de Kilis’ten tape kayırları ve dosya gönderimi yapılmadı.

1,5 YILDIR MASAK’TAN YANIT BEKLENİYOR

Mali Suçları Araştırma Kurulu’ndan (MASAK) firari sanıkların maliye işlerine ilişkin raporlar mahkeme tarafından talep edilmesine karşın 1,5 yıldır yanıt gelmiyor. Bu celsede de yanıt gelmedi. Antep ve Suriye arasındaki 50-60 bin dolar tutarında olduğu defalarca gündeme gelen para trafiğine ilişkin ailelerin mal varlığına yönelik araştırma yapılıp yapılmadığı sorusu yine yanıtlanmadı.

X VE Y’LERE İLİŞKİN BİLGİ YOK

Mahkeme tarafından soruşturma aşamasında kimlikleri tespit edilemeyen, güvenlik kamera kayıtları çözümlerinde X - Y olarak kodlanan şahıslar yönünden Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan suç duyurusuna ilişkin gelen yanıtta “soruşturmanın halan devam ettiği” bildirildi.

BİLGİ VE BELGELER GİZLENİYOR, DAVA İLERLEMİYOR

10 Ekim Avukat Komisyonu'ndan Murat Kemal Gündüz, duruşma öncesi BİRGÜN’e yaptığı değerlendirmede, “Mahkemenin yazdığı yazılara emniyet ve savcılıklardan olumsuz yanıt geliyor. Bilgi ve belge yollanmadığı için duruşmada bir ilerleme kaydedilemiyor. Bizler duruşmanın seyri açısından büyük önem taşıyan bilgi ve belgelere ulaşmak için ısrar etmekten vazgeçmeyeceğiz” dedi.

NE OLMUŞTU?

Ankara Tren Garı kavşağında siyasi parti ve emek meslek örgütlerinin çağrısıyla düzenlenen Barış Mitingine 10 Ekim 2015 saat 10:04’te IŞİD tarafından çifte canlı bomba saldırısı düzenlendi.

69 kişi olay yerinde, toplamda 103 kişi ve iki saldırgan hayatını kaybetti. 500’den fazla kişi de yaralandı.

Saldırıyla ilgili iddianame 13 Temmuz 2016’da kabul edildi. 36 kişi hakkında dava açan savcılığın iddianamesinde, saldırı talimatını IŞİD’in Türkiye sorumlusu İlhami Balı'nın verdiği ifade edildi.

İddianamede, Suruç saldırısını da aynı kişilerin organize ettiği belirtildi. İddianamede, Balı'nın da aralarında bulunduğu 14 sanık hakkında “birden çok kasten öldürme” suçundan 100'er kez ağırlaştırılmış müebbet, “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan birer kez ağırlaştırılmış müebbet ile “kasten öldürmeye teşebbüs etmek” suçlarından 5 bin 83 yıldan 7 bin 820 yıla kadar hapis cezaları istendi.

7 Kasım 2016’da görülmeye başlayan dava hala sürerken, katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları her ayın 10’unda Ankara Garı önünde anma yapıyor.