Garanti ödemelerine sadece ek bütçeden 120 bin asgari ücretlinin bir yıllık maaşı aktarılıyor. Buna tepki gösteren CHP Genel Başkan Yardımcısı Akın, toplamda 27 milyar TL’ye ulaşacak tutarın TL’ye çevrilmesini istedi.

Garanti ödemeler TL’ye çevrilmeli
Fotoğraf: DHA

Hüseyin ŞİMŞEK

"Kamu kaynakları harcanmadan inşa ediliyor" denilen Kamu-Özel İşbirliği (KÖİ) modeli ile garanti verilerek özel sektöre yaptırılan projelerin bütçeye yükü her geçen gün artıyor. Son olarak TBMM’ye sunulan ek bütçeden, garanti ödemeleri için de 6,1 milyar TL’lik ek öngörüldü. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün garanti ödeneğine 5,6 milyar TL, Avrasya Tüneli için ise 550 milyon TL ek istendiğini anımsatan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, 120 bin asgari ücretlinin bir yıllık maaşının şirketlerin kasasına girmesine tepki gösterdi. TL yerine döviz üzerinden yapılan anlaşmaların ülkeyi batağa sürüklediğini ifade eden Akın, “2022 yılının tamamı için yaklaşık 21 milyar lira olarak belirlenen garanti ödeneğine ek bütçeyle 6,15 milyar lira ek ödenek verilecek. Yalnızca otoyol, tünel ve köprülere verilen garanti tutarı böylece 27 milyar liraya çıktı. Kamu bütçesinde kara deliğe dönen garanti ödemeleri derhal Türk Lirası’na çevrilmeli, yeni dönemde bu tür anlaşmalar yapılmamalıdır” dedi.

EK BÜTÇE YANDAŞA KIYAK

“Milyonlarca vatandaş açlık sınırının altında bir gelirle geçinmeye çalışırken AKP, getirdiği ek bütçe ile yandaşlarına milyarlar aktarmaya devam ediyor” diyen Akın, ek bütçe hakkında BirGün’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“2022 yılı bütçesinde kara deliğe dönüşen garanti ödemeleri yetmemiş olacak ki, ek bütçede milyarlarca lira tutarından ek ödenek ayrılıyor. Kimsenin geçmediği otoyol, tünel ve köprüler için ayrılan trafik garantisi ve katkı payı ödenekleri toplamda 6 milyar 150 milyon lira tutarında artırıldı. İktidarın devletin kasasından tek kuruş çıkmadığını savunduğu garanti ödemeleri için yalnızca ek bütçede yer alan ek ödeneğin toplam tutarı 10 binlerce asgari ücretlinin bir yıllık maaşı karşılanabiliyor. Başka bir deyişle saray iktidarı, ek bütçeyle vatandaşlara değil, yandaşlarına kaynak aktarmaya devam ettiğini bir kez daha gösterdi”

AYDINLATMAYA ANA BÜTÇEDEN DAHA FAZLA EK

“Ayrıca ek bütçede Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na kendi bütçesinden daha büyük bir tutarda ‘cadde ve sokak aydınlatma ek ödeneği’ verilmesi de dikkati çekiyor. Enerji Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesi 5,3 milyar lirayken ek bütçede cadde ve sokak aydınlatması için verilen ek ödenek 5,4 milyar lira oldu. Bu devasa ödenek, vatandaşın vergileriyle oluşan hazineden çıkıp dağıtım şirketlerinin kasasına gidecek.”