Atlantik cephesi Ukrayna üzerinden Rusya’ya karşı tekmili birden taarruza geçti. İngiltere’nin silah, Kanada’nın özel kuvvet gönderdiği Ukrayna’ya Almanya ve ABD her türlü desteği vereceğini açıkladı.

Garp cephesi tam gaz taarruza geçti

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Batı ile Rusya’nın Ukrayna’daki hegemonya kavgasında gerilim dinmek bilmiyor. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edeceği bahanesini ileri süren ABD liderliğindeki Batılı ülkeler Moskova’ya karşı kışkırtıcı adımlar atmayı sürdürüyor.

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, ülkesinin Ukrayna’ya Rusya’ya karşı savunmasını güçlendirmesi için yeni bir güvenlik sistemi düzeneği sağlayacağını açıkladı. Krizi görüşmek için Rus mevkidaşı Sergey Şoygu’yu Londra’ya davet edeceğini belirten Wallace Parlamentoda yaptığı açıklamada, “Ukrayna’ya hafif tanksavar savunma silah sistemleri sağlamaya karar verdik” dedi. Bunların stratejik silahlar olmadığını, ülkenin kendisini savunması için kullanılacağını ileri süren İngiliz Bakan, silahların Rusya bir için tehdit oluşturmadığını da sözlerine ekledi.


KANADA BİRLİK GÖNDERDİ

Kanada’nın Global News gazetesine göre, Rusya ile artan gerilimler nedeniyle Ukrayna’ya Kanada özel kuvvetleri konuşlandırıldı. Yayıncının doğrulanmayan kaynaklara dayandırdığı habere göre, askerler Ukrayna güçlerini desteklemenin yanı sıra tam kapsamlı bir işgal durumunda Kanadalı diplomatik personel için tahliye planları geliştirme görevi de yürütecek.

BERLİN DE KOROYA KATILDI

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de temaslarda bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Annelena Baerbock ise, “Normandiya Formatı” olarak adlandırılan müzakere sürecinin yeniden canlandırılmasını istedi. Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kulabaile birlikte açıklama yapan Alman Bakan “Şu anda yüksek seviyedeki tehlikeli durumun yatıştırılması için diplomasinin geçerli tek yol olduğunu” söyledi. Baerbock, ardından da Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la görüştü. Her iki bakan da ilişkilerin geliştirilmesi konusunda olumlu mesajlar verdi.

Lavrov, Alman mevkidaşı Annalena Baerbock ile yaptığı ilk görüşmede Rusya ile Almanya arasındaki ikili ilişkilerin daha fazla geliştirilmesi gerektiğinin altını çizerek, Moskova ile Berlin arasında iyi bir ilişkinin alternatifinin olmadığını dile getirdi. Baerbock da, "Moskova ile Berlin arasında istikrarlı bir ilişkinin alternatifi yok" söyleminde bulundu.

Buna karşılık İspanya’nın başkenti Madrid’te temaslarda bulunan Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise Ukrayna’ya askeri müdahalede bulunması durumunda Rusya’nın bunun bedelini yüksek ödeyeceği tehdidinde bulundu.

BLINKEN KİEV VE BERLİN’DE

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Kiev’e destek vermek ve yaptırımlarla ilgili görüşmelerde bulunmak için Ukrayna ve Almanya’ya gidiyor. ABD’li bakan bugün Kiev’de yarın ise Berlin’de temaslarda bulunacak. Blinken’ın Berlin’de Transatlantik Dörtlüsü olarak adlandırılan ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa Dışişleri Bakanları ile ortak bir toplantı yapacağı da kaydedildi.Rusya ise iddiaları geri çevirerek gerginlikten Ukrayna tarafını sorumlu tutuyor. Rusya, NATO’nun Ukrayna’yı ittifaka kabul etmeyerek Batı’dan güvenlik garantisi talep ediyor. NATO ise bu talebi geri çeviriyor.

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında 30 Aralık’ta yapılan telefon görüşmesi sonrasında Biden, Moskova’nın Ukrayna’ya girmesi durumunda ağır bedel ödeyeceğini söylediğini ifade etmişti. Buna karşılık Rus lider Putin de aynı sertlikle karşılık verileceğini söylemişti.