Ankara emek ve demokrasi güçleri acil demokrasi çağrısı yaparak "Haklarımızı kullanmaktan vazgeçmeyeceğiz, suç işlemekten vazgeçin" dedi.

Gaspetmeyin, suç işlemekten derhal vazgeçin
Fotoğraf: MA

Ankara emek ve demokrasi güçleri, toplantı, gösteri ve yürüyüş hakkının valilik ve emniyet tarafından engellenmesine dair “Acil Demokrasi” çağrısı yaptı. Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen emek ve demokrasi güçleri, yasakların kabul edilmeyeceğini vurguladı.


Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre “Biz anayasal haklarımızı kullanmaktan vazgeçmeyeceğiz, siz suç işlemekten vazgeçin” pankartının asıldığı toplantıya, Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik ve Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım’ın yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

HAKLARIMIZ GASP EDİLDİ

Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Uğurlu, uluslararası sözleşmelerin ve demokratik hakların Ankara’da 15 Temmuz darbe girişimini izleyen sivil darbe ile askıya alındığını belirterek, “O tarihten itibaren tüm toplantı, gösteri ve yürüyüşlerimizde Ankara Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü’nün sorumlusu olduğu hak ihlalleri görülmüştür. Yaşanan darbe teşebbüsü sonrası OHAL uygulaması ile askıya alınan anayasal haklarımız, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile geri dönüşsüz bir şekilde bugüne kadar gasp edilmiştir” dedi. Emeğin, bedenin, kimliğin, doğanın, yaşam hakkının, barınma hakkının, haber alma hakkının, ilgili müdahalelere ve yasal düzenlemelere yönelik görüşlerin duyurulmasının engellendiğine vurgu yapan Uğurlu, “Parlamentonun bulunduğu Ankara paradoksal biçimde anayasal haklara en uzak şehir olma özelliğine sahip hale gelmiştir. Anayasa Mahkemesi ve AİHM, kanunları yok sayan Ankara Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü’nü birçok kez mahkûm etse de sorumlular hakkında gerekli yaptırımların hayata geçmemesi nedeniyle hukuksuzluk artarak sürmektedir” diye konuştu.

MÜCADELEDEN VAZGEÇMİYORUZ

KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, Ankara’da son 5 yıldır olağanüstü bir hal ile karşı karşıya olunduğunu ifade ederek, “Sivil darbeden sonra Türkiye’de bir anayasasızlık söz konusu” dedi. Darbeden bu yana tüm demokratik açıklamaların şiddet uygulamalarıyla karşı karşıya kaldığını belirten Bozgeyik, “ILO’nun anti demokratik uygulamalara yönelik Türkiye aleyhine vermiş olduğu birçok karar var. Bunun yanı sıra güvenlik güçlerinin fiziksel şiddetini hukuka aykırı bulan AYM kararı var. Bizler de uzun süredir beri anayasasızlığın ortadan kaldırılmasına karşı mücadeleden vazgeçmiyoruz” şeklinde konuştu.

Birçok sendika ve siyasi partilerin yapmak istediği eylem ve etkinliklerin engellendiğini aktaran Bozgeyik, “Burada çifte bir hukuk var. LGBT’lara karşı nefret suçu içeren eylem, devlet destekli bir biçimde yapılacak. İktidardan yanaysanız yapacağınız her türlü eylem, nefret suçu da olsa yasaklama yok ancak emek meslek örgütlerimizin en demokratik eylemlerine yoğun saldırılar var. Dün Cizre’de de ekolojik yıkıma karşı yürüyüş yapmak isteyenlere karşı çok yoğun müdahale oldu. Biz vazgeçmeyeceğiz. Demokratik bir Türkiye yaratana kadar mücadele edeceğiz. Toplumsal muhalif kesimlere karşı bu baskıları kabul etmiyoruz. Cumhuriyet savcılıklarına bu hafta suç duyurularımız oldu ama biz biliyoruz ki yargı da bağımsız değil. Yine de biliyoruz ki bunları yapanlar ileride yargı önünde hesap verecekler” dedi.

CHP Ankara İl Başkan Yardımcısı Atilla Ilıman, 20 yıldır devam eden bir iktidarın her geçen gün artan baskılarıyla karşı karşıya olduklarını belirtti.

KORKMUYORUZ BURADAYIZ

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Ankara Şubesi Eşbaşkanı Mustafa Karabudak, valilik izinli etkinliklerde bile yoğun bir polis ablukasıyla karşı karşıya kalındığını söyled. Mustafa Karabudak “Biz mücadelemize devam edeceğiz, korkmuyoruz, buradayız” mesajı verdi.