Kemalpaşa ve Turgutlu’da faaliyet gösteren Gates Hortum fabrikasında işveren Lastik-İş’in yetkisine itiraz etti. Sendika ve işçiler işverenin yetkiyi tanımasını istedi

Gates Hortum'da Lastik-İş’in yetkisine itiraz

BİRGÜN EGE

İzmir Kemalpaşa ve Manisa Turgutlu’da faaliyet gösteren Gates Hortum Sanayi ve Tic. Ltd. Şirketinde çalışanların çoğunluğunun DİSK Lastik-İş sendikasına üye olmasının ardından Gates işvereni, sendika yetkisine itiraz etti.

Konuyla ilgili Lastik-İş İzmir Şubesi Kemalpaşa’daki iş yeri önünde basın açıklaması yaptı.

Çalışma Bakanlığı tarafından 6 Aralık 2019 tarihinde bir yazıyla yetkilerinin işverene bildirildiğini söyleyen Lastik-İş İzmir Şube Başkanı Yusuf Ziya Sarı, “Gates işvereni haksız olduğunu bile bile sendikamızın yetkisine itiraz etmiştir. Böylece işçileri sendika üyeliğinden vazgeçirmek için zaman kazanmaya çalışmıştır. Bu süreç içinde Gates işvereni bazı işçileri haksız yere işten çıkarmış, birçok işçiyi işini değiştirerek işten ayrılmaya zorlamış, sendikadan istifa etmeleri için işçilere baskı uygulamıştır. Ancak hiçbir yaptırım işçilerin sendikal haklarına sahip çıkmalarını önleyememiş ve işverenin uygulamaları sonuçsuz kalmıştır” dedi.

gates-hortum-da-lastik-is-in-yetkisine-itiraz-928738-1.

İşveren tarafından işçilere karşı ayrımcılık yapıldığını, ücretsiz izin ve benzeri uygulamalarla işverenin yasal haklarını kötüye kullandığını ve işçileri cezalandırmaya çalıştığını belirten Sarı, “Gerçekten verimli ve kaliteli bir üretimin iş barışı içinde yapılmasının tek yolu çalışanların sendikalaşma iradesine saygı duymaktan geçmektedir. Gates işvereninin, işçilerde güvensizlik doğuran, hak kayıplarına yol açan, sendikal özgürlüklerin kullanılmasını engellemeye yönelik tutumunu bir an önce sona erdirmesini bekliyoruz. Gates işverenini, yetki tespitine yaptığı haksız itirazı geri çekmeye ve bir an önce toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başlamaya çağırıyoruz” diye konuştu.