Avrupa Birliği, Rusya’ya yönelik gaz ve petrol ambargosu kararı alırken Macaristan ile Avusturya karara karşı. Hem Viyana hem de Budapeşte, gaz ve petrol ambargosunu kendileri için ‘kırmızı çizgi’ ilan etti.

Gaz ve petrol yasağı kırmızı çizgi

Dış Haberler

Avrupa Birliği (AB), Rusya’ya yönelik 6’ncı yaptırım paketinde yer alan petrol ithalatına yasak getirilmesi konusunda isteksiz davranan ülkeleri ikna için planda değişiklik peşinde. Reuters’a konuşan kaynaklar tüm ülkelerin yaptırım kararına uyması için bazı değişikliklerin yapılabileceğini kaydettiler. AB temsilcileri tarafından görüşülmesi beklenen öneride, petrol ithalatının ilk bir ay içinde yasaklanmaması, ilgili ülkelere 3 aylık bir süre tanınması öngörülüyor. İddiaya göre öneri, petrol altyapısını iyileştirmeye dönük yardımı ve yaptırımların etkisini hafifletmeye yönelik yatırımları da kapsıyor.

VİYANA AMBARGO KARŞITI

Avusturya Ekonomi Bakanı Margarete Schramböck, Rusya’ya yönelik olası bir doğal gaz ambargosuna karşı olduklarını belirterek bunun kendileri için kırmızı çizgi olduğunu söyledi. Schramböck, Alman basınına yaptığı açıklamada, hem Avusturya’nın hem de Almanya’nın bu yönde bir yaptırımı kaldıramayacağını vurgulayarak, her iki ülkenin olası bir doğal gaz ambargosuna karşı olduğunu, bunun faydadan ziyade daha fazla zarara yol açacağını ifade etti.

Schramböck, "Biz Avusturya vergileriyle Almanya, Fransa ve Hollanda için doğal gaz satın alamayız" ifadesini kullandı. Schramböck, bu oranı yüzde 80'e çıkarmayı hedeflediklerini, Rusya’ya alternatif oluşturacak seçenekler üzerinde de çalışmalarının sürdüğünü kaydetti. Doğal gaz ihtiyacının yüzde 80’ini Rusya’dan karşılayan Avusturya’nın Başbakanı Karl Nehammer ve Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, rubleyle ödeme iddialarını yalanlamıştı.

ORBAN VETO EDECEK

Macaristan Başbakanı Viktor Orban da Avrupa Birliği Komisyonu’nun, Rusya'dan petrol ithalatının yasaklanmasına yönelik teklifini desteklemeyeceklerini bildirdi. Orban, devlet radyosu Kossuth Radio'daki haftalık konuşmasında, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in açıkladığı, Rusya'dan petrol alınmasını da yasaklamayı planlayan yeni yaptırım paketinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Macaristan'da liman olmamasından dolayı halihazırda ülkeye petrolün sadece borularla ve Rusya'dan geldiğini belirten Orban, "Petrol ambargosu eğer kabul edilirse, Macaristan ekonomisine atılan bir atom bombası anlamına gelecek" diye konuştu.

Macaristan'ın, yaptırım uygulanmasına sıcak bakmamasına rağmen Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle AB tarafından Rusya'ya karşı getirilen daha önceki yaptırım paketlerine onay verdiğine işaret eden Orban, enerji yaptırımının ülkesi için kırmızı çizgi olduğunu ve bunu kabul etmeyeceklerini belirtti.