Sovyetler Birliği’nde 20’nci yüzyılda üretimine başlanan ve ABD’nin kolasına rakip olması amaçlanan gazvoda, 21’nci yüzyılda hâlâ eski Sovyet ülkelerinde tüketiliyor. Bu nostaljik gazozu Türkiye’ye getiren Syuzana Askarova Kadıköy’de açtığı mekâna Rusça’da gazlı su anlamına gelen Gaz Voda adını verdi. Annesi Rus babası Ahıska Türkü olan Askarova, retro gazoz dükkânı Gaz Voda’yla Sovyet tatlarını mekânına taşıdı. […]

Gaz Voda kolaya rakip

Sovyetler Birliği’nde 20’nci yüzyılda üretimine başlanan ve ABD’nin kolasına rakip olması amaçlanan gazvoda, 21’nci yüzyılda hâlâ eski Sovyet ülkelerinde tüketiliyor. Bu nostaljik gazozu Türkiye’ye getiren Syuzana Askarova Kadıköy’de açtığı mekâna Rusça’da gazlı su anlamına gelen Gaz Voda adını verdi. Annesi Rus babası Ahıska Türkü olan Askarova, retro gazoz dükkânı Gaz Voda’yla Sovyet tatlarını mekânına taşıdı.

Rus lezzetlerini tatmak mümkün

Rusça şarkıların yükseldiği; duvarda Putin’in, Stalin’in, Lenin’in fotoğrafları yer aldığı mekânda gaz voda dışında diğer Rus lezzetlerini tatma imkânı bulabilirsiniz. Vanilyalı cips, mayalanmış ve arpa aroması baskın olan içecek Kvas, Rus mantısı Pelmeni, kahvaltıda yiyebileceğiniz sütlü irmik Kaşa, tatlılardan ise Zefir Puff ve Medovik….

Yaklaşık 20 senedir Türkiye’de yaşayan Askarova, gaz vodayı Türkiye’ye getirmesini ve Gaz Voda markasını kurmayı şu sözlerle anlatıyor: “Aslında kuyumcuydum. İthalat ve ihracatla uğraştım. Moskova’ya gezmeye gittiğim sırada, arkadaşlarıma ‘çocukken bunu içiyordum’ diyerek gazvodayı tattırdım. Konsepti ve tadı çok farklı buldular. ‘Neden bunu Türkiye’ye getirmiyorum’ diye düşünüp bir şeyler yapmaya karar verdim. İşimi bırakıp ertesi gün Gaz Voda’yı kurdum, Moskova’da bununla ilgili araştırmalar yaptım. Marka patentini aldık. Her şey bir anda oldu.”

‘Diğer şehirlere franchising vereceğiz’

Gaz vodanın hâlâ eski Sovyet ülkelerinde yoğun olarak tüketildiğini söyleyen Askarova, mekâna gelenlerin ve Rus lezzetlerini tadanların olumlu tepkiler vermesinden oldukça memnun. Bu nedenle markayı büyütüp diğer şehirlere franchising vermek için görüşmeler yaptığını belirtiyor. “Kadıköy’de çok fazla Rus yaşıyormuş. Mekânı açınca öğrendim. Sürekli müşterilerim var. Çok güzel tepkiler alıyorum onlardan” diyen Askarova, ürünlerin tamamını kendilerinin ürettiğini belirtti. Askarova, İstanbul’daki ikinci şubesini Balat ya da Karaköy’de açmayı düşündüğünü belirtti.

***

Gaz voda nasıl ortaya çıktı?

ABD’nin Sovyet yönetimine Coca-Cola’yı göndermesinin ardından kolanın tadı oldukça beğeniliyor. Sovyetler ise soğuk savaş yaşadığı Amerika’nın hiçbir ürününü ülkeye sokmamaya kararlı olduğu için, kolaya benzer özgün bir ürün yaratma arayışına giriyor. İlk olarak Gürcistan’da bir eczanede çırak olarak çalışan ve bitkilerle haşır neşir olan birisinin ürettiği gazlı içecek, devlet desteğiyle büyüyüp gazvoda adı altında tüm Sovyetler’e ve Balkanlar’a yayılıyor.