İstanbul'da doğalgaza yüzde 12 indirim yapılacağı ‘müjdesi’ tartışmalara neden oldu. MMO Enerji Çalışma Grubu Başkanı Türkyılmaz, “Müjde olsaydı KDV’yi yüzde 18’den yüzde 1’e çekerlerdi, İBB hedefte” dedi.

Gazda müjde görünümlü göz boyama indirimi
Fotoğraf: DepoPhotos

Asena TUNCA

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK), doğalgazda İstanbul için yüzde 12 oranında indirim kararı almasının ardından doğalgaz dağıtım hizmetinin özel şirketler tarafından yürütüldüğü diğer iller için indirim kararının açıklanmaması tepkilere neden oldu. İstanbul’da doğalgaz dağıtım hizmetinin belediyeye ait İGDAŞ tarafından verilmesi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP’liler ve EPDK arasında tartışma yarattı.

KAMUYA AİT TEK KURUM

Sadece İstanbul’u kapsayan doğalgazda yüzde 12 indirim ‘müjdesini’ BirGün’e değerlendiren Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makine Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz, “Gaz dağıtım şirketleri içinde kamuya ait olan tek şirket İGDAŞ. Türkiye’nin diğer tüm kentlerinde doğalgaz dağıtımı özel şirketler tarafından yapılıyor. İGDAŞ’ta indirim yapacağız diye sistem kullanım bedelini düşürüyorlar. Diğer şirketlerde ise hiçbir şey yapmıyorlar. Halbuki İstanbul’un almış olduğu sistem kullanım bedeli ortalama bir seviyede. Özel şirketlerin hiçbirine dokunmuyorlar. Bu hamle ile İBB’nin üzerine büyük bir yük bıraktılar” ifadelerini kullandı.

MÜJDE İÇİN KDV'Yİ İNDİRSELERDİ

Doğalgaz dağıtım şirketlerinde gaz satış fiyatlarındaki indirimin BOTAŞ’tan aldıkları fiyatın üstüne ekleyebilecekleri sistem kullanım bedeli üzerinden hesaplandığını ve bu sistem kullanım bedelinin de EPDK tarafından belirlendiğini kaydeden Türkyılmaz, şu ifadeleri kullandı: “Eğer tüm yurttaşlar için bir müjde verilmek istenilseydi KDV’yi yüzde 18’den yüzde 1’e çekerlerdi, yüzde 17’lik bir düşüş sağlamış olurlardı veya ÖTV’yi kaldırırlardı. Bunu yapmayarak şirket marjlarını yüksek tutup neden sadece İGDAŞ’ınkini düşüyorlar bunu sorgulamak lazım. Temel nokta İBB’nin zora düşürülmesi. İstanbul’daki yurttaşlar için bir indirim oldu. Ancak madem yurttaşa bir müjde verme niyeti var, neden ülkenin her yerindeki yurttaşa bu imkân sağlanmıyor? Bu, yalnızca İstanbul’u kapsayan ve diğer yurttaşlara bir etkisi olmayan, İBB’yi hedef alan bir sözde müjde.”

***

Seçim öncesi hoş görünme çabası

EPDK’nin 1 Ocak itibarıyla elektrikte sanayi abone grubuna yönelik yüzde 16 düzeyinde indirim yapılacağını açıklamasını hakkında da konuşan Türkyılmaz şu ifadelerini kullandı: “Sanayide kullanılan elektrikte indirime gidilmesi, seçim dönemine yaklaştığımız şu dönemde hoş görünme telaşı başka bir şey değil. Elektriğe o kadar yüksek oranda zam yaptılar ki yapılan indirimin hiçbir kıymeti yok. Yüzde 300 oranında artış yaptıktan sonra yüzde 16 indirmek bir anlam ifade etmiyor. Sanayi elektriğinde yüzde 16 indirim 2022 içinde yapılan yüzde 326,7 oranındaki artışı yüzde 274,4’e çekiyor. Bu oran da resmi enflasyon oranının üç katından fazla. Bu noktada iki önemli soru var: İndirimin neden daha önce yapılmadığı ve bir indirim yapılıyorsa konutta kullanılan elektriğe neden bir indirimin olmadığı. Bu zamana kadar yapılan enerji artışları tahammül edilebilecek seviyelerde değildi. Bu indirimin yurttaşta karşılığı olmayacak. Konutta kullanılan elektriğe indirim yapılmalı.”