11’inci Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nde seyirciyle buluşan “Ali’nin Tabiatı” sinemaseverlerden yoğun ilgi gördü. Yönetmen Levent Çetin, hikâyenin çıkışının gazetede gördüğü haber olduğunu anlattı.

Gazete haberinden beyazperdeye

Yaren ÇOLAK

11’inci Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali kapsamında film gösterimleri sürüyor. Türk ve dünya sinemasından seçilmiş, ana temaları adalet olan filmler, Beyoğlu Atlas 1948 ve Kadıköy sinemalarında yapılan gösterimlerle seyirciyle buluşuyor.

Altın Terazi Ödülü için yarışacak uzun metrajlı filmler arasında yer alan “Ali’nin Tabiatı” 26 Kasım’da Beyoğlu Atlas’ta önceki akşam da Kadıköy sinemasında seyirci karşısındaydı. Yoğun ilgi gören film, izleyicilerin beğenisini topladı. Filmin oyuncu kadrosunda Algı Eke, Ozan Ayhan, Mehmet Usta, Ahmet Melih Yılmaz, Ayaz Gülşen, Çetin Sarıkartal, Elçin Atamgüç ve Çağla Acar gibi isimler bulunuyor. Ekoloji ile Alevi Kültürü ve inancı arasındaki ilişkiyi konu alan film, daha öncede iki farklı dalda ödül aldı.


Yönetmen Levent Çetin’in ikinci uzun metrajlı filmi olan Ali’nin Tabiatı, Meksika’da düzenlenen Festival Internacional Cine de America’da da (Ficah Mexico) Dünya Sineması’na bakış bölümünde geçen aylarda 2 ödüle birden layık görüldü. Filmin Yönetmeni Levent Çetin “En İyi Yönetmen” ödülünü alırken başrol oyuncusu Ozan Ayhan ise “En İyi Erkek Oyuncu” ödülünü aldı.

ALEVİLİK VE EKOLOJİ

Film ekibinin katılımıyla gerçekleşen gösterimin ardından soru cevap yapıldı. İzleyicilerin sorularını cevaplayan Yönetmen Çetin, Alevilik inancının Türk sinemasında temsiliyetinin az olduğunu vurguladı. BirGün’e konuşan Çetin, “Hikâyenin çıkışı Malatya’nın Arguvan ilçesine bağlı Kızık köyünde kutsal sayılan balıklara dayanıyor. Bir haber kupüründe böyle bir inanış olduğunu gördükten sonra araştırmaya ve incelemeye başladım. Ardından da Alevilik inancı ve ekoloji arasındaki bağ dikkatimi çekti. Filmde bu ilişkiyi vermeye çalıştık” dedi.

Filmin yaklaşık iki yıl önce çekildiğini kaydeden Çetin, “Bursa’da Ayva köyünde Nilüfer Belediyesi’nin katkılarıyla yaptık çekimlerimizi” diye konuştu.

gazete-haberinden-beyazperdeye-950101-1.
Yönetmen Levent Çetin

***

Ali’nin Tabiatı ödüle boğuldu

Ekoloji ile Alevi kültürü ve inancı arasındaki ilişkiyi konu alan Ali’nin Tabiatı pek çok film festivalinden de ödülle ayrıldı.

MEKSİKA: Festival Internacional Cine de America’da (Ficah Mexico): “En İyi Yönetmen” “En iyi Erkek Oyuncu”

İTALYA: Heart International Italian Film Festivali’nde “En İyi Görüntü Yönetmeni”

MACARİSTAN: Paradise Film Festivali "En İyi Film"/Black Hat Film Festivali’nde "En İyi Film",

ARJANTİN: Parana International Film Festivali’nde/ Mansiyon

RUSYA: Isaff Film Festivali/En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Yönetmen