Gazete tirajları son 20 yılın en düşük seviyesinde

HABER MERKEZİ

Gazeteciler Cemiyeti’nin ‘Demokrasi için Medya, Medya için Demokrasi Projesi’ kapsamında, hazırladığı raporuna göre son 6 yılda gazetelerin tirajı yüzde 50 eridi. Basılan gazete ve dergi sayısı ile toplam tiraj, 2013’ten bu yana istikrarlı biçimde azalırken son 20 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Yıl bazında tiraj kaybı yüzde 21’i aştı. Tüm gazetelerin yıllık toplam tirajı ilk kez 1 milyar âdetin altına indi. Temmuz-eylül aylarında yaygın gazetelerin ortalama günlük tirajı önceki üç aya kıyasla 43 bin azalarak 1 milyon 753 bine geriledi.

Rapora göre bu yılın ilk dokuz ayında 103 gazeteci saldırıya uğradı. Temmuz-eylül arasındaki dönemde ise 12 kent ve ilçede en az 48 gazeteci mesleklerini icra ederken silahlı, bıçaklı ve yumruklu saldırılara maruz bırakıldı. Üç ayda 15 gazeteci gözaltına alınırken, 49’ar gazeteci yargılandı. Ağustosta sekiz gazeteciye soruşturma açıldı.

RTÜK tarafından ilk altı ayda Halk TV, Tele 1, KRT ve Fox TV’ye 22 ceza verildi. Temmuz-eylül aylarında Tele 1’e 10 kez, Halk TV’ye biri üç kez program durdurma ve aylık gelirinin yüzde 3’ü kadar para cezası olmak üzere yedi kez, KRT’ye de beş kez ceza kesildi. Fox TV’ye de dört ceza verildi.