İfade ve basın özgürlüğüne yönelik baskılara karşı yarın Kadıköy’de yürüyüş yapılacak. Dışarıdaki Gazeteciler: Sözün bittiği yerde faşizm başlar, sözümüzden feragat etmeyiz

Gazeteci, akademisyen ve avukatlardan çağrı: İfade özgürlüğümüz için söyleyecek sözümüz var

Gazeteciler, akademisyenler ve avukatlar; düşünce, ifade ve basın özgürlüğü için yarın Kadıköy Mehmet Ayvalıtaş Meydanı’nda yürüyüş düzenleyecek. Saat 14.00’te başlayacak olan yürüyüş öncesi bir açıklama yayımlayan Dışarıdaki Gazeteciler, “Herkes sussun istiyorlar. Kimse düşünmesin, konuşmasın, itiraz etmesin; herkes biat etsin. O yüzden gazetecileri tutukluyorlar, akademisyenleri üniversitelerden tasfiye ediyorlar, haklarında davalar açıp yıldırmaya çalışıyorlar. Boyun eğmemekte ısrar edenler savunmasız kalsın diye avukatları hapse tıkıyorlar. Peki, bu karanlık tabloya razı mı olacağız? Elbette ki hayır! Çünkü bizim hakikate, barışa, demokrasiye, eşitlik ve özgürlüğe sözümüz var. Sözümüzden feragat etmeyiz. Çünkü biliyoruz ki, sözün bittiği yerde faşizm başlar. O yüzden sözünü al da gel! Sözünü söylemek için gel. Kadıköy Mehmet Ayvalıtaş Meydanı’na gel! 2 Aralık 2017 Cumartesi, Saat 14.00’te el ele, göz göze, söz söze yürümek için gel” dedi.

***

38 gazeteciye dava açıldı

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında “Kasım ayı Medyaya Yönelik Hak İhlalleri Raporu”nu açıkladı. Yarkadaş, “AKP iktidarı, medyaya yönelik baskıyı, kasım ayında daha da artırdı” dedi. Bu ayki çalışmayı bir trafik kazasında hayatını kaybeden, Karikatürist Ertan Aydın’a ithaf ettiğini söyleyen Yarkadaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kasım’da 25 gazeteci hâkim karşısına çıktı. 5 gazeteci tutuklandı. 38 gazeteciye dava açıldı. 3 meslektaşımıza para cezası verildi. 2 gazeteci hakkında soruşturma başlatıldı. 9 medya çalışanı gözaltına alındı; 6 gazeteci hapis cezasına çarptırıldı. 5 gazeteci ise çeşitli saldırılara maruz kaldı. Gazeteci Ali Tarakçı ise İstanbul’un ortasında silahlı saldırıya uğradı.”

Yarkadaş, Başbakan Binali Yıldırım’ın, Cennet Belgeleri’ni yayımlayan Cumhuriyet gazetesi ile Odatv’ye tazminat davası açtığını hatırlatarak, sözlerini şöyle noktalandırdı: “Yıldırım, bu kurumlardan 500’er bin TL isteyerek, yayın organlarını ekonomik açıdan çökertmeyi hedeflemektedir. Evrensel ve Özgürlükçü Demokrasi gazetesi cezaevlerine sokulmadı. Kasımda bizi sevindiren tek gelişme, yedi gazetecinin tahliye edilmesidir.”