Manisa’da 14 yaşındaki bir kız çocuğunun cinsel istismara maruz bırakılmasının ardından, devlet gözetimindeyken kaybolmasını haber yapan Gazeteci Hale Gönültaş’a soruşturma başlatıldı.

Gazeteci Hale Gönültaş'a cinsel istismar haberi soruşturması: "Devletin kurumları yıpratılmaya çalışılıyor"
Fotoğraf: Kısa Dalga

Gazeteci Hale Gönültaş hakkında, Manisa’da 14 yaşındaki bir kız çocuğunun cinsel istismara maruz bırakıldıktan sonra devlet korumasına alınmasına rağmen pavyonlarda çalıştırıldığını ortaya koyan haberi ile ilgili soruşturma başlatıldı.

Kısa Dalga'da yer alan habere göre soruşturma, haberde adı geçmeyen bir polis memurunun kız çocuğunun annesinin dile getirdiği “istismar” iddialarıyla kastedilenin kendisi olduğunu belirterek yaptığı suç duyurusu üzerine başlatıldı.

Haberle devletin kurumlarının yıpratılmaya çalışıldığını ileri süren polis memuru, Gönültaş’ın yanı sıra kendisi hakkındaki iddiaları dile getirdiği için kız çocuğunun annesi ve anneye yardım ettiği gerekçesiyle Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu yetkililerinden de şikayetçi oldu.

Polis memuru E.Y. ifadesinde, ‘’Sırf bir kadının iddiası ile devletin bu kadar yıpratılması kabul edilemez’’ dedi.

Hakkında açılan soruşturma kapsamında Polis Merkezi’nde ifadesi alınan gazeteci Hale Gönültaş kimsenin ismini açıkça belirtmeden, isim kullanılmadan haber yaptığını ve şikayetçinin isminin de haber konusu olmadığını belirtti.

“Şikayetçi olan şahsın haber konusunu kendi üzerine alınması kendi sorunudur. Tarafımın şikayetçiye karşı böyle bir suçlaması ya da iftira atması söz konusu değildir” diyen Gönültaş şu ifadeleri kullandı:

“Bir haber kaynağı tarafından çocuğun cinsel istismarı konusunda haber değeri taşıyabilecek bir olayın vuku bulduğu haberinin verilmesi üzerine otuz yıllık gazeteci olmam hasebiyle konuyu araştırmaya başladım. Olay hakkında WhatsApp mesajları, mesaj kayıtları, şikayet tutanaklarının iletilmesi üzerine bu olayı gerçek isimler kullanmayarak haberleştirdim ve bu haber bir ada Türkiye’de gündem yarattı. Tamamen gazetecilik saikiyle hareket ederek ve kimseyi töhmet altında bırakmadan elimdeki bilgi ve belgelerle haber yaptım.

Bu zamana kadar 30 yıllık gazeteci olarak bu güne kadar hiçbir siyasi saikle hareket etmedim. Gazetecilik ilke ve etik kurallarından bir an olsun sapmadım. Bu nedenle ismim Türkiye’de başta olmak üzere Avrupa’da da ortak araştırma çalışmalarında yer alan araştırmacı gazeteci olarak geçer. Ulusal ve uluslararası kadın ve çocuk hakları, çocukların cinsel istismarı konularında yaptığım haberler başta Türkiye olmak üzere Avrupa Birliğine üye ülkeler, Amerika ve Birleşmiş Milletler ve insan hakları örgütlerince de ödüle değer bulunmuştur. Bu nedenle hakkımdaki suçlamaların hiçbirisini kabul etmiyorum.

"TEHDİTKÂR KONUŞAN POLİSLERDEN ŞİKAYETÇİYİM"

Polis merkezince arandıktan ve ifade vermeye gelmem belirtildikten sonra bunu kabul ederek, geleceğimi belirttim. Ancak aynı gün 23 Ocak 2023 saat 20:05 - 20:10 saatleri arasında zilimi çalan sivil giyimli iki polis memuru asayiş şubeden geldiklerini belirterek “Hakkınızda şikayet var, polis arkadaşımıza iftira atmışsınız ifade vermeniz gerekiyor” şeklinde tarafıma tehditkar konuşarak beni tedirgin etmişlerdir. Bir polise yakışmayacak şekilde beni suçlayarak hakkımda hüküm varmış gibi hareket eden bu iki polis memurundan şikayetçiyim. Kimliklerinin tespit edilerek haklarında gerekli tahkikatların yapılmasını ve şikayetçi olduğumu belirtmek isterim.”