Milli mücadelenin simge isimlerinden Gazeteci Hasan Tahsin, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği organizasyonla Konak’ta ‘İlk Kurşun Anıtı’ önünde anıldı.

Gazeteci Hasan Tahsin ölümünün 103’üncü yılında anıldı

BİRGÜN EGE

İşgal kuvvetlerinin 15 Mayıs 1919’da İzmir’in işgali sırasında ilk kurşunu atarak milli mücadeleyi başlatan Gazeteci Hasan Tahsin’in ölümünün 103’üncü yılı nedeni ile İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Konak Atatürk Meydanı’nda bulunan ‘İlk Kurşun Anıtı’ önünde tören düzenledi.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Dilek Gappi, Yönetim Kurulu ve cemiyet üyelerinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen törene, CHP İzmir Milletvekilleri Atila Sertel, Murat Bakan, ve Tacettin Bayır, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ve gazeteciler katıldı.

İGC Başkanı Dilek Gappi, “Hasan Tahsin, yalnızca fikirleriyle değil, katıldığı toplantı ve eylemlerle o kara günlerde gerçek bir aydın olduğunu gösteren, ve sonuna kadar özgürlük diye haykırabilen bir gazeteciydi. Hasan Tahsin, ilk kurşunu korkusuzca atarak, ulusal kurtuluş savaşının ve direnişin simgelerinden biri oldu. Sömürgeci ve emperyalist işgale başkaldırıyı başlatan bu kurşun, milli mücadeleye güç veren, kurtuluşa giden yolu aydınlattı” dedi.

gazeteci-hasan-tahsin-olumunun-103-uncu-yilinda-anildi-1016221-1.

‘GERÇEK GAZETECİLER ASLA UNUTULMAYACAK’

Gappi şunları söyledi: “Gazeteci gerektiğinde bir toplumu bağımsızlık uğruna harekete geçiren insandır. Biliyoruz ki; bugün görevlerinin gereklerini yerine getirdiği için öldürülen, tehdit edilen, hapse atılan, cezalandırılan gazeteciler de Hasan Tahsin gibi yıllar sonra da onurlu, dik duruşlarıyla hatırlanacaklar. Onlara bu zulmü yapanlar ise tarihin karanlık sayfalarında yerlerini alacaklardır. Ve biliyoruz ki; inandığı değerler adına mücadele veren meslektaşlarımızın milyonların yüreğindeki yeri bâkidir. Özgürlük mücadelesinin meşalesi hep yandı; asla sönmeyecek. Hasan Tahsin’in bağımsızlık mücadelesi göğsümüze taktığımız bir nişandır. Bugün Hasan Tahsin’nin fikirlerini yaşatmaya bir kez daha and içmek için buradayız. Ne mutlu Hasan Tahsin’in mücadelesini sözde değil, özde verebilenlere.”

‘BU MİRASI CANLA BAŞLA KORUYACAĞIZ’

Hasan Tahsin’in canını feda etmek pahasına destansı bir kurtuluş mücadelesini yaktığını dile getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Şu an bulunduğumuz bu meydan, önünde bulunduğumuz bu anıt; Anadolu’daki milli mücadeleyi başlatan ilk kurşunun ve büyük zaferi müjdeleyen son kurşunun atıldığı yerdir. Bize düşen bu mirası canla başla korumaktır. Kimsenin kuşkusu olmasın; İzmir, ahdevefanın şehridir. Üzerimize düşen vazifeyi yerine getirmeye kararlılıkla ve son nefesimize kadar devam edeceğiz. İzmir Gazeteciler Cemiyeti’ne bu değerli anma etkinliğini düzenlediği için çok teşekkür ediyorum. İzmir’in onuru, Şehit Gazeteci Hasan Tahsin’i ve büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk şahsında tüm şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyorum” sözlerini kaydetti.