Gazetecilere yönelik baskılar geçen yıl da hız kesmedi. Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin 2022 raporuna göre 174 ayrı davada 263 gazeteci yargılandı. 40 gazeteci ise hapis veya para cezasına mahkûm edildi.

Gazeteci kıskaçta
Fotoğraf: Depophotos

HABER MERKEZİ

İktidarın muhalif basın üzerindeki baskıları geçen yıl artarak sürdü. Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) 2022 Basın Özgürlüğü Raporu’nu yayımladı. Düşünce ve ifade özgürlüğünün en temel bileşeni olan basın özgürlüğü için mücadele eden gazeteciler ve eleştirel, sorgulayıcı gazetecilik yapan basın yayın organlarını 2022 yılında hedef alan baskıların boyutu, rapora yansıdı. 2022’de 174 davada 263 gazeteci yargılandı.

Rapordaki en dikkat çeken veriler şöyle:

•Bazı gazeteciler birden çok davada hâkim karşısına çıktı. Gazetecilerin çoğu hakkında açılan davalar yıl içinde birkaç duruşma boyunca devam etti.

•Bu davalarda en az 40 gazeteci hapis cezası veya para cezasına çarptırıldı.

•Gazetecilere toplamda en az 92 yıl 11 ay 15 gün hapis ve en az 317 bin 900 TL tazminat cezası verildi.

•Bir yıl boyunca; en az 33 gazeteci tutuklandı, en az 72 gazeteci gözaltına alındı. Bazı gazeteciler, gözaltına alınmalarının ardından tutuklandı. Bazı gazeteciler, haklarında kesinleşen yargı kararı uyarınca cezaevine gönderildi.

•61 gazeteci, işini yaparken, özellikle toplumsal olaylarda saldırıya uğradı, engellendi.

•Raporda, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) TV kanallarına verdiği ceza kararları da yer aldı.

•Bir yılda 13 TV kanalına 58 kez ceza kesti.

•Halk TV, Tele 1, KRT, Fox TV ve Flash Haber’e 54 kez ceza kesildi.

•5 TV kanalına verilen 54 cezanın toplam tutarı, 17 milyon 335 bin olurken; 8 TV kanalına verilen 4 cezanın toplamı 1 milyon 674 bin TL oldu.

DEZENFORMASYON YASASI

Geçen yılın en tartışmalı başlıklarından bir de iktidar mensuplarınca "dezenformasyonla mücadele" adı altında kamuoyuna lanse edilen Basın Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik öngören yasa teklifiydi.

ÖZGÜR BASIN PANELİ

Şişli Belediyesi ve Şişli Kent Konseyi işbirliğinde 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle “Özgür Basın Paneli” düzenlenecek. 9 Ocak Pazartesi günü Şişli Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Sanat Evi’nde saat 11.00’de başlayacak etkinlik, üç oturumdan oluşacak. Etkinliğin ikinci oturumunda; İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü Av. Nazan Moroğlu’nun moderatörlüğünde “Dördüncü Kuvvet Olarak Basının Demokrasilerde Yeri” konusu ele alınacak. Etinliğe BirGün Gazetesi Yazarı Berkant Gültekin de konuşmacı olarak katılacak.