Gazeteci Mehmet Aktan'a veda

BirGün / Frankfurt

Köln‘de geçtiğimiz çarşamba günü hayatını kaybeden gazeteci Dr. Mehmet Aktan‘ın cenazesi, yarın (12 Şubat) DİTİB Merkez Camii‘nde gerçekleştirilecek cenaze törenin ardından Türkiye‘ye gönderilecek.

Almanya‘daki Türkçe medyanın duayenlerinden Mehmet Aktan, giderek ağırlaşan sağlık sorunları nedeniyle gazeteciliği bırakmak zorunda kalmış ve Köln‘deki bir bakımevine yerleştirilmişti.

Özellikle son yıllarında kendisine destek verip, onu yalnız bırakmayan meslektaşlarından gazeteci Tuncay Yıldırım, Mehmet Aktan‘ın Türkiye‘de Bursa‘daki aile mezarlığında defnedileceğini duyurdu.

Uzun yıllar başta Milliyet gazetesi olmak üzere Milliyet Haber Ajansı, Doğan Haber Ajansı, WDR Köln Radyosu, Deutsche Welle ve TRT gibi yayın organları için muhabir olarak çalışan Mehmet Aktan, 72 yaşındaydı.

Öte yandan gazeteci Aktan‘ı anma amacıyla 15 Şubat cumartesi günü Köln‘de bir tören gerçekleştirileceği öğrenildi. "Onu seven dost ve meslektaşları“ tarafından yapılan açıklamada, "Alte Feuerwache, Melchiorstrasse 3, 50670 Köln“ adresindeki anma töreninin saat 15.00‘te başlayacağı duyuruldu.

MEHMET AKTAN KİMDİR?

Adana‘nın Kozan ilçesinde 1948‘de dünyaya gelen Mehmet Aktan, Ankara Üniversitesi‘nde gazetecilik öğrenimi gördükten sonra, 1971'de Almanya'ya gelmiş, Hannover ve Münih‘te yüksek öğrenime devam ederken, gazeteciliğe başlamıştı. Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi'nde hazırladığı "Federal Almanya Cumhuriyeti'ndeki yabancı işçiler için medya“ başlıklı Almanya‘daki Türkçe gazete ve radyo yayınlarını konu alan doktora çalışmasını 1979‘da tamamlayan Aktan, o tarihten sonra muhabir olarak Almanya‘nın Münih, Köln gibi merkezlerinde, Bonn ve Berlin gibi başkentlerinde görev yapmıştı.

Hastalığı nedeniyle gazeteciliği bırakan Aktan, en son beş yıl önce Köln‘de kendisi için düzenlenen "Onur Akşamı" etkinliğinde meslektaşları ve sevenleriyle bir araya gelmişti.