TGC tarafından verilen Sedat Simavi Ödülü’ne layık görülen gazeteci Murat Ağırel, ödülünü Gezi tutuklularına adadı. Ödül töreninde BirGün yazarı Timur Soykan’a yönelik tehditler de kınandı. TGC Başkanı Turgay Olcayto, “Timur Soykan’ın yanındayız” derken Ağırel, Soykan’ın dostu olmaktan gurur duyduğunu söyledi.

Gazeteci Murat Ağırel, Sedat Simavi Ödülü’nü Gezi tutuklularına adadı
Fotoğraflar: TGC

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) kurucu başkanı adına düzenlenen Sedat Simavi Ödülleri, bugün düzenlenen törenle 46’ncı kez sahiplerini buldu.

Törenin açılış törenini yapan TGC Başkanı Turgay Olcayto, Sedat Simavi’yi ölümünün 69’inci yılında saygıyla ve özlemle andıklarını belirtti.

Yakın zaman önce Meclis’ten geçen sansür yasasına değinen Olcayto, “Sansür hayatımızın her yerinde. Günümüzün Valileri sıkıyönetim valileri gibi. Her toplantıyı, beğenmedikleri tiyatroları engelliyorlar. Gazeteciler, aydınlar içeride. Dünyanın en saygın doktorlarından Şebnem hoca içeride. Gazetecilere yazı yazdırmıyorlar” dedi.

Tarikatta 6 yaşındaki kız çocuğunun ‘evlendirilmesi’ skandalını Türkiye’ye duyuran ve ödül törenini izlemek için salonda bulunan BirGün yazarı Timur Soykan’a yönelik tehditlere de değinen Olcayto, “Timur Soykan’ın yanındayız” ifadelerini kullandı.

Gazetecilik dalındaki ödülün sahibi gazeteci Halk TV programcısı ve Yeniçağ yazarı Murat Ağırel, ödülünü Gezi tutuklularına adayarak “İçeride ya da dışarıda, ateşte ya da külde olmaya devam edeceğiz” dedi.

Ağırel, Yeniçağ Gazetesi’nde 1-2-3-4-5-6-7 ve 8 Mayıs 2022 tarihlerinde yayımlanan “Uyuşturucu kıskacında Türkiye” başlıklı yazı dizisi nedeniyle ödüle değer görülmüştü.

Ödülünü Altan Öymen’den alan Ağırel konuşmasında şunları söyledi:

“TİMUR SOYKAN’IN DOSTU OLMAKTAN GURUR DUYUYORUM”

“Bu ödülümü de eğer uygun görürseniz, kabul ederseniz de; aylardır cezaevinde bulunan ve hiçbir suç işlememelerine rağmen özgürlükleri kısıtlanan gezi tutsaklarına, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mina Özerden, Can Atalay ve Tayfun Kahraman’a ithaf etmek istiyorum. Çok teşekkür ederim. Daha geçen hafta Halk TV’de yapmış olduğumuz programda, 6 yaşında bir kız çocuğun ailesinin de göz yumarak istismar edilmesini haber yaptık. Arkadaşı ve dostu olmaktan gurur duyduğum çok değerli meslektaşım Timur Soykan, - ki o da burada salonda- her türlü hakarete ve saldırıya maruz kaldı. Cuma günü bir camide kendisi hakkında adeta fetva verildi. Bu denli zorluklar arasında, mesleğimizin bize öğretildiği gibi, üstatlarımız tarafından bize eğitimlerde verildiği gibi, namusunu korumaya ve kalemin namusunu savunmaya devam ettik ve devam edeceğiz. Yine çok değerli dostum Barış Terkoğlu’nun savunmasında söylediği bir söz var. Ben kendime onu pelesenk ettim. Onu da dile getirmek istiyorum. ‘İçeride ya da dışarıda, ateşte ya da külde olmaya devam edeceğiz. Pirinçte taş, gözün üstünde kaş ve bu namussuzlara karşı eğilmeyen baş olacağız. Gazetecilik yapmaya devam edeceğiz.”

EYLEM NAZLIER: BİZ GAZETECİLERE ÇOK ÖNEMLİ BİR GÖREV DÜŞÜYOR, GERÇEĞİ DUYURMAK

Seçici Kurul Evrensel Gazetesi’nde 16 Ağustos 2022 tarihinde yayımlanan “Yaşadıklarımı Dikkate Alsalardı Beyza Hayatta Olabilirdi! Beyza’nın Katili, Başka Bir Çocuğu Daha İstismar Etmiş” başlıklı haberi ile Türkiye’nin kanayan yarası, kadın cinayetleri ve çocuk istismarına yol açan ihmaller zincirini ortaya koyması nedeniyle Eylem Nazlıer’i övgüye değer buldu.

gazeteci-murat-agirel-sedat-simavi-odulu-nu-gezi-tutuklularina-adadi-1099546-1.

Eylem Nazlıer ödülünü Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı ve TGC Onur Kurulu Üyesi Adnan Özyalçıner’den aldı. Eylem Nazlıer ödülünü alırken şöyle konuştu:

“Türkiye’de yoksulluk, işsizlik almış başını gidiyor. Çocuklar istismar ediliyor, her gün kadın cinayetleri ile karşı karşıyayız. Kentsel dönüşüm adı altında yoksul halkın evleri ellerinden alınıyor, talan ve yağma devam ediyor. Biz gazetecilere çok önemli bir görev düşüyor. Gerçekleri halka duyurmak. Ama gazeteler, gazeteciler baskı altında tutuluyor. Basın İlan Kurumu Evrensel’in resmi ilan yayınlama hakkını iptal ediyor. Ödülümü Türk Tabipleri Birliği Başkanı ve yazarımız Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ile tutuklu meslektaşlarıma adıyorum.”

2022 Sedat Simavi Ödülleri’ne değer görülen isimler ve eserleri şöyle:

GAZETECİLİK ÖDÜLÜ:

Murat Ağırel

Yeniçağ Gazetesi’nde 1-2-3-4-5-6-7 ve 8 Mayıs 2022 tarihlerinde yayımlanan “Uyuşturucu kıskacında Türkiye” başlıklı yazı dizisi nedeniyle ödüle değer görüldü.

Seçici Kurul ayrıca, Eylem Nazlıer’i Evrensel Gazetesi’nde 16 Ağustos 2022 tarihinde yayımlanan “Yaşadıklarımı dikkate alsalardı Beyza hayatta olabilirdi!: Beyza’nın katili, başka bir çocuğu daha istismar etmiş” başlıklı haberi nedeniyle övgüye değer buldu.

RADYO ÖDÜLÜ:

Seçici Kurul, yarışmaya başvuran eserler içerisinde bu yıl Yönetmelik şartlarına uygun ödüle değer radyo programı olmadığına karar verdi.

Seçici Kurul ayrıca, Didem Karakelle Sayın’ı TRT Radyo 1’de 2 Eylül 2022 tarihinde yayınlanan “Dünya Mirası: Tryo Antik Kenti” adlı programı nedeniyle övgüye değer gördü.

TELEVİZYON ÖDÜLÜ:

Haber:

Yeşim Karacaoğlu – Mehmet Akif Balıkçıoğlu

FOX TV’de Eylül 2022 tarihinde yayınlanan “Kaş Yaparken Göz Çıkardılar” adlı ortak haber programı nedeniyle ödüle değer görüldü.

Seçici Kurul ayrıca, Gülçin Hacıevliyagil Ayçe-Mustafa Kemal Kiruk’u Habertürk TV’de 24 Ağustos 2022 tarihinde yayınlanan “İzmir’de “Az Hasarlı Kiralık” adlı ortak haber programı nedeniyle övgüye değer buldu.

Belgesel:

Şükran Pakkan

GAİN Dijital TV’de 19 Şubat 2022 tarihinde yayınlanan “Çek Çek” adlı belgesel programı nedeniyle ödüle değer görüldü.

KARİKATÜR ÖDÜLÜ:

İ. Bülent Çelik

“Karikatürist”

Seçici Kurul, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti kurullarının adayı olan İ. Bülent Çelik’i karikatür sanatına verdiği emekten dolayı ödüle değer gördü.

EDEBİYAT ÖDÜLÜ:

Selçuk Altun

“Kitap İçin 5” adlı eseriyle ödüle değer bulundu.

SOSYAL BİLİMLER ÖDÜLÜ:

Prof. Dr. Cem Behar

“Kadîm ile Cedîd Arasında - III. Selim Döneminde Bir Mevlevî Şeyhi: Abdülbâki

Nasır Dede’nin Musıki Yazmaları” adlı eseri nedeniyle ödüle değer görüldü.

FEN BİLİMLERİ ÖDÜLÜ:

Prof. Dr. Emrah Özensoy

“Yakın-Alan Nano-Infrared Spektroskopisi ile Katalitik Kükürt Zehirlenmesinin Moleküler

Patikalarının Nanometre Ölçeğinde Belirlenmesi” başlıklı çalışmasıyla ödüle değer görüldü.

Seçici Kurul ayrıca, Prof. Dr. Seda Keskin Avcı-Gökhan Önder Aksu-Dr. Öğr. Üyesi

İlknur Eruçar Fındıkçı-Dr. Zeynep Pınar Haşlak’ın “Yapısal Yönlendirmeli Hesaplamalı

Tarama Metodunu Kullanarak CO2 Yakalama ve H2 Saflaştırma için Kovalent Organik Yapılı Malzemelerin Keşfinin Hızlandırılması” başlıklı ortak eserini övgüye değer buldu.

SAĞLIK BİLİMLERİ ÖDÜLÜ:

Dr. Arif Engin Çetin

“Hücre Büyümesini Ölçmek için Kırılma İndisi Algılama Platformu” başlıklı çalışması nedeniyle ödüle değer görüldü.

Seçici Kurul ayrıca, Prof. Dr. Fatma Alibaz Öner’i “Femoral Ven Duvar Kalınlığı Ölçümü: Behçet Hastalığı için Yeni Bir Tanısal Test” başlıklı çalışması nedeniyle övgüye değer buldu.

SPOR ÖDÜLÜ:

Kadın Milli Boks Takımı

“Dünya Şampiyonu” olması nedeniyle ödüle değer görüldü.