İstanbul 5. Sulh Ceza Mahkemesi'nde hâkim karşısına çıkan gazeteci Murat Ağırel hakkında tutuklama kararı verildi

Gazeteci Murat Ağırel tutuklandı!

MİT mensubunun cenaze törenine ilişkin haber nedeniyle cuma sabahı gözaltına alınan Yeniçağ gazetesi yazarı Murat Ağırel ve Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ferhat Çelik bugün yeniden gözaltına alındı. Her iki gazetecinin de evine, yoğun eleştirilere rağmen sabahın 04.30’unda baskın yapıldı. Ağırel, sulh ceza hakimliğine çıkarılarak tutuklandı.

Murat Ağırel'in serbest bırakılmasına savcılığın yaptığı itirazı değerlendiren İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliği, Murat Ağırel hakkında tutuklanması talebiyle yakalama kararı çıkarttı.

Yeniçağ'ın aktardığına göre Murat Ağırel, emniyetteki işlerinin sona ermesinin ardından Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'ne götürüldü.

AĞIREL'DEN İLK AÇIKLAMA: "MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYİN"

Murat Ağırel, tutuklama kararının ardından yaptığı ilk açıklamasında, "Burada tutuklanan kesinlikle ben değilim. Bağımsız Türk yargısıdır. Bir Murat tutuklanır bin tane Murat gelir. Sakın ha sakın parasızlıktan intihar eden halkın hakkını savunmaktan vazgeçmeyin. Mücadeleden vazgeçmeyin. Sakın ha sakın korkmayın. Türkiye Cumhuriyeti devleti Pelikan’dan çok daha büyük. Mustafa Kemal’in devrimlerine sıkı sıkı sarılın. Daha çok çalışın, daha çok anlatın" dedi.

Ağırel bu sabah sosyal medya hesabı üzerinden bir video paylaşarak, hakkındaki son gelişmeleri anlattı. Ağırel, şu açıklamayı yaptı: “Ankara’da kitap fuarındaydım. Dönüş yolundayken üzücü bir olay öğrendim. Savcılık yeniden tutuklama kararı vermiş. Polisler sağolsunlar tutuklama kararını gece 04.30’da yapmayı uygun görmüş. Ancak beni evde bulamadıkları için eski kayınvalidemin evine baskın yapmışlar. Eski annem de oğlunu ve beni aradı. Eski kayınbiraderimi ‘Vatan’a gelip tutanak imzalamanız gerekiyor’ diye aramışlar. Orada neredeyse esir tutmuşlar. 3-4 defa beni aradılar ‘Ne zaman geleceksin’ diye. Memura çağırsanız gelirim dedim, niye baskın yapıyorsunuz dedim. Muhtemelen tutuklayacaklar beni. Hakkımda yakalama kararı çıkarılmış. Yolda olduğumdan evde bulamamışlar eski kayınvalidemin evi basılmış,eski kayınbiraderimin ifadesi alınmış. Telefon ile çağrıldığımda gideceğim bilinmesine rağmen gecenin köründe evimin basılmasını takdirlerinize sunuyorum.”

Cuma günü gözaltına alınan Ağırel dün İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

ÇELİK: VATAN EMNİYET’E GİDİYORUZ

Yeni Yaşam gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik de, sabahın erken saatlerinde evine polis baskını yapıldığını duyurdu. Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Emniyet beni evde bulamayınca aradı. Savcı serbest bırakılmamıza itiraz etmiş. Avukatımla birlikte Vatan Emniyet’e gidiyoruz. Musa Anter’den aldığımız meşaleyi asla bırakmayız. Gerçekler karanlıkta kalmayacak ilkemizden sapmayacağız.’

NE OLMUŞTU?

34 askerin hayatını kaybettiği İdlib saldırısında Rusya ile olan gerilimin ardından gazetecilere yönelik baskılar Sputnik çalışanlarının "Çalıntı eyalet: Hatay 80 yıl önce neden Fransa tarafından Türkiye'ye verildi" başlıklı haber nedeniyle gözaltına alınmasıyla başlamıştı.

Yakın Doğu Haber sitesi genel yayın Yönetmeni Alptekin Dursunoğlu ise Suriye paylaşımları nedeniyle tutuklanmıştı.

'Sessiz, sedasız ve törensiz defnedilen Libya şehidi MİT mensubunun cenaze görüntülerine Odatv ulaştı' başlıklı haber nedeniyle Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu ve Muhabir Hülya Kılınç’ın ardından Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan da tutuklanmıştı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Haber Müdürü Barış Terkoğlu ile muhabiri Hülya Kılınç'ın tutuklanmasına gerekçe olarak gösterilen haberin siteden kaldırılmasına rağmen Odatv internet sitesine erişim engeli getirmişti.

Yeniçağ Gazetesi Yazarı Murat Ağırel ile Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ferhat Çelik ve Sorumlu Müdür Aydın Keser tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmişti. Mahkemeye sevk edilen gazeteciler adli kontrol şartı ile serbest bırakılmıştı.