Danimarka‘da yaşayan Avrupa‘daki Türkçe gazeteciliğin önde gelen isimlerinden Sadi Tekelioğlu, Kopenhag‘da yaşamını yitirdi.

Gazeteci Sadi Tekelioğlu yaşamını yitirdi


BİRGÜN / FRANKFURT

1996 yılında bu yana çeşitli gazetelerin Danimarka muhabirliği ve temsilciliğini üstlenen Tekelioğlu‘nun Kopenhag‘daki evinde ölü bulunduğu öğrenildi. 60 yaşındaki Tekelioğlu‘nun kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirmiş olduğu tahmin ediliyor.

Uzun yıllar Sabah, Yeni Yüzyıl ve Cumhuriyet gazetelerini, Sabah‘ın Avrupa özel baskılarını Danimarka başta olmak üzere Kuzey Avrupa‘daki haber ve analizleriyle besleyen Tekelioğlu, 2002 yılında Politiken gazetesi bünyesinde haftalık Türkçe/Danca yayınlanmaya başlayan Haber gazetesi ekibinde yeraldı.

2016 yılından itibaren de kurucusu olduğu Kuzey gazetesinin de genel yayın yönetmenliğini üstlendi. Tekelioğlu, gazeteci ve yazarlığın yanısıra çevirmen, eğitmen ve öğretmen olarak çalışmış, çeşitli televizyon dizilerinde oyuncu olarak yer almış ve Alternatif Partisi saflarında da siyaset yapmıştı. Tekelioğlu, 2017’deki yerel seçimlere ve 2019‘daki Avrupa Parlamentosu seçimlerine bu partinin adayı olarak girmişti.

8 Kasım 1960 tarihinde Antalya’da doğan ve Antalya lisesinden sonra Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünü bitiren Tekelioğlu 1987 yılından Beri Danimarka’da yaşıyordu. Tekelioğlu, gazeteciliğe başlamadan önce Kopenhag Üniversitesi‘nde uzun yıllar Türkçe dil öğretmenliği ve okutmanlığı yapmıştı.

Gazeteci Sadi Tekelioğlu’nun evinde yaşamını yitirdiği, yakın dostu Milliyet Gazetesi Danimarka Temsilcisi İrfan Kurtulmuş‘un kendisine ulaşamaması üzerine ortaya çıktı. Kurtulmuş, evin kapısının açılmaması üzerine Tekelioğlu’nun çocuklarını ve eski eşini durumdan haberdar etti. Kopenhag’ın Hellerup semtindeki eve yedek anahtarla giren kızı, damadı, eski eşi ve Kurtulmuş, Tekelioğlu‘nun cansız bedeniyle karşılaştı. Bir ambulansla Rigshosipatelet Kraliyet Hastanesi morguna götürülen Tekelioğlu‘nun kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirdiği sanılıyor.

ÇOK YÖNLÜ GAZETECİ

Sadi Tekelioğlu, gazeteciliğinin yanısıra, çevirmen, yazar, eğitmen ile birçok Danimarka dizi filmlerinde karakter rollerde yer almış, kısa bir süre önce önümüzdeki yıl gösterime girecek bir televizyon dizisinde imam rölünü oynamıştı.

Avrupa‘daki Türk gazeteciler tarafından kurulan ATGB‘nin (Avrupa Türk Gazeteciler Birliği) kurucu üyeleri arasında yer alan Tekelioğlu, uzun süre Danimarka Temsilciliği‘ni ve Danışma Kurulu üyeliğini yürütmüştü.

Uzun yıllar aynı gazetelerde ve ATGB saflarında kendisiyle birlikte çalışan gazetecilerden ATGB eski Genel Başkanı Gürsel Köksal, Tekelioğlu’nun Avrupa’daki ilkeli gazeteciliğin inatçı önderleri arasında yer aldığını söyledi.

Tekelioğlu’nun geride büyük bir boşluk bıraktığını belirten Köksal, “Kendisiyle birlikte ATGB’nin kuruluşunda yer aldık. Uzun yıllar Avrupa‘daki Türkçe medya emekçilerinin tek çatı altında örgütlenmesi ve ATGB'nin etkin bir meslek kuruluşu olarak kurumsallaşması için omuz omuza çalıştık. Gazeteciliğin evrensel ilkelerine inatla sahip çıkan, uyan, haber ve analizlerde Türkçe’yi özenle kullanan, mesleğimizin saygınlığını duruşuyla, emeğiyle her zaman yücelten bir yol arkadaşımızdı. Onunla birlikte çalışan meslektaşlarımızın vefatının ardından sosyal medyada yayınlanan mesajlarında da onun bu özellikleri vurgulandı. Zamansız vefatıyla geride büyük bir boşluk bıraktı. Ailesi ve yakınlarının, medya, eğitim, siyaset ve sanat dünyasının, hepimizin başı sağolsun” dedi.

Tekelioğlu‘nun hafta başında Kopenhag‘da toprağa verilmesi bekleniyor.