Hessen Eyalet Meclisi’ndeki Türkiye kökenli milletvekillerinden olan ve uzun yıllar boyunca gazetecilik yapan İsmail Tipi yaşamını yitirdi. Tipi’nin ardından sevenleri ve çalışma arkadaşları açıklamalarda bulundu.

Gazeteci ve milletvekili İsmail Tipi yaşamını yitirdi

BirGün FRANKFURT

Almanya’da Hessen Eyalet Meclisi’ndeki Türkiye kökenli milletvekillerinden ve uzun yıllar boyunca Hürriyet ve Star gazeteleri için editör, muhabir, yayın yönetmen yardımcısı olarak çalışmış olan İsmail Tipi yaşamını yitirdi.

Aynı zamanda CDU’nun Hessen Eyaleti Yönetim Kurulu üyesi olan Tipi, 2006’dan beri Frankfurt yakınlarındaki Heusenstamm Belediye Meclisi Üyeliği ve Offenbach Bölge Meclisi Üyeliği görevlerini de yürütüyordu.

Hürriyet gazetesinde çalıştığı dönemde Avrupa’daki Türkiye kökenli toplumun hakları ve sorunlarıyla ilgili çok sayıda önemli habere imzasını atan Tipi, 90’lı yıllarda Balkanlarda savaş muhabiri olarak da görev yapmış, haber peşinde koşarken birçok tehlike atlatmıştı. Avusturya’nın Türk vatandaşlarına getirdiği vize zorunluluğuna karşı ultra maratoncu Şükrü Meriç’in 1990’daki ünlü “Frankfurt – Viyana” maratonunu gün be gün izlemiş, güzergah boyunca yaptığı haberlerle büyük ilgi gören bu eylemin vizenin kaldırılmasıyla sonuçlanmasına büyük katkıda bulunmuştu.

Bir süredir kanser tedavisi gören Tipi’nin vefatının duyulmasının ardından birlikte çalıştığı gazeteciler, başta Hessen Eyaleti Başkanı Boris Rhein olmak üzere politikacılar ve Türkiye kökenli göçmenlerin temsilcilerinin taziye açıklamalarında arkadaşımızın, hem gazeteci olarak, hem de politikacı olarak olağanüstü çalışkanlığı vurgulandı.

Aslen İzmir’li olan ve Almanya’ya 12 yaşındayken, ailesiyle birlikte gelen Tipi, üniversite öğrenimi sırasında Hürriyet gazetesinde çalışmaya başlamıştı. Daha sonra Star gazetesi ve Star TV ile Offenbacher Post gazeteleri için de çalışan, muhabirlik, yazarlık ve yöneticilik yapan Tipi, 1999 yılında CDU bünyesinde politikaya atıldı. 2006 yılında Heusenstamm Belediye Meclisi’ne ve 2007 yılında Offenbach Bölge Meclisi’ne seçilen Tipi, 2010 yılında girdiği Eyalet Meclisi’ne, 2013 ve 2018’deki eyalet seçimlerde de bölgesindeki seçmenlerin büyük bölümünün oylarını alarak direk seçilmişti.

İsmail Tipi, Avrupa’daki Türkiye kökenli göçmenlerin eşit hak mücadelesi ve sorunlarıyla ilgili çok sayıda habere imzasını attı. Avusturya’nın 1990 yılında Türk vatandaşların getirdiği vize zorunluluğuna karşı ultra maratoncu Şükri Meriç’in “Viyana Marotonu“yla ilgili haberleri de halen hafızalarda. Vizeyi protesto amacıyla Frankfurt’tan yola çıkan ve yol boyunca vizenin kaldırılması için binlerce imza toplayarak Viyana’ya kadar koşan Meriç’i gün be gün takip eden Tipi’nin Hürriyet gazetesinin Avrupa baskılarında geniş bir biçimde yer alan haberleri, bu eylemin büyük bir başarıyla, vizenin kaldırılmasıyla sonuçlanmasına katkıda bulunmuştu.

Siyasi görevlerinin yanısıra Hessen İdare Mahkemesi’nde ve Offenbach Asli Hukuk Mahkemesi’nde fahri yargıçlık yapan Tipi, bir süre önce de Wiesbaden ve çevresindeki vatandaşlarımızın girişimiyle başlatılan Ege Gönüllüleri Derneği’nin kuruluşunda da yer almıştı. Milletvekilliği sırasında başta Selefiler olmak üzere Almanya’daki aşırı dincilerle uzlaşmaz bir mücadeleye giren Tipi, bu nedenle bir ölüm tehdidi almış, zaman zaman fiili saldırılarla karşı karşıya kalmıştı. Her fırsatta Selefilerin okullardaki taraftar bulma çalışmalarının demokrasi için büyük bir tehlike olduğuna dikkat çeken Tipi, politik çalışmalarında iç güvenlik, aşırı eğilimler, göç ve entegrasyon konularını uzmanlık alanları olarak görüyordu. Hessen Eyalet Meclisi’ndeki CDU grubunun çeşitli komisyonlarda temsil eden, entegrasyon politikaları sözcülüğünü ve aynı zamanda partisinin eyalet teşkilatı bünyesindeki “Entegrasyon ve Göç Komitesi”nin başkanlığını yürütüyordu.

İsmail Tipi’nin arından yapılan açıklamalar şöyle:

‘GAZETEMİZE ÜSTÜN HİZMETLER VERDİ’

Hürriyet Avrupa Genel Müdürü Ahmet Karakaşlı: Gazetemizin eski mensuplarından, Hessen Eyalet Meclisi Milletvekili değerli insan İsmail Tipi’yi kaybetmiş olmanın tarifsiz üzüntüsü içerisindeyiz. İsmail Tipi, 1981-1999 yılları arasında Avrupa’da yayınlanan Hürriyet Gazetesi için çeşitli görevler icra etti. Sırasıyla, editör, baş muhabir ve yayın yönetmeni yardımcısı olarak gazetemize üstün hizmetler verdi. Hürriyet Gazetesi’nden ayrıldıktan sonra da gazetemizle ve o dönemki çalışma arkadaşları ile sıcak ilişkisini sürdürdü. CDU’da aldığı görevler esnasında sık sık gazetemizi ziyaret etti. Partisinin Hessen Eyaletindeki ilk Türk kökenli Milletvekili olarak, Türk azınlığının hakları ve ayrımcılıkla mücadele konularında düşüncelerini Hürriyet okurları ile sürekli paylaştı. Güleryüzü ve pozitif bakışının yanı sıra, olağanüstü çalışkanlığı ve çok yönlü çalışmaları ile Hessenliler’in gönlünde taht kurdu. Kendine Allahtan rahmet diliyoruz, ruhu şad, mekanı cennet olsun.

‘24 SAAT ÇALIŞABİLİRDİ’

Hürriyet Avrupa eski Yazı İşleri Müdürü Nezih Akkutay: İsmail Hürriyet’in Almanya merkezinde işe başladığında üniversite öğrencisiydi. Kısa sürede gece nöbetinden gündüze geçti. Onun için gece gündüz mevhumu yoktu. 24 saat çalışabilirdi. Konusu ne olursa olsun, her habere aynı ilgiyi gösterdi. İşinin yanında herkese elini uzattı. Ve büyük bir sır küpüydü.

‘GÜZEL BİR İNSAN DAHA BİZLERİ TERKETTİ’

Hürriyet Avrupa Sorumlusu ve Başyazarı Ahmet Külahçı: Bochum Üniversitesi Komünikasyon Bilimleri, Politik Bilimler ve Genel Dil Bilimlerini 1980 yılı Haziran ayında bitirdikten sonra aynı yıl Ekim ayında Hürriyet Gazetesi Avrupa merkezi Zeppelinheim’da göreve başladım. Kısa bir süre genç bir üniversite öğrencisi olan İsmail Tipi de 1981 yılında “akşamcı” olarak, yani akşamları Haber Servisi’nde çalışmak üzere işbaşı yaptı. İşine düşkün, çalışkan, disiplinli bir arkadaştı. Kendisiyle baştan itibaren çok iyi anlaştık. Daha sonraki aylarda ve yıllarda bazı haberleri birlikte kovaladık. Özellikle izlediğimiz seçim kampanyalarında söyleşi yaptığım politikacılarla fotoğraflarımızı çekti. Ama kendisi tam bir haberciydi. Haberle yatıp haberle kalkardı. Hiç üşenmeden, ağlayıp sızlamadan Almanya’nın her yerinden haberler yaptı. Zamanla Hürriyet’te İstihbarat Şefliği ve Haberler Müdürü Yardımcısı olarak görev yaptı. 1983-1985 yıllarında Berlin’de ve 1987-2000 yıllarında Bonn’da görev yaptığım dönemlerde de İsmail Tipi’yle Zeppelinheim’da başlayan dostluğumuz hep devam etti. 2000 yılında Hürriyet’ten ayrıldıktan ve 2010 yılında Hessen Eyalet Parlamentosu Milletvekili olduktan sonra da. Allah rahmet eylesin. Mekânın cennet olsun güzel insan.

‘HEPİMİZ ONU ÇOK ÖZLEYECEĞİZ’

Hessen Eyaleti Başbakanı Boris Rhein: İsmail Tipi’yi hepimiz çok özleyeceğiz. Onu çok etkileyici bir kişi olarak tanıdım. İnandığı konularda açık ve kararlı tavır alan deneyimli bir milletvekiliydi. Kapısı her zaman Hessen’den herkese açıktı. Ailesinin acısını paylaşıyorum.

‘GÖÇMENLER İÇİN ROL MODELİ OLDU’

Hessen Meclisi Başkanı Astrid Wallmann: İsmail Tipi’nin ölümünden derin üzüntü duyuyoruz. Türk kökenli bir milletvekili olarak, 2010 yılında parlamentoya girdikten sonra ülkemizdeki göçmen kökenli pek çok kişinin siyasete katılması için bir rol model oldu. Ayrıca güvenirliği, net duruşu ve cesaretiyle, özellikle de her türlü aşırılığa karşı çıkma konusundaki kararlılığıyla, örnek bir politikacıydı. Onun vefatıyla, sadece kendi partisince değil, tüm mecliste takdir edilen ve sevilen deneyimli bir siyasetçiyi kaybettik. Eyalet Meclisi adına, derin taziyelerimi sunduğum ailesinin acısını paylaşıyorum.

‘AŞIRI DİNCİLİĞE KARŞI MÜCADELEYLE ADINAN SÖZ ETTİRDİ’

Hessen CDU Genel Sekreteri Manfred Pentz: İsmail Tipi, Birlik ailemizin çok kararlı bir parçası oldu ve özellikle Selefilik olmak üzere aşırı dinciliğe karşı mücadelede ülke çapında adından söz ettirdi.

‘IŞIKLAR İÇİNDE UYUSUN’

Sol Parti Eyalet Milletvekili Saadet Sönmez: Birçok konuda fikirlerimiz bağdaşmasa da, saygıdeğer ve beyefendi sevgili meslektaşım İsmail Tipi’yi kaybetmemiz beni de derinden üzdü. Sohbet ve tartışmalarımızda saygılı ve ince kişiliğinden hiç bir zaman ödün vermeyen İsmail Beyi özliyeceğiz. Işıklar içinde uyusun. Yıldızlar yoldaşı olsun

‘40 YILLIK DOSTUMDU’

SPD Eyalet Milletvekili Turgut Yüksel: Çok erken aramızda ayrıldı. 40 yıllık bir dostluğumuz vardı. Meclisin komisyonlarında birlikte çalıştık. Ayrı partilerde olmamıza rağmen saygınlığımızı kaybetmediğimiz ilişkilerimizde hoşgörünün hakim olduğu, demokrasiye inanmış bir arkadaş olan İsmail Tipi’iyi kaybetmenin üzüntüsü içindeyim. Tanrı’dan rahmet dilerim, ruhu şad mekanı cennet olsun. Ailesine sabırlar sevenlerine başsağlığı dilerim.

‘BERABER ÇALIŞMAMIZ GÜZELDİ’

Yeşiller Eyalet Milletvekili Taylan Burcu: Değerli mevkidaşım İsmail Tipi’nin vefatı hepimizi derinden üzdü. İlk Türkiye kökenli milletvekillerinden biri olarak eyaletimizde birçok Türkiye ve yabancı uyruklu insanlar için bir örnekti. İki iktidar partisinin milletvekilleri olarak bu kapsamda beraber çalışmamız güzeldi. Kaybımız büyüktür. Merhum İsmail Tipi şahsı ile ve uyum siyasetinde vermiş olduğu katkısıyla hatıramızda kalacak. Kederli ailesine ve sevenlerine baş sağlığı ve Allah’tan rahmet dilerim.