Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV), 5 Eylül 2020 tarihinde İzmir’de yaşamını yitiren Erbil Tuşalp’in adını ve gazeteci kimliğiyle yaptıklarını geleceğe taşımak üzere ‘Erbil Tuşalp Gazetecilik Günleri’ düzenliyor. Bu yıl birincisi düzenlenen etkinliğin ilk gününde dostları, okuyucuları ve yakınları mezarı başında Erbil Tuşalp’i andı.

Gazeteci yazar Erbil Tuşalp anılıyor


BİRGÜN EGE

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV), ‘Erbil Tuşalp Gazetecilik Günleri’ düzenliyor. 3-4 Eylül 2021 tarihinde, İzmir ve Karaburun’da gerçekleşecek etkinlik, önümüzdeki yıllarda, genç gazetecilerin, gazeteci adaylarının, öğrencilerin usta isimlerle buluşacağı atölye çalışmaları, workshoplarla daha da çeşitlenerek sürecek.

Etkinliği düzenleyen TAKSAV, toplumun kültürel ve sanatsal hayatının gelişimine bilimsel, özgürlükçü ve demokratik bir anlayışla katkıda bulunmak, yaratıcı ve araştırmacı düşüncelerin gelişmesine yardımcı olmak amacıyla 1992 yılında kuruldu. Can Yücel, Korkut Boratav, Emil Galip Sandalcı, Haluk Gerger, Oğuzhan Müftüoğlu, Hayri Kozanoğlu gibi isimlerle birlikte gazeteci-yazar Erbil Tuşalp de vakfın kurucuları arasında bulunuyor.

9 Eylül 1945 tarihinde Akşehir’de doğan Erbil Tuşalp, hayatı boyunca 12 Eylül darbesi de dâhil olmak üzere, ülke gündemine dair eleştirel sözünü söylemekten, bu konuda yazmaktan asla vazgeçmedi. Kalemini hep dik tutan, düşüncelerinden taviz vermeyen Tuşalp, araştırmacı gazeteciliğin de önemli isimlerinden biri oldu. Meslek yaşamı süresince edindiği değerli arşivini, bilgi, not ve el yazmalarını, genç gazetecilerin yararlanması için kurucularından olduğu TAKSAV arşivine bağışladı.

MEZARI BAŞINDA ANILDI

gazeteci-yazar-erbil-tusalp-aniliyor-917582-1.

Bu yıl birincisi düzenlenen etkinliğin ilk gününde, bugün okuyucuları ve yakınları mezarı başında Erbil Tuşalp’i andı.

Dostları, okuyucuları ve yakınlarının katıldığı mezarlık anmasında Faruk Bildirici, Doğan Tılıç, Zafer Arapkirli, Namık Koçak, Mete Çubukçu, Semra Topçu, eşi Ayşegül Aktürk, TAKSAV yönetim kurulu başkanı Selçuk Candansayar ve Karaburun dostlarından Cevat Ilgaz birer konuşma yaptı. Konuşmacılar Tuşalp ile ilgili anılarını ve onun gazeteciliğini anlattılar.

gazeteci-yazar-erbil-tusalp-aniliyor-917583-1.

Daha sonra ise ölmeden önce kitaplarını bağışladığı İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne, 10 Eylül’de açılması planlanan Erbil Tuşalp kitaplığı ile ilgili bir ziyaret gerçekleştirilecek. Gazeteci-yazar Erbil Tuşalp için yine 10 Eylül’de, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi’nde de, mesleğine ilişkin materyallerinin yer alacağı bir köşe açılması planlanıyor.

4 Eylül Cumartesi günü ise, Karaburun’da saat 14.30’da, Tuşalp’in yaşadığı sokağa plaket çakımı yapılacak. 15.30’da başlayacak belgesel gösterimi, açılış konuşmaları ve Erbil Tuşalp Gazetecilik Ödülü töreninden sonra bir panel gerçekleştirilecek. Erbil Tuşalp Gazetecilik Günleri kapsamında saat 16.00’da başlayacak olan panelin teması ‘ Savaşta ve Barışta Gazetecilik: Neyi, Nasıl Yapıyoruz?’ Zafer Arapkirli’nin moderatörlüğünü yapacağı panelin konuşmacıları, Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş, gazeteciler Coşkun Aral, Faruk Bildirici, Mete Çubukçu, Namık Koçak ve Prof. Dr. L.Doğan Tılıç.

Panele izleyici olarak katılacaklar için 4 Eylül Cumartesi günü saat 13.30’da, Kültürpark Lozan Kapısı önünden araç kaldırılacak.