Gazeteciler sistematik şekilde şiddete uğruyor
Editörümüz Gümüşkaya’yı engelleyen polis ‘başlarım haberine’ demişti. (Fotoğraf: BirGün)

Haber Merkezi

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nde aralarında BirGün editörleri Havva Gümüşkaya ve Yaren Çolak’ın da aralarında bulunduğu gazetecilere yönelik şiddeti kınayan bir açıklama yayımladı.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Taksim’de buluşan kadınlara müdahale eden güvenlik güçleri, aralarında BirGün Gazetesi Editörü Yaren Çolak’ın da bulunduğu çok sayıda kadını gözaltına almıştır. Etkinliği takip eden BirGün Gazetesi Muhabiri Havva Gümüşkaya güvenlik güçleri tarafından ‘Başlarım haberine!’ diyerek engellenmiştir. Üyemiz foto muhabiri Ali Öz ise fotoğraf çekerken darbedilmiştir. Yurttaşın haber alma hakkı için görevini yapan gazetecilerin haber yapması bir kez daha engellenmiştir. Güvenlik güçlerinin bu tutumunu kınıyoruz.

Bilindiği gibi Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden tek taraflı çekilmesi ‘aile, annelik ve ev kadınlığı’ kıskacına sıkıştırılmak istenen kadınlara yönelik şiddeti sistematik hale getirmiştir. Ekonomik, politik, toplumsal ve kültürel alanlarda belirginleşen toplumsal cinsiyet eşitsizliğini görünür kılmaya çalışan gazeteciler de ne yazık ki sistematik olarak şiddete uğramaktadır. İstanbul Valiliğini ve Emniyet Müdürlüğü’nü meslektaşlarımıza yönelik haksız gözaltı işlemi yapan, ‘başlarım haberine’ diyerek haber yapmalarını engelleyen, darbeden güvenlik güçleriyle ilgili işlem yapılması için göreve çağırıyoruz. Meslektaşlarımıza ‘geçmiş olsun’ diyoruz.”

SINIRDIŞI KARARI

Öte yandan aynı gün gözaltına alındıktan sonra Geri Gönderme Merkezi’ne gönderilen iki kişi hakkında sınırdışı kararı verildi. Kadınlardan İtalyalı olanın turist vizesiyle Türkiye’de bulunduğu, diğerinin ise oturma izni olan bir Azerbaycan vatandaşı olduğu öğrenildi. Avukatlar karara itiraz etti.