Adliyelerin yeniden açılmasıyla birlikte gazeteci yargılamalarına da başlandı. Bu hafta çok sayıda gazetecinin davası görülecek. Basın meslek örgütleri ise gazeteci yargılamalarına tepkili: “Her şey değişiyor gazetecilere baskı değişmiyor”

Gazetecilere dönük baskı değişmiyor

Dilan Esen

Adliyelerin açılmasıyla birlikte geçen hafta yargılamalar da başladı. 85 gazetecinin tutuklu olduğu ülkede, koronavirüs salgınının ardından yavaşlayan yargılamalar devam ediyor. Libya’da ölen MİT mensubuna ilişkin haberler nedeniyle gazetecilik faaliyetleri gerekçe gösterilerek 6’sı tutuklu 7 gazeteci hakkındaki yargılama 24 Haziran Çarşamba günü Çağlayan’daki İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayacak. Odatv’den Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu ve Hülya Kılınç, Yeniçağ’dan Murat Ağırel, Yeni Yaşam’dan Ferhat Çelik ile Aydın Keser 4 aydır Silivri Cezaevi’nde tutuluyor. BirGün yazarı Erk Acarer ise tutuksuz olarak yargılanıyor.

Öte yandan birçok gazetecinin yaptığı haberler ya da sosyal medya paylaşımları nedeniyle açılan davaların duruşmaları da görülmeye devam edilecek. Bu hafta görülecek olan davaların bazıları şu şekilde:

■ 23 Haziran Salı: Artı Gerçek muhabiri Rıfat Doğan hakkındaki dava, Çorlu’daki tren faciasının faillerinin yargılandığı davanın duruşma salonunda fotoğraf çektiği iddiasına dayanıyor.

24 Haziran: Gazeteci Deniz Yücel hakkındaki dava, gazetecinin yaptığı haber nedeniyle 15 yıl hapsini isteyen İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

■ 24 Haziran: Evrensel gazetesi köşe yazarı Ender İmrek’in davası, Emine Erdoğan hakkındaki köşe yazısı nedeniyle ‘hakaret’ suçlamasıyla İstanbul Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

■ 25 Haziran: BirGün çalışanı Mahir Kanaat, Diken’den Tunca Öğreten, ETHA’dan Derya Okatan, Yolculuk gazetesinden Eray Sargın, DİHA’dan Metin Yoksu ve Ömer Çelik’in, dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a ait e-postaları haberleştirdikleri gerekçesiyle yargılandıkları dava Çağlayan’daki İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşecek.

GÖZDAĞI VERMEK İSTENİYOR

Basın Meslek örgütlerinin temsilcileri gazeteciler hakkındaki yargılamaları BirGün’e değerlendirdi.

■ DİSK Basın İş Başkanı Faruk Eren: Çarşamba günü 6’sı tutuklu 7 meslektaşımız, şimdiye kadar birçok davada gördüğümüz gibi saçma sapan bir iddianameyle yargılanmaya başlanacak. İddiaların saçmalığı daha ilk günden belliyken, üstelik birbirleriyle tamamen çok farklı yayın organlarında çalışan meslektaşlarımızın tutuklu kalması için de özel çaba gösterildi. Zaten hiç tutuklanmaması gereken gazetecileri hapishanede tutmak için, Meclis’te yapılan infaz düzenlemesine özel madde eklendi. Gazeteci yargılamaları ayrıca tüm gazetecilere gözdağı vermek için yapılıyor. İktidarın hoşlanmadığı haberler yapılmasın isteniyor.

HAKLARINDA DAVA AÇILAMAZ

■ Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş: Son 10 yıldır Türkiye’de her şey değişiyor ama gazetecilerin halkın haber alma hakkı için haber yapmaları nedeniyle hedef gösterilmesi, gözaltına alınması ve tutuklanmaları değişmiyor. Bir yaz mevsimi daha gazetecilerin ikinci adresi adliye olmaya devam edecek. Haberi halkla paylaştığı için gazeteci suçlanamaz, gazeteci hakkında dava açılamaz diyoruz. Gazeteci tutuklu yargılanamaz. Gazeteciler yazılarından, çizilerinden, yorumlarından ötürü gözaltına alınmasın, tutuklanmasın istiyoruz.

■ Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Gökhan Durmuş: Gazeteciler yine adliye koridorlarında haberlerini, gazeteciliklerini savunmak zorunda kalacaklar. AKP iktidarının basın özgürlüğüne ve gazeteciliğe düşmanlığı nedeniyle hemen her gün meslektaşlarımızı hedef alan açıklamalara tanıklık ediyoruz. Son olarak İçişleri Bakanının Saygı Öztürk’e yönelik hakaret içeren açıklamaları Türkiye’de basın özgürlüğü konusunda normalleşmenin yakın zamanda gelmeyeceğini gösteriyor. Önümüzdeki günlerde yoğunlaşacak olan gazeteci davaları nedeniyle biz dışardaki gazeteciler, meslek örgütleri ve toplum olarak güçlü bir dayanışmayı sergileyerek mesleğinize ve arkadaşlarımıza sahip çıkmalıyız.

***

Hapisteki babalar da unutulmadı

Haberin Var Mı İnisiyatifi, MİT mensubuna ilişkin haberler nedeniyle yargılanan gazeteciler için bugün saat 12.00’de İstanbul Barosu Terası bir basın toplantısı düzenleyecek.

Ayrıca Haberin Var Mı İnisiyatifi, hazırladığı video ile dün tutuklu gazetecilerin babalar gününü kutladı. Cezaevlerindeki gazetecilerin babalar gününü çocuklarından ayrı geçirdiği hatırlatılan açıklamada, “Onlar tüm çocuklar adil bir ülkede yaşasın diye gerçekleri korkmadan yazdılar Bu yüzden hapse atıldılar. Aylardır hem evlatlarına hem de babalarına hasretler. Bu günler de geçecek. Çocuklar babalarına kavuşacaklar” denildi.