MİT mensubunun cenazesine ilişkin haber nedeniyle gazeteciler hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi. 8 gazeteci hakkında 17 yıla kadar hapsin istendiği iddianameyi değerlendiren Av. Ersöz: Bu hukuki bir metin değil. Gazetecileri içeride tutmak için yazılmış bir metin

Gazetecilere MİT iddianamesi kabul edidi: İçeride tutmak için yazılmış!


HABER MERKEZİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen MİT mensubunun cenaze törenine ilişkin görüntüleri yayınladıkları iddiasıyla gazetecilere açılan soruşturmanın iddianamesi kabul edildi. İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede “Libya’da yaşamını yitiren MİT mensubunun kimliğini ifşa etme” suçlamasıyla 6'sı tutuklu 8 gazeteci hakkında 8 yıldan 17 yıla kadar hapisleri isteniyor.

Odatv Sorumlu Haber Müdürü Barış Terkoğlu, Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, Odatv muhabiri Hülya Kılınç, Yeniçağ gazetesi yazarı Murat Ağırel, Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik, Yeni Yaşam Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser tutuklu bulunurken BirGün Yazarı Erk Acarer yurtdışında. CHP Akhisar Belediyesi Basın Birimi görevlisi Eren Ekinci ifadesinin ardından serbest bırakılmıştı.

İddianamede gazetecilere “Devletin Güvenliğine ve Siyasal Yararlarına İlişkin Gizli Kalması Gereken Bilgileri Açıklama”, “İstihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri ifşa etmek suçlamaları yöneltildi. Gazeteciler, MİT Kanunu'nun 27. Maddesi ile TCK'nın 329. Maddesi'nden (Gizli kalması gereken bilgileri açıklama) yargılanacak.

BU BİR HUKUKİ METİN DEĞİL

İddianameyi yorumlayan Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan'ın avukatlarından Hüseyin Ersöz, "Öncelikle bu hukuki bir metin değil. Hukuki olmayan bir metne karşı savunma yapmak hukukçuluğuma yakışmaz. Yalnızca gazetecileri içeride tutmak için yazılmış bir metin olduğu çok açık" dedi.

Ersöz şöyle konuştu, "İddianamedeki suçlamalar çok absürt. Gazetecilere isnat edilen suçlamalarla bırakın tutuklanmaları, yargılanmaları dahi ülkedeki hukuk devleti algısı ve basın özgürlüğüne tezat bir durum oluşturuyor. Bir haber ve sosyal medya paylaşımlarından dolayı gazetecilerin özgürlüklerinin çalınmasını hukuk garabeti olarak nitelendiriyorum. Geçmişte, buna benzer durumları yaşamamak garantisiyle hukuk tarihindeki karanlık bir dönemi kapattığımızı düşünüyordum fakat bu iddianame ve soyut iddialar, söz konusu bakış açısının üzerimize karabasan gibi çöktüğünün bir göstergesi."

İLK OLARAK MECLİS'TE AÇIKLANMIŞTI

25 Şubat’ta Meclis’te İYİ Parti Milletvekili Ümit Özdağ tarafından açıklanan MİT mensubuna ilişkin bilgiler 3 Mart’ta Oda TV tarafından haberleştirildikten sonra Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu ile birlikte dört gazeteci tutuklanmıştı.