Gazetecilere yönelik baskı değişmiyor

Alp KADIOĞLU

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin (MLSA) düzenlediği ‘Faili meçhul: Gazeteci cinayetlerinde cezasızlıkla mücadele’ paneli Hrant Dink Vakfı’nda gerçekleştirildi. Panelde konuşan Uğur Mumcu’nun kızı Özge Mumcu dünyada ve ülkede gazetecilere olan baskının değişmediğini söylerken işkencede katledilen yayıncı İlhan Erdost’un kızı Alaz Erdost ise hukuk mücadelesinden sonuç alamadıklarını aktardı. Sırbistan Faili Meçhul Gazetecileri Araştırma Komisyonu Başkanı Veran Matic ise gazetecilerin bir araya gelmesinin önemine dikkat çekti.


Sırbistan’da gazetecilere yönelik saldırıların devam ettiğini belirten Veran Matic, bu yılın ilk günlerinde bir gazetecinin evinin ateşe verildiğini söyledi. Günümüzde gazetecilerin yeni meydan okumalarla karşı karşıya olduğunu aktaran Matic, “Gazeteciliğe karşı küresel çaptaki tehlikelere karşı uluslararası kamuoyu oluşturmak önemli” dedi.

Türkiye’de süren hukuk mücadelelerinden sonuç alamadıkları için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmak zorunda kaldıklarını belirten Erdost, buradan çıkacak kararın 1980’deki bütün işkence davaları için bir emsal olacağını umduklarını ifade etti. Erdost, eski özel harekat polisi Ayhan Çarkın’ın itirafları doğrultusunda açılan davanın duruşmasının 12 Aralık’ta görüşüleceğini de hatırlattı.

Dünyada ve Türkiye’de iyi gazetecilere olan devlet baskısının değişmediğini vurgulayan Özge Mumcu, babasının cinayetinin ardından devletin kendilerine baskı kurduğunu aktardı. Mumcu, adalet arayışında ailelerin yalnız bırakıldığına dikkat çekti.

Malta Devleti’nin de karıştığı yolsuzlukları araştırırken 2017’de bombalı saldırıda katledilen Daphne Caruana Galizia’nın oğlu Matthew Caruana Galizia, annesinin ölümünü gündemde tutmaya çabaladığını belirterek “Haklarımız ne kadar çiğnenirse çiğnensin, adalet istemekte ısrarcı olmalıyız” dedi.

cukurda-defineci-avi-540867-1.