Dicle Fırat Gazeteciler Derneği'nin 2022 yılı gazetecilere yönelik hak ihlali raporuna göre 165 gazeteci gözaltına alındı, 76 gazeteciye ceza verildi.

Gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporu: 76 gazeteciye ceza verildi

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) 2022 yılı gazetecilere yönelik hak ihlali raporunu kamuoyu ile paylaştı.

DFG’nin geçen yıla ilişkin yaptığı değerlendirmede, “İktidarın gerçeklerden ne kadar korktuğunu görmek mümkün. Bu nedenle sahada haber takibi yapan gazeteciler ya kalkanlarla ya da bizzat polis şiddetiyle engellenmek istendi. Birçok kez toplumsal eylemlerde polis saldırısının ilk hedefi gazeteciler oldu. Birçok gazeteci bu eylemler sırasında darp edildi, görüntü ve fotoğraf alması engellendi ya da Van’da olduğu gibi başına silah dayanarak ölümle tehdit edildi. Yıl içerisinde 132 kez gazetecilerin haber takibi engellendi, bu engellemelerde 65 gazeteci saldırıya uğradı” denildi.

Rapora göre, geçen yıl 165 gazeteci gözaltına alındı, 65 gazeteci saldırıya maruz kaldı, yargılanan 76 gazeteciye hapis cezası verildi.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği'nin raporunda öne çıkanlar şöyle:

>> "Yıl içerisinde 56 internet sitesi kapatılırken bin 109 habere ve 2 bin 210 sosyal medya içeriğine erişim engeli getirildi.

>> 68 gazeteci hakkında soruşturma açılırken bunlardan 65’i davaya dönüştü.

>> 810 gazeteciye dair devam eden yargılamalarda 76 gazeteciye ceza verildi. Bu yargılarda gazetecilere toplamda 1 müebbet 181 yıl, 6 ay 22 gün hapis, 8 milyon 105 bin 707 TL para cezası verildi.

>> Türkiye'de tek Kürtçe yayın yapan Xwebûn gazetesi yıl içerisinde birçok kez hakkında toplatma kararı bulunmamasına rağmen dağıtımı engellendi.

>> 39 gazeteci tutuklandı.

>> Kocaeli’nde Ses Kocaeli Gazetesi İmtiyaz Sahibi Gazeteci Güngör Arslan öldürüldü."