Gazetecilerin basın kartları nerede?

HABER MERKEZİ

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Basın Kartı Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğin ardından gazetecilerin 2 yıldır süren basın kartı mağduriyetini Meclis gündemine taşıdı.

e-Devlet sistemi üzerinden yapılan sorgulamalarda ‘kullanımda’ görülen basın kartlarının sahiplerine hâlâ verilmediğine dikkat çeken Barut, “Gerekçesiz biçimde bir çok basın emekçisinin basın kartları iptal edildiğinde yanlışlık olduğunu savunup durumu düzelteceklerini söyleyenler 2 yılda adım atmadı” dedi.


Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle hazırladığı soru önergesini Meclis Başkanlığı’na sunan Barut, şunları sordu:

■ Son ‘Basın Kartı Yönetmeliği’nin Resmi Gazetede yayınlandığı 14 Aralık 2018 tarihinden bu yana Türkiye’de kaç basın mensubuna basın kartı verilmiştir?

■ Yönetmeliğin yayınlandığı tarihten soru önergemizin sunulduğu güne kadar Türkiye’de basın kartı iptal edilen basın mensubu var mıdır?

■ Son 2 yılda turkuaz basın kartı alan basın mensubu sayısı kaçtır?

■ Yönetmelik gereği son 2 yılda sarı basın kartını turkuaz basın kartı ile değiştirmek için başvurmasına rağmen basın kartı alamayan basın mensubu var mıdır?

■ E-Devlet uygulaması kayıtlarına göre sarı basın kartları kullanımda olmasına karşın Turkuaz basın kartı verilmeyen gazeteci sayısı kaçtır?