BirGün ve Evrensel gazetesi çalışanlarının basın kartlarının iptal edilmesi FOX Ana Haber'de gündeme geldi, sosyal medyadan #gazeteciyim etiketi açıldı

Gazetecilerin basın kartlarının iptali FOX Ana Haber'de: #gazeteciyim

Başkanlık sitemine geçilmesiyle birlikte Cumhurbaşkanlığı'na bağlanan Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, BirGün ve Evrensel gazetesi çalışanlarının basın kartını iptal etti.

FOX Ana Haber'in sunucusu Fatih Portakal, BirGün ve Evrensel gazetesi çalışanlarının basın kartlarının iptal edilmesine tepki gösterdi, sosyal medyadan #gazeteciyim etiketi açıldı.

Portakal yaptığı açıklamada, "24 Ocak Türkiye için önemli bir tarihtir. Ne gariptir ki, yine bir 24 Ocak günü ellerinde yetki görenler, kendilerinde yetkiyi bulanlar, hangi hakla hukukla o da bilinmez bir şekilde, bazı gazetecilerin basın kartlarını iptal etme yetkisini kendilerinde görebiliyorlar. İstediğiniz kadar basın kartlarını iptal edebilirsiniz, yırtabilirsiniz de yok sayabilirsiniz de kartları... Ama sadece kartları yok sayarsınız" dedi.

Meslek kurumları, muhalif gazetecilerin basın kartlarının iptal edilmesine tepki gösterdi.

ÇGD: İLETİŞİM BAŞKANLIĞI SUÇ İŞLEMİŞTİR

Çağdaş Gazeteciler Derneği yaptığı açıklamada, "İletişim Başkanlığı yetkilileri, Anayasa ve yasalara aykırı şekilde, hiçbir gerekçe sunmaksızın çok sayıda meslektaşımızın basın kartını iptal ederek açıkça suç işlemiştir" dedi.

TGC: ELEŞTİREL YAYIN YAPAN GAZETELER CEZALANDIRILIYOR

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), "Eleştirel yayın yapan gazetelerin çalışanları cezalandırılıyor. İletişim Başkanlığı’nı meslektaşlarımızın kartlarının neden iptal edildiğinin gerekçesini açıklamaya davet ediyoruz. İletişim Başkanlığı’nı şeffaf olmaya, gazetecilere karşı sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz.” açıklamasını yaptı.

BASIN-İŞ: DEVLETİN VERDİĞİ BASIN KARTI GAZETECİLİĞİN EHLİYETİ DEĞİLDİR

DİSK'e bağlı Basın-İş sendikası Twitter'dan yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Evrensel, BirGün ve Cumhuriyet başta olmak üzere, pek çok gazetecinin basın kartı iptal edildi. Yeniden hatırlatıyoruz: Devletin verdiği basın kartı gazeteciliğin ehliyeti değildir. Tüm basın örgütlerini bir araya gelmeye ve ortak bir basın kartı komisyonu kurmaya davet ediyoruz."

TGS:BASIN KARTI VERMEK ÜZERE ÇALIŞMA YÜRÜTÜYORUZ

Türkiye Gazeteciler Sendikası Twitter'dan yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Cumhurbaşkanlığının yüzlerce gazetecinin kartını iptal etmesi vesilesiyle; Türkiye'de gazetecileri temsil eden diğer örgütlerle beraber basın kartı vermek üzere üç aydır ortak bir çalışma yürüttüğümüzü tüm meslektaşlarımıza duyururuz.