Sosyal medya düzenlemesi ekim ayına kaldı. İktidarın neden geri adım attığını, tam olarak neyi planladığını bugünden söylemek mümkün değil. Ama hem meslek örgütlerinin hem de yandaş olmayan medya organlarının iyi bir sınav verdiğini söylemek mümkün. Olayı gündemde tutmaları tüm yönleriyle anlatmaları iktidarın kararında etkili olduğunu söyleyebiliriz. DİSK Basın İş, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) ve diğer meslek örgütleri önemli bir gayret gösterdi. Örgütlülüğün ne kadar önemli olduğuna hep birlikte tanıklık ettik. Önemli bir deneyim oldu.

SOYKAN VE ÖZGÜR GAZETECİLİĞİ

Timur Soykan ve Bahadır Özgür… Her hafta yazılarını merakla beklediğimiz iki yazarımız. İki haberci. Sayıları artık parmakla gösterilecek kadar azalan bir geleneğin son temsilcileri. Gazetecilik mesleğini tutkuyla seven gençlerin örnek alabileceği isimler. Bahadır Özgür geçen hafta demir-çelik sektörüne çöken mafyayı yazdı. Ankara merkezli operasyonun arka planı, şebekenin tarihçesi, isimleri ve daha birçok bilgiyi ortaya koydu. Belki bir bölümü daha önce bilinen gerçeklerdi ama haber örgüsü dayandığı olayı en berrak şekilde önümüze koydu. Tıpkı Timur Soykan’ın Orhan Adıbelli cinayetinden başlayarak baronlar dünyasına tuttuğu mercek gibi. İki önemli habercinin gazetemizin parçası olması hem bizim için hem de okurlarımız için büyük şans.

BİRGÜN TV’DEN VİTES ARTIRAN ADIMLAR

Youtube kanalımız BirGün TV haftayı yoğun geçirdi. Hem sahadan haberler yaptı hem de ekonomiden emeğe dış politikadan sanata kadar çok farklı konularda en çok konuşulan konuları uzman konuklarla masaya yatırdı. İbrahim Varlı ve İlhan Uzgel’in Madrid’de NATO görüşmelerini değerlendirdikleri programdan kesitler farklı televizyonlara da ulaştı. Yine DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun hem ek bütçe hem de asgari ücret değerlendirmeleri önemliydi ve ilgi gördü.

gazetecilik-emek-isteyen-meslektir-1036685-1.

Her geçen gün yayın kalitesini içeriğiyle birlikte artıran BirGün TV çok yakında bu alanda da bizi iddialı bir noktaya çekme potansiyeli olduğunu gösterdi. BirGün TV sorumlusu Emre Yıldırım ekibe katılan Sercan Meriç ile birlikte çıtayı adım adım yukarıya taşırken izleyici ve abone sayısını da artırıyor.

GÜNDEM BELİRLEMEYE DEVAM EDİYORUZ

Geride bıraktığımız haftada yine ses getiren işlere imza attık.

•CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Ankara temsilcimiz Nurcan Gökdemir ile yaptığımız özel söyleşi bir hayli ses getirdi.

gazetecilik-emek-isteyen-meslektir-1036686-1.

•Sağlık sistemindeki çöküşü işlediğimiz “Sağlıkta çöküş” manşetimiz de bir diğer gündem yaratan işlerden bir tanesiydi.

•İktidarın “zafer” satmaya çalıştığı NATO ve lütufmuş gibi sunduğu asgari ücret meselelerinde de BirGün fark yaratan haber ve analizlere imza attı.

NOT: Yurttaş gazeteciliği, dijital dünyanın sunduğu en önemli olanaklardan biri. Bu işin meraklıları da çok fazla. Bizim gibi olanakları sınırlı olan, her bölgede muhabir bulunduramayan yayın organları için bulunmaz bir imkân. Ama son yıllarda kantarın topuzu iyice kaçtı. Her biri haber kaynağı niteliği olan, bilim insanı, siyasetçi, sporcu birer haberci oldu. Kendi mecrasını kurdu. Araya muhabir koymadan direkt seslenmeyi tercih etti. Habercilik bir meslek. Hem de önemli ve emek isteyen bir meslek. Eksik, doğrulanmamış birçok bilginin haber diye ortalığa salınması bunların medya organları tarafından alınması bugün için kolaylık olarak görülebilir. Ama bu kadar kirli bilginin olduğu bir ortamda bu durum mesleğimi daha da itibarsızlaştıracaktır.