Türkiye’deki 20 üniversiteden gazetecilik öğrencileri, hangi medya kuruluşuna ne kadar güvendiklerine dair soruları yanıtladı. Gelen yanıtlara göre, en az güvenilenler iktidar medyasından A Haber, Akit ve Yeni Şafak olurken en çok güvenilenler uluslararası haber markaları BBC, Fox ve DW oldu. Öğrencilerin en fazla güvendiği ulusal yayın organları ise BirGün, Cumhuriyet, Medyascope, Gazete Duvar ve Bianet.

Gazetecilik öğrencileri yanıtladı: İktidar medyasına güven dipte!

Ülkedeki 20 üniversiteden gazetecilik bölümü öğrencileri, hangi medya kuruluşuna ne kadar güvendikleri sorusuna yanıt verdi. Öğrencilerden gelen yanıtlarda iktidara yakın medya kuruluşlarına güvenin 'dipte' olduğu görüldü. Ülkede en ço güvenin uluslararası haber markaları olmasıyla dikkat çeken ankette, en fazla güvenilen ulusal medya kuruluşları arasında BirGün, Cumhuriyet, Medyascope, Gazete Duvar ve Bianet yer aldı.

Medya haber sitesi journo.com.tr’den Sevilay Nur Saraçlar, Türkiye’nin tüm coğrafi bölgelerindeki 20 üniversitenin gazetecilik kulüp başkanlarına ulaştı, hangi medya kuruluşuna ne kadar güvendiklerini sordu. Öğrencilerden gelen yanıtlara göre, en az güvenilenler iktidar medyasından A Haber, Akit ve Yeni Şafak.

Ankete katılan öğrencilerin %78’i A Haber’e ve %71’i Akit’e “hiç güvenmediklerini” belirttiler. Anadolu Ajansı’na “hiç güvenmiyorum” diyenler %78 iken “çok güveniyorum” diyenler %0. TRT 1’de ise bu oranlar sırasıyla %37 ve %2.

BİRGÜN EN FAZLA GÜVENİLEN 10 YAYIN ARASINDA

Ankette en çok güvenilenlerin uluslararası haber markaları BBC, Fox ve DW olması dikkati çekerken, ulusal yayın organları arasında en çok güven veren medya kuruluşları BirGün, Cumhuriyet, Medyascope, Gazete Duvar ve Bianet oldu.

KADINLAR BAĞIMSIZ MEDYAYA DAHA FAZLA GÜVENİYOR

Ankete göre, en az güvenilen ve çoğunu iktidara yakın medyanın oluşturduğu haber kuruluşlarına erkeklerin güven düzeyi, kadınlardan daha yüksek. Eleştirel yayın yapan, bağımsız medya için ise tam tersi bir durum geçerli. Kadınlar bağımsız medyaya erkeklerden çok güveniyor.

gazetecilik-ogrencileri-yanitladi-iktidar-medyasina-guven-dipte-894814-1.

Gazetecilik öğrencilerine, listedeki medya kuruluşlarına ne kadar güvendiklerini sorduk. 1 (Hiç güvenmiyorum) ve 5 (Çok güveniyorum) arasında puanladılar. Mavi noktalar erkeklerin, kırmızılar kadınların verdiği ortalama puanı gösteriyor.