İktidar tarafından 24 Haziran sonrası için ‘daha fazla demokrasi’ vaat edilirken gazetecilik de yargılanmaya devam ediyor

Gazetecilik yargılanıyor

24 Haziran seçimlerine kısa bir süre kala gazetecilere yönelik yargılamalar devam ediyor. İktidarın demokrasi vaatlerini boşa çıkarırcasına gazeteciler hâkim karşısına çıkıyor. Cumhuriyet yazarı Çiğdem Toker dün yazdığı bir yazıdan dolayı mahkemeye çıkarılırken duruşma ertelendi. Gazeteci Hakan Gülseven yine yazdığı bir yazıdan dolayı tutuklandı.

Gazetemizin Yayın Kurulu Üyesi Barış İnce ise sürekli gazetecileri tehdit etmesiyle bilinen Cem Küçük tarafından açılan tehdit davası yüzünden cuma günü hâkim karşısına çıkacak.

Toker’e erteleme
Cumhuriyet Gazetesi yazarı Çiğdem Toker’e, Agrobay Seracılık tarafından ‘Rusya’ya domatesler de ‘Bayburt’tan’ başlıklı yazısı nedeniyle açılan 1.5 milyon liralık davanın görülmesine Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde başlandı.
Duruşmada söz alan Çiğdem Toker, savunmasında “Davaya konu edilen yazı ifade özgürlüğü sınırları içerisinde kaleme alınmış bir yazıdır” dedi. Mahkeme belgelerin sunulması için 2 haftalık süre verdi. Adli tatil gerekçesi ile duruşma 6 Aralık’a ertelendi.

Gülseven tutuklandı
Gazeteci Hakan Gülseven bir yazısı nedeniyle mahkum olduğu tazminat cezasını ödeyemeyince tutuklanarak cezaevine gönderildi. Bir başka davada ifade vermek üzere Ayvalık’ta mahkemeye giden Gülseven, burada gözaltına alınıp mahkemeye çıkarıldı. Hakkında tutuklama kararı verilen Gülseven, Burhaniye Açık Ceza İnfaz Kurumu’na gönderildi.
Haziran’dan Gülseven için yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Hakan Gülseven’in haksız tutukluluğu derhal son bulmalıdır. Gülseven serbest bırakılmalıdır. Arkadaşımız özgürlüğüne kavuşana kadar bu hukuksuzluğun peşini bırakmayacağız.”

Barış İnce’ye tehdit davası
Ülkedeki muhalif gazetecileri sürekli tehdit eden Cem Küçük’ün, BirGün’ü ve yazarlarını da hedef gösterdikten sonra kendisine yanıt veren Barış İnce’ye “beni tehdit etti” diyerek açtığı dava cuma günü görülecek.

BirGün Gazetesi Yayın Kurulu Üyesi Barış İnce, davayı Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Şaka gibi biliyorum ama ‘tetikçi’ olarak bilinen Cem Küçük’ü tehdit etmek suçlaması ile cuma günü hâkim karşısına çıkıyorum’ paylaşımıyla duyurdu.

“Gazeteyi, çalışanları hedef gösterdi, yalan yanlış algıyla lince yol açıyordu” diyen İnce, “Arkadaşlarımı korumaya çalıştım, kimseyi tehdit etmedim. Normalde bu tarz kişilerle muhatap olacak biri değilim. Yok hükmünde bir kişidir” ifadelerini kullandı.