Bu haftaki yazıyı yazmadan önce düşündüm de; neden birden fazla gazete var? Bu başlı başına bir kafa karışıklığı, birçok başlılık yaratmıyor mu? Zaten bir sürü derdimiz varken, neden derdimize dert katıyoruz ki? O yüzden bu haftaki Köşe Vuruşu’nu “gazetecilikteki çok başlılığa son verilse ne kadar iyi olur” tezine ayırmak isterim. Neden tek gazete olmalı? Bunu referandumda ”Evet” verme gerekçesi olarak sıralanan gerekçeler üzerinden anlatalım:

1-İstikrar için
Şimdi bir iktidar medyasına bakalım, bir de tek tük kalmış alternatif medyaya. Bir tarafta istikrarlı bir çizgi var. Hiç çatlak ses yok. Bütün manşetler, içerikler hemen hemen aynı. Birini alsan, ötekindeki fikri, haberi kaçırmıyorsun. Öteki tarafta ise kahrolası bir çeşitlilik. Birini alsan, aklın ötekisindeki haberde kalacak. Bütün bu kalabalık yerine tek bir gazete olsa daha istikrarlı bir çizgi olmaz mı?

2-Etkili idare için
Gazete okumaya, basın takibine saatler ayıracağınıza, her bir mesele için farklı farklı görüşlere bakıp vakit kaybedeceğinize, tek bir gazete olsa daha etkili bir medya takibi olmaz mı? Bence müthiş bir kafa berraklığı olur. Sabahtan tek gazeteni 15 dakikada okur ve tüm meseleleri çözersin. Kuşkusuz etkili bir okuma süreci olur.

3-Vesayete son vermek için
Gazeteciliğin üzerinde bir vesayet var arkadaşlar. O da bilakis gazeteciliğin kendisi. Nasıl ki, demokrasinin kendisi ülke yönetmeyi zorlaştırıyor da olağanüstü yetkilerle başkanlık isteniyorsa, gazeteciliğin kendisi de gazeteciliği zorlaştırıyor olabilir. O yüzden çözüm gazeteciliği gazetecilikten ve çok başlılıktan kurtarmak. Tek bir mevkiden yönetilen tek bir gazete çiçek gibi olur.

4-Ekonomik refah için
Sonuçta günde 3-4 tane gazete almakla tek bir gazete almak arasında parasal açıdan büyük fark var. Hem bakarsınız tek gazete olursa bedava bile dağıtılabilir (Şu an pek çoğu bedava dağıtılıyor zaten.) Böylelikle kimse, haber ihtiyacı için para harcamak zorunda kalmaz. Sonra televizyondaki haberleri filan bedava mı sanıyorsunuz. O televizyonların hepsi reklamla dönüyor. O reklamların maliyeti de aldığımız her ürünün birim fiyatına ekleniyor. Hani tek bir medya olsa, satın aldıklarımıza reklam parası eklenmese… Ne dersiniz, hoş olmaz mı?

5-Tek millet tek gazete
Şimdi düşününce, tek millet varken neden birden fazla gazete oluyor ki? Millete dair tüm haberlerin tek bir gazetede toplanması daha güçlü bir Türk milleti yaratmaz mı? Güçlü bir meclis misali, güçlü bir gazete, ülkemiz üzerinde oynanan tüm oyunları bozacaktır.

6-Birlik ve huzur için
Tek gazete olduğunda can sıkacak her türlü haberin daha yayımlanmadan önü kesileceği için müthiş bir huzur ortamı oluşur. Örneğin; dolar mı yükseldi? Eğer tek gazete olursa bu gerçeği bir yere kadar saklayabilir. Dolarla işi olmayan, döviz bürosuna gitmeyen kimse öğrenemez. Hem sonra, can sıkıcı haberler yapıyorlar diye kimseyi de hapse atmak zorunda kalmazlar. Zira o tek gazetede can sıkıcı hiçbir şeyden bahsedilmez.

7-Güçlü Türkiye için
Bugün gazeteciliğin en büyük sorunu, Türkiye’de olup biten her şeyin yurtdışında biliniyor olması. Oysa her şey tek bir gazetenin filtresinden geçse, hiç böyle bir sorunumuz kalmaz. Hoşumuza gitmeyen şeyleri kendi aramızda hallederiz. Kol kırılır yen içinde kalır bir nevi.

Yedi maddede gazetecilikte çok başlılığa son vermenin faydaları böylece. Saçma, komik ve absürd gelmiş olabilir, gelmesin. Zira koca bir ülke önümüzdeki pazar günü bu ve benzeri maddeleri oylamaya gidecek. Bu sadece gazeteciliğe tercüme edilmiş hâli. Üstelik medyanın ezici çoğunluğu yukarıdaki maddelerdeki prensiplerle çalışıyor ve insanları bu ve benzeri maddelere ikna etmeye uğraşıyor. Eğer yılgınlığa kapılıp sandığa gitmezsek başarabilirler de…