Örgüt propagandası yaptığı iddiasıyla 3 ay tutuklu kalan gazeteci Ozan Kaplanoğlu hakkında hazırlanan iddianamede Kaplanoğlu henüz üç yaşındayken başka bir isimle marksizm konulu bir kitap yazmakla suçlandı.

Gazeteciye ‘3 yaşında marksizm kitabı yazdın’ suçlaması

Bursa’da 5 Mayıs’ta “terör örgütü propagandası yaptığı” iddiasıyla tutuklanan bursamuhalif. com editörü ve Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Ozan Kaplanoğlu, çarşamba günü yapılan ilk duruşmada yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Kaplanoğlu hakkında hazırlanan İddianamede ise absürt bir suçlama yer aldı.

“OZAN’IN HAYATINDAN 3 AYINI ÇALDILAR”

İddianamede 1991 doğumlu Kaplanoğlu’nun 1994 yılında basılan kitabı yazmış olduğu iddia edilerek, “Uğur Gündüz rumuz ismini kullandığı değerlendirilen Ozan Kaplanoğlu isimli şahsın kendi ismini gizlemek suretiyle halkı silahlı eyleme yönlendiren, halkı iç savaşa yönlendiren, devlete karşı olunması yönünde hazırlanmış kitapçıkları olduğu, bu kapsamda bu şahsın halkı, kin, nefret ve düşmanlığa yönettici tahrik ve provoke edici paylaşımları olduğu tespit edilmiştir” denildi. Avukat Özgür Özcan ise “Uğur Gündüz’e ait ‘Marksizm ve İç Savaş’ adlı kitap 1994’te basılmış. Basit bir Google taramasıyla bile bulabilirlerdi. Ozan, 1991 doğumlu, yani bu yazılar yazıldığında 3 yaşındaydı. Ozan’ın hayatından 3 ayını çaldılar” denildi.

“BAŞINDAN İTİBAREN HUKUKSUZDU”

Cumhuriyet'ten Selin Görgüner'in haberine göre, Kaplanoğlu ise hakkında düzenlenen iddianameye ilişkin, “Devrimci Gençlik dergisi, Mahir Çayan’ın kitabı, sosyal medya paylaşımlarım, Tokat’ta ve Bursa’da Kızıldere anmasına katılmam suç olarak gösterildi. Halkevleri’nin THKP-C’nin alan yapılanması olduğu iddia edilmiş. Bunun böyle olmadığını gözler önüne serdik, ifadelerimde bunları söyledim. Mahir Çayan’ın anmaları yıllardır yapılıyor. Bunu suç olarak göstermek Türkiye’nin sol tarihine saygısızlıktır. Benim tutuklanmamda Sulh Ceza Mahkemesi’nin delil olarak sunduğu 4 delilden 3’ü Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla dosyadan ayrıldı ve bunlar hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. Tutuklanmam baştan itibaren hukuksuzluktu” diye konuştu.