1995'te Gazi Mahallesi’nde yaşanan katliama ilişkin eylem yaptıkları gerekçesiyle aralarında çocukların da olduğu 19 kişi gözaltına alındı.

Gazi Katliamı eylemine ev baskını: Aralarında çocukların da olduğu 19 kişi gözaltında

Haber Merkezi

İstanbul Sultangazi’deki Gazi Mahallesi’nde 12 Mart 1995’te yaşanan katliama yönelik geçen ay yapılan eylem gerekçe gösterilerek bu sabah 19 eve baskın düzenlendi. Özel harekat polisleri tarafından düzenlenen baskında yurttaşların darp edildiği belirtilirken aralarında 18 yaşının altındakilerin de bulunduğu 19 kişi darp edilerek gözaltına alındı.


Gazi Katliamı’nın 27’nci yıldönümünü protesto etmek için 12 Mart’ta mahallede, eylem ve etkinlikler düzenlendi. Eylemin üzerinden yaklaşık bir buçuk ay sonra Gazi Mahallesi’nde yaşayan yurttaşların evleri kapıları kırılarak polislerce basıldı. Polis baskının gerekçesini ‘eylemde okunan basın açıklaması, açılan pankartlar ve Mahir Çayan, Hüseyin İnan ile Ulaş Bardakçı’ya ilişkin atılan sloganlar’ olarak gösterdi.

DARP VE TEHDİT

Gözaltına alınanlar arasında Gazi Katliamı’na ilişkin basın açıklamasını okuyan 22 yaşındaki Sezgin Can Engin ile dört de 18 yaşından küçük kişi bulunuyor. Sezgin Can Engin’in kardeşi Şafak Engin, kendisinin de darp ve tehdit edildiğini belirtti. Engin şunları söyledi: “Eve geldiklerinde bizi yere yatırıp üzerimize namlu tuttular, özel harekât bastı evlerimizi. Bizi yere yatırdılar. Abim Sezgin Can Engin’le beni odada 3 polis darp etti. Sonra bana dönüp ‘Sana da sıra gelecek’ dediler. Adliyenin nezarethanesinde hukuksuz gözaltılara karşı açlık grevi yapıyorlar, içeri su göndermek istedik ama polis buna izin vermedi.”
Gözaltına alınan 19 kişinin savcılıkta ifadesi sürüyor.