Gazi Katliamı’nın avukatı hukuksuzluğa cüppe çıkardı

1995’te gerçekleştirilen Gazi Katliamı’nın da bugün 23’üncü yıldönümü. 23 yıl önce Gazi Mahallesi’nde bir kahve baskınıyla başlayan katliam 22 insanın hayatını kaybetmesiyle sonuçlandı. Polisler insanlara cenazesini vermeyince ayaklanan mahalle halkını bastırmak için asker mahalleye girdi. Mahallede adeta sıkıyönetim ilan edildi. Katliamda hayatını kaybedenler için bugün anma düzenlenecek.

Olayların başladığı günden itibaren 24 yıl Gazi Davası’nın avukatlığını yapan ünlü avukat Remzi Kazmaz artık ülkede hukuk rüzgarlarının esmediğini söyleyerek, cübbesini çıkardı ve Gazi Davası avukatlığından çekildi.

Avukat Remzi Kazmaz, hayatını kaybedenlerin kemiklerini sızlatan, yakınlarının yüreklerini burkan bir veda mektubu bıraktı. Kazmaz mektubunda “Gazi Davasını anlatan bir belgesel film yaptım, ardından bütün dava sürecini anlatan bir kitap yazdım... Ve saçlarım beyazladı, omuzlarım yavaş yavaş çöktü. Hukuk yaşantımda hiç taviz vermeden sorumluluğunu taşıdığım Gazi Davası’nı artık gerçek sahiplerine bırakıyorum” dedi.

Muhtıranın da yıldönümü
Öte yandan, 12 Mart 1971’de gerçekleşen askeri muhtıranın 47’inci yıldönümü. 47 yıl önce bugün Genelkurmay Başkanı Memduh Tağmaç önderliğindeki Türk Silahlı Kuvvetleri iktidardaki Adalet Partisi’ne muhtıra verdi görevden aldı. Bu dönemde birçok aydın ve solcu öğrenciler gözaltına alındı, tutuklandı veya hayatını kaybetti. Anayasa’da yapılan değişikliklerle yürütme güçlendirildi ve hükümete Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarma yetkisi verildi. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan bu dönemde asıldı. Mahir Çayan, Ulaş Bardakçı ve Hüseyin Cevahir ve daha birçok kişi bu dönemde hayatını kaybetti.